Petua Merawat Kucing Binatang Tanpa Sangkar

, Jakarta - Pada pandangan pertama, kucing kelihatan seperti haiwan yang bebas, bukan? Walaupun begitu, ternyata haiwan comel ini juga memerlukan pertolongan pemiliknya untuk menjaganya, agar kesihatannya sentiasa terjaga. Sebilangan pemilik kucing memutuskan untuk meletakkan haiwan kesayangan mereka di dalam sangkar, selebihnya membiarkan kucing mereka bebas berjalan di sekitar rumah.

Kucing yang diletakkan di dalam sangkar atau dilepaskan sebenarnya mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Sekiranya diletakkan di dalam sangkar, kucing mudah bosan dan tertekan, sementara tanpa sangkar, kucing pasti akan bebas bermain di mana sahaja.

Baca juga: Ketahui Seluk-beluk Merawat Anak Kucing

Merawat Kucing Tanpa Kandang

Walaupun begitu, kucing yang dipelihara tanpa kandang memerlukan perhatian lebih, terutama kebersihan badan mereka. Anda mungkin tidak tahu di mana kucing anda bermain atau apa yang dimakannya. Oleh itu, untuk kekal bersih dan sihat, anda boleh menggunakan petua berikut.

  • Periksa Kucing dengan kerap

Secara amnya, pemeriksaan kucing dilakukan setiap bulan dan tahun. Pemeriksaan rutin bulanan bertujuan untuk memeriksa keadaan kesihatan mereka, sementara pemeriksaan tahunan dilakukan untuk memeriksa keadaan organ dalaman kucing.

Kucing yang tidak diberi kandang akan bebas berkeliaran, jadi pemeriksaan rutin harus dilakukan. Tanyakan kepada doktor haiwan anda jika terdapat perbezaan dalam gaya berjalan, selera makan, mengecewakan atau perubahan tingkah laku. Gunakan aplikasinya , jadi anda boleh mengemukakan soalan pada bila-bila masa tanpa perlu pergi ke klinik veterinar.

Baca juga: Kenali kudis, penyakit kulit yang disebabkan oleh kutu haiwan

  • Membersihkan Gigi Kucing secara berkala

Petua seterusnya adalah membersihkan gigi dengan kerap. Anda boleh menggunakan berus gigi dengan buku lembut dan ubat gigi yang dibuat khas untuk kucing. Jangan gunakan ubat gigi manusia, kerana kandungan fluorida sebenarnya toksik kepada kucing.

Cara menggosok gigi kucing adalah dalam bulatan dari depan ke belakang. Lakukan dengan perlahan selama kira-kira 30 saat. Gigi kucing masih perlu dibersihkan, kerana banyak penyakit bermula dari gigi dan gusi yang kotor. Tanpa rawatan, gigi kucing terdedah kepada plak.

  • Penyikat rambut

Walaupun kelihatan remeh, ternyata menyikat rambut kucing juga penting. Aktiviti ini membantu membuang buku kucing yang jatuh, membantu membersihkan kulat dan kutu, juga meningkatkan aliran darah kucing, anda tahu.

Sekiranya kucing anda mempunyai rambut panjang, gunakan sisir pin berus untuk menyisir rambutnya. Bagi kucing berambut pendek, gunakan jenis sisir berus licin sebiji rata. Sementara itu untuk anak kucing, gunakan sisir mini dengan gigi lembut.

membacajuga : 5 Penyakit Menular dari Haiwan

  • Berikan Tikar untuk Tidur

Walaupun anda tidak mempunyai kandang, itu tidak bermakna kucing anda boleh tidur di mana sahaja mereka suka. Sebenarnya, kandang kucing berfungsi sebagai tempat tidurnya. Oleh itu, jika anda tidak mempunyai sangkar, sekurang-kurangnya anda masih menyediakan peralatan tempat tidur untuk kucing anda, itu boleh jadi kadbod atau kain atau bantal yang dibuat untuk kucing.

Bukan tanpa sebab, membiarkan kucing tidur di lantai atau permukaan kasar untuk waktu yang lama tidak boleh dilakukan untuk kucing. Rambut akan rontok dengan sangat mudah dan terdapat risiko tinggi untuk menjadi botak.

  • Terus Memberi Makan Secara Berkala

Agar kucing anda tidak makan secara sembarangan ketika bermain di luar, tetap memberi makan dua hingga tiga kali sehari. Sekiranya anda tidak berada di rumah dan kucing anda berada di luar, letakkan pinggan di teras supaya kucing anda dapat makan walaupun anda tidak berada di rumah.

Kekerapan makan kucing tidak berbeza dengan manusia, iaitu 2-3 kali sehari. Sementara itu, anak kucing makan antara 4-6 kali sehari. Anda juga boleh memberi makanan ringan untuk antara waktu makan.

Dengan atau tanpa sangkar, kucing masih perlu dijaga kebersihannya. Kucing yang bersih tentunya akan mempunyai badan dan kot yang lebih sihat.



Rujukan:
ProPlan. Diakses pada tahun 2020. 5 Cara Merawat Kucing Tanpa Kandang untuk Pemula.