5 Makanan Kaya dengan Vitamin D untuk Meningkatkan Kesihatan Tulang

“Manfaat vitamin D adalah untuk meningkatkan kesihatan tulang, otot, dan saraf tubuh. Vitamin D bukan hanya dapat diperoleh dari paparan sinar matahari, banyak makanan kaya dengan vitamin D. Makan cendawan dan telur dapat membantu memenuhi keperluan vitamin D harian anda. "

Jakarta - Vitamin D adalah sejenis nutrien yang dihasilkan oleh tubuh ketika kulit terdedah kepada cahaya matahari. Manfaat vitamin D baik untuk meningkatkan kesihatan tulang. Vitamin D terdapat dalam beberapa makanan, terutama ikan berminyak dan beberapa jenis cendawan.

Manfaat utama vitamin D adalah untuk membantu mengekalkan tulang, otot, dan saraf badan yang sihat. Ia juga menyumbang kepada sistem imun yang sihat. Bagi seseorang yang menjalani diet vegetarian atau vegan, dan seseorang yang tidak dapat menghabiskan banyak masa di luar rumah, sukar untuk mendapatkan cukup vitamin D.

Pilihan Makanan Kaya dengan Vitamin D

Sekiranya anda bimbang tidak mendapat cukup vitamin D dari cahaya matahari langsung, makan makanan ini akan membantu meningkatkan keperluan tubuh anda.

  1. Salmon

Salmon bukan sahaja mengandungi protein yang baik, tetapi juga kaya dengan vitamin D. Salmon juga mengandungi dua omega-3 penting, iaitu asid eicosapentaenoic dan asid docosahexaenoic, yang mesti anda dapatkan melalui makanan. Ikan lain, seperti ikan tenggiri dan sardin, juga mempunyai kadar vitamin D yang tinggi seperti salmon.

  1. Acuan

Sekiranya anda tidak menyukai ikan, atau jika anda seorang vegetarian atau vegan, cendawan tertentu boleh menjadi pilihan. Selain itu, beberapa jenis cendawan mengandungi vitamin D. dalam jumlah yang tinggi.

Baca juga:Ketahui 4 Khasiat Vitamin D untuk Tubuh

  1. Yogurt

Yogurt adalah makanan ringan yang lazat dan mudah di perut. Jenis susu ini adalah sumber probiotik yang baik untuk usus. Namun, pastikan untuk mengelakkan varieti yang diperkaya, kerana ia mengurangkan keperluan vitamin D setiap hari sekitar 10 hingga 20 peratus.

  1. Bijirin dan Oatmeal

Sebungkus tepung oat tanpa gula yang diperkaya dapat menambahkan dos vitamin D padat dalam makanan anda. Bijirin yang sudah siap dimakan biasanya mengandungi 40 IU vitamin D setiap hidangan.

Bijirin yang diperkaya boleh menjadi makanan berserat tinggi dan kaya nutrien, terutama jika anda menambahkan susu rendah lemak atau tanpa lemak ke dalam mangkuk bijirin. Kandungan vitamin D akan meningkat sebanyak 60 IU setiap setengah cawan susu.

Baca juga:Inilah Cara Memenuhi Pengambilan Vitamin D

  1. Telur

Telur tidak hanya mengandungi protein dan mineral seperti zink dan selenium. Kuning telur mengandungi vitamin D. Satu kuning telur mempunyai 41 IU, 10 peratus daripada nilai harian yang diperlukan oleh tubuh. Anda boleh menjadikan telur sebagai menu sarapan. Namun, pastikan anda tidak keterlaluan.

Itulah beberapa makanan yang kaya dengan vitamin D yang baik untuk kesihatan tulang. Sekiranya anda masih merasakan makanan di atas tidak mencukupi untuk keperluan vitamin D badan, anda harus membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi mengenai penyelesaian lain. Ayuh, muat turunpermohonan sekarang!

Rujukan:

Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2021. 10 Makanan Vitamin-Kaya untuk Menambah Diet Anda

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apakah sumber makanan vitamin D yang terbaik?