Apakah Rawatan yang Disediakan Doktor untuk Sindrom Carpal Tunnel?

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami atau mengalami sensasi kesemutan, mati rasa, atau kelemahan di tangan anda? Hati-hati, ini boleh menjadi tanda sindrom karpal terowong. Sindrom ini berlaku apabila saraf di pergelangan tangan ditekan atau dimampatkan.Ingat, sakit pergelangan tangan atau sindrom karpal tidak hanya dialami oleh orang tua. Masalah ini boleh menyerang seseorang pada usia produktif mereka. Macam mana boleh jadi?

Sebabnya mudah, sakit pergelangan tangan akibat sindrom carpal tunnel boleh disebabkan oleh tabiat yang salah. Contohnya, kedudukan kerja yang salah. Oleh itu, sindrom karpal sering menjerat pekerja pejabat.

Persoalannya, bagaimana cara rawatan atau rawatan untuk menangani sindrom karpal terowong pada pekerja pejabat?

Baca juga: Mengalami Sindrom Carpal Tunnel, Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor Ortopedik?

Mengatasi Carpal Tunnel di Kakitangan Pejabat

Cara mengatasi sindrom karpal pada pekerja pejabat tidak semestinya secara langsung melalui pengambilan ubat. Menurut Institut Kesihatan Nasional , Untuk sindrom carpal tunnel pada peringkat awal, doktor biasanya akan mengesyorkan:

  • Memakai serpihan (sokongan pergelangan tangan atau sokongan pergelangan tangan) pada waktu malam selama beberapa minggu. Sekiranya ini tidak membantu, anda mungkin juga perlu menggunakannya sokongan pergelangan tangan ia pada waktu siang.
  • Elakkan tidur dengan meletakkan kepala di pergelangan tangan.
  • Kompres kawasan yang terkena dengan air suam atau sejuk.

Cara mengatasi sindrom karpal pada pekerja pejabat, doktor juga boleh menasihati anda untuk membuat beberapa perubahan di tempat kerja. Tujuannya adalah untuk mengurangkan tekanan pada pergelangan tangan. Perubahan yang dicadangkan merangkumi:

  • Menggunakan peranti khas, seperti papan kekunci, pelbagai jenis tetikus komputer, alas tetikus galas, dan laci papan kekunci.
  • Minta seseorang mengulas kedudukan anda semasa melakukan aktiviti kerja. Contohnya, pastikan papan kekunci cukup rendah agar pergelangan tangan tidak membengkok semasa menaip.
  • Buat perubahan dalam tugas kerja, aktiviti rumah, dan jenis latihan. Beberapa pekerjaan yang berkaitan dengan sindrom karpal terowong termasuk yang melibatkan alat getaran.

Sekiranya kaedah di atas tidak memberikan hasil yang maksimum, doktor mungkin menetapkan ubat untuk merawat aduan sindrom karpal pada pekerja pejabat.

Ubat yang digunakan untuk merawat sindrom carpal tunnel termasuk ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), seperti ibuprofen atau naproxen. Selain itu, ada juga suntikan kortikosteroid yang diberikan ke kawasan terowong karpal untuk melegakan simptom untuk jangka waktu tertentu.

Jadi, bagaimana anda boleh membeli ubat penahan sakit untuk merawat sindrom karpal terowong menggunakan aplikasi? . Sangat praktikal, bukan?

Baca juga : Sebab CTS Boleh Menyebabkan Sakit Pergelangan Tangan

Bagaimana jika aduan tidak mereda atau semakin teruk? Nah, pada peringkat ini doktor mungkin mengesyorkan prosedur pembedahan. Pembedahan sindrom terowong karpal juga dikenali sebagai penyahmampatan terowong karpal. Pembedahan ini boleh dilakukan dengan pembedahan terbuka atau endoskopi.

Posisi Salah Yang Memikat Saraf

Sindrom terowong karpal disebabkan oleh tekanan saraf di pergelangan tangan. Tekanan pada saraf ini boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, salah satunya adalah kedudukan kerja yang salah. Maklumlah, kebiasaan ini sering dilakukan oleh pekerja pejabat, terutama mereka yang harus duduk seharian.

Sebenarnya, kedudukan kerja menggunakan tangan dalam kedudukan yang tidak betul dan untuk jangka masa yang panjang, boleh menyebabkan sakit pergelangan tangan. Sebenarnya, ia boleh mencetuskan masalah kesihatan seperti sindrom karpal.

Sindrom terowong karpal pada pekerja pejabat biasanya berlaku kerana cara menaip yang salah. Contohnya, kedudukan yang tidak ergonomik di mana tangan terletak di bahagian bawah pergelangan tangan, sehingga untuk waktu yang lama akan memberi tekanan pada saluran karpal. Nah, inilah yang menyebabkan sakit pergelangan tangan.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Wanita Hamil mudah dijangkiti CTS

Anda tidak boleh memandang rendah sindrom karpal terowong, kerana kesakitan yang disebabkan dapat mempengaruhi aktiviti harian. Sebenarnya, ia dapat mengehadkan pergerakan tangan yang rentan dan menyebabkan sakit pada tulang, sendi, dan tisu di sekitar pergelangan tangan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara merawat sindrom karpal pada pekerja pejabat dan bagaimana cara mencegahnya? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Carpal Sindrom Terowong.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional - UK. Diakses pada tahun 2021. Sindrom Carpal Tunnel.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Penyakit dan Keadaan. Sindrom Carpal Tunnel.