Sebelum Memeriksa Najis, Lakukan 4 Perkara Ini

, Jakarta - Pemeriksaan tinja adalah serangkaian pemeriksaan tinja untuk menentukan apakah seseorang mempunyai penyakit tertentu yang berkaitan dengan saluran pencernaan. Kotoran atau najis umumnya dianggap sebagai sampah yang mesti dibersihkan dengan segera.

Hasil buang air besar dapat memberikan maklumat mengenai penyakit yang berlaku pada orang tersebut. Di samping itu, pelbagai keadaan yang mungkin berlaku semasa pemeriksaan tinja, seperti:

  • Alergi atau keradangan dalam badan, sebagai sebahagian daripada penilaian alergi protein susu pada bayi.

  • Jangkitan, seperti yang disebabkan oleh jenis bakteria, virus, atau parasit tertentu yang menyerang sistem pencernaan.

  • masalah pencernaan, seperti penyerapan gula, lemak, atau nutrien tertentu.

  • Pendarahan di saluran pencernaan.

Sebab yang paling biasa untuk menguji najis adalah untuk melihat apakah bakteria atau parasit telah menjangkiti usus. Banyak organisma mikroskopik yang hidup di dalam usus diperlukan untuk pencernaan yang normal. Tetapi, jika usus dijangkiti oleh bakteria atau parasit berbahaya. Ini boleh menyebabkan masalah seperti cirit-birit berdarah. Selain itu, menguji najis dapat membantu mencari penyebabnya.

Baca juga: Periksa Najis Anak Kecil Anda di Rumah, Ketahui 3 Fakta Ini

Perkara yang perlu dilakukan sebelum pemeriksaan najis

Terdapat beberapa perkara yang harus dan tidak harus anda lakukan sebelum pemeriksaan najis dilakukan. Ini bergantung pada bentuk ujian najis yang akan dijalankan. Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda lakukan dan perkara yang harus anda hindari:

  1. Tanya doktor anda mengenai beberapa ubat yang anda ambil. Kadang kala sebilangan ubat boleh mempengaruhi keputusan pemeriksaan najis. Contohnya, ubat-ubatan seperti antibiotik, antidiarrheal, anti-parasitic, ulser ubat, hingga ubat anti-radang bukan steroid.

  2. Elakkan pemeriksaan najis jika anda mengalami haid atau pendarahan aktif yang disebabkan oleh buasir.

  3. Jangan gunakan sampel najis yang jatuh ke bahagian bawah tandas, terkena air kencing, atau peralatan bilik mandi yang lain.

  4. Beritahu doktor anda jika anda baru-baru ini melancong ke luar negara selama beberapa minggu hingga beberapa bulan.

Baca juga: Gangguan Kesihatan ini Memerlukan Pemeriksaan Kotoran di Hospital

Menguji Sampel Najis

Secara amnya, keputusan ujian najis biasanya tersedia dalam 3 hingga 4 hari. Walaupun sering memerlukan waktu lebih lama untuk menentukan bahawa ia disebabkan oleh parasit. Berikut adalah beberapa perkara yang dilakukan oleh doktor semasa pemeriksaan najis:

1. Memeriksa Kekotoran

Doktor anda mungkin memeriksa darah di dalam najis anda, yang boleh disebabkan oleh beberapa jenis cirit-birit berjangkit, pendarahan di saluran pencernaan, dan keadaan lain. Walau bagaimanapun, kebanyakan perkara yang menyebabkan darah di dalam tinja bayi atau kanak-kanak adalah dari air mata rektum, yang disebabkan oleh tekanan pada najis keras. Ia biasa terjadi pada bayi dan kanak-kanak yang disebabkan oleh sembelit.

Ujian darah di dalam tinja sering dilakukan dengan cepat di pejabat untuk memberikan hasil segera. Pertama, najis dilumurkan pada kad, kemudian beberapa tetes larutan diletakkan di atas kad. Perubahan warna seketika menunjukkan bahawa terdapat darah di dalam najis. Kadang kala, najis dihantar ke makmal untuk ujian darah, dan hasilnya akan dilaporkan dalam beberapa jam.

2. Menguji Najis untuk Ova dan Parasit

Najis boleh diuji untuk kehadiran parasit dan telur jika anak mengalami cirit-birit yang berpanjangan atau gejala usus lain. Kadang kala, doktor akan mengumpulkan dua atau lebih sampel najis untuk berjaya mengenal pasti parasit. Sekiranya parasit dapat dilihat ketika diperiksa di bawah mikroskop, anak akan dirawat kerana serangan parasit.

Baca juga: Ini adalah keadaan kesihatan yang memerlukan pemeriksaan najis

Itulah perbincangan mengenai pemeriksaan najis yang harus anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai pemeriksaan ini, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!