Inilah Rawatan untuk Pemphigoid Bulosa

Jakarta - Bullous pemphigoid adalah keadaan kulit yang jarang menyebabkan lecet yang besar dan berisi cecair. Penyakit ini umumnya berkembang di kawasan kulit yang mudah lentur, seperti perut bawah, dan paha atas atau ketiak. Pemphigoid bulosa lebih kerap berlaku pada orang tua daripada pada kumpulan usia yang lebih muda.

Baca juga: Adakah Epidermolysis Bullous Berjangkit?

Permulaan penyakit ini adalah ketika sistem kekebalan tubuh menyerang lapisan tisu nipis di bawah lapisan luar kulit. Masih belum pasti apa yang menyebabkan tindak balas imun tidak normal. Kadang-kadang pemfigoid bulosa juga dipicu dengan mengambil ubat tertentu.

Pemphigoid bulosa sering hilang sendiri dalam beberapa bulan, tetapi memerlukan masa hingga lima tahun untuk sembuh sepenuhnya. Rawatan biasanya membantu menyembuhkan lepuh dan mengurangkan rasa gatal. Rawatan boleh menggunakan ubat kortikosteroid, seperti prednison dan ubat yang berfungsi untuk menekan sistem imun. Pemphigoid bulosa boleh mengancam nyawa, terutama bagi orang tua yang sudah berada dalam keadaan kurang sihat.

Gejala Pemphigoid Bullous

Tanda dan gejala pemphigoid bulosa termasuk:

 • Kulit gatal, minggu atau bulan sebelum lepuh terbentuk.

 • Lepuh besar yang tidak mudah tersentuh. Lepuh sering muncul di sepanjang lipatan kulit.

 • Kulit di sekitar lepuh berwarna kemerahan atau lebih gelap daripada biasa.

 • Ruam muncul.

 • Lepuh kecil di mulut atau membran mukus lain (pemphigoid membran mukus jinak).

 • Panas yang tidak dapat dijelaskan.

 • Lepuh pada mata.

Baca juga: Ketahui 2 Faktor Risiko untuk Epidermolysis Bullosa

Rawatan Pemphigoid Bulosa

Rawatan difokuskan pada melegakan gatal, tetapi masih mengurangkan kesan sampingan ubat yang dimakan. Doktor anda mungkin menetapkan satu jenis ubat atau gabungan beberapa ubat, seperti:

1. Kortikosteroid

Ubat kortikosteroid yang sering digunakan adalah prednison dalam bentuk pil. Walau bagaimanapun, penggunaan jangka panjang dapat meningkatkan risiko tulang lemah, diabetes, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dan jangkitan. Salap kortikosteroid juga boleh disapu pada kulit yang terkena dan terdapat risiko kesan sampingan yang kurang.

2. Ubat steroid

Ubat ini mempengaruhi sistem imun dengan menghalang pengeluaran sel darah putih. Contoh ubat yang mengandungi steroid termasuk: azathioprine (Azasan, Imuran) dan mycophenolate mofetil (CellCept). Sekiranya tanda dan gejala telah mempengaruhi mata atau saluran gastrousus atas, ubat rituximab (Rituxan) boleh digunakan jika ubat lain tidak membantu.

Rawatan Rumah untuk Pemphigoid Bullous

Selain mengambil ubat, ada juga beberapa rawatan di rumah yang berguna untuk mengurangkan simptom-simptom pemfigoid bulosa. Berikut adalah rawatan yang boleh dilakukan:

 • Hadkan aktiviti. Lepuh di kaki dan tangan menyukarkan orang berjalan atau melakukan aktiviti harian. Sebaliknya, penghidap perlu mengubah rutin mereka sehingga lepuh terkawal.

 • Elakkan terdedah kepada cahaya matahari . Elakkan pendedahan cahaya matahari yang berpanjangan di kawasan kulit yang terkena penyakit pemphigoid bulosa.

 • Pakai pakaian kapas . Pakaian kapas yang longgar membantu melindungi kulit.

 • Perhatikan makanan . Sekiranya lecet muncul di mulut, lebih baik mengelakkan makanan keras dan renyah, seperti kerepek, buah mentah, dan sayur-sayuran, kerana jenis makanan ini boleh memburukkan lagi gejala.

Baca juga: Kulit rapuh dan lepuh mudah boleh menyebabkan 7 komplikasi ini

Itulah beberapa rawatan untuk pemfigoid bulosa yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai penyakit kulit yang lain, tanyakan kepada doktor anda . Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!