Adakah Pencegahan untuk Menghindari Sakit Pelvis?

, Jakarta - Pelvis atau pelvis adalah kawasan yang terletak di bawah pusar dan di atas paha. Lelaki dan wanita boleh mengalami kesakitan di bahagian badan ini. Kesakitan panggul dapat memberi isyarat masalah dari pelbagai penyakit, seperti saluran kencing, organ pembiakan, atau saluran pencernaan.

Baca juga: Inilah Perbezaan Antara Sakit Pelvis Akut dan Kronik

Wanita boleh dikatakan mengalami sakit pelvis lebih kerap daripada lelaki. Sebabnya, sakit pelvis sering muncul ketika wanita mengalami kekejangan semasa haid dan ini adalah perkara biasa. Nah, berikut adalah beberapa keadaan yang biasanya dicirikan oleh sakit pelvis.

Sakit Pelvis adalah Gejala Pelbagai Penyakit

Oleh kerana sakit pelvis dipicu oleh pelbagai keadaan, mencegahnya sama dengan mencegah keadaan yang mencetuskannya. Berikut adalah beberapa keadaan yang disifatkan oleh sakit pelvis serta petua untuk mencegahnya:

1. Kekejangan Semasa Menstruasi

Sakit pelvis sering dialami oleh wanita semasa haid. Keadaan ini memang tidak selesa, malah berisiko mengganggu aktiviti harian. Kekejangan semasa haid disebabkan oleh rahim yang menguncup kerana penumpahan darah kotor yang melekat pada dinding rahim. Meningkatkan senaman dan rehat dapat mengelakkan sakit pelvis timbul semasa haid.

Kesakitan haid juga dapat diatasi dengan mengambil ubat keradangan bukan steroid seperti paracetamol, aspirin, antalgin, asid mefenamic, atau ibuprofen. Sekiranya anda memerlukan ubat-ubatan ini, beli saja melalui aplikasi . Jadi, jika anda mengalami kesakitan semasa haid, anda tidak perlu bersusah payah keluar membeli ubat. Ayuh, muat turun sekarang.

2. Jangkitan Saluran Kencing

Kesakitan panggul adalah salah satu gejala jangkitan saluran kencing (UTI). UTI umumnya disebabkan oleh jangkitan bakteria yang memasuki saluran kencing, seperti uretra, pundi kencing, ureter, dan buah pinggang. UTI boleh disebabkan oleh jangkitan pundi kencing atau jangkitan uretra. UTI juga lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki.

Untuk mengelakkan ini, memenuhi pengambilan cecair untuk membantu melancarkan air kencing dan memicu seseorang untuk membuang air kecil secara berkala. Ini membolehkan bakteria keluar dari saluran kencing sebelum jangkitan bermula. Jangan lupa untuk selalu mengosongkan air kencing anda sebaik sahaja melakukan hubungan seks. Elakkan juga menggunakan produk feminin yang berpotensi menjengkelkan.

Baca juga: Ini adalah gejala sakit pelvis yang mesti anda perhatikan

3. Jangkitan Menular Seksual

Jangkitan seksual seperti herpes, gonorea, dan klamidia disebabkan oleh jangkitan bakteria yang ditularkan melalui aktiviti seksual. Gejala STI boleh merangkumi sakit panggul dan sakit ketika membuang air kecil. Sama seperti namanya, STI pasti disebarkan melalui hubungan seksual. Petua untuk pencegahan, tentu saja, dengan melaksanakan aktiviti seksual yang selamat, seperti memakai kondom dan tidak melakukan seks dubur.

Individu yang suka mempunyai banyak pasangan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mendapat kontrak STI. Vaksinasi juga diperlukan memandangkan IMS sering disebabkan oleh jangkitan dengan virus papilloma manusia dan hepatitis B. Ibu bapa juga diminta memberi pendidikan kepada anak-anak mereka mengenai seks untuk mencegah IMS pada masa akan datang kerana kurangnya pengetahuan tentang seks.

4. Hernia

Hernia berlaku apabila organ atau tisu mendorong ke tempat yang lemah di otot perut, dada, atau paha, menyebabkan sakit yang membengkak atau sakit. Kesakitan hernia mungkin bertambah teruk apabila anda batuk, ketawa, membungkuk, atau mengangkat sesuatu. Gejala sering dicirikan oleh sakit panggul, rasa berat di kawasan bonjolan, kelemahan atau tekanan di kawasan hernia dan rasa sakit dan bengkak di sekitar testis pada lelaki.

Elakkan mengangkat berat yang terlalu berat untuk mengelakkan hernia. Merokok juga boleh menyebabkan batuk yang teruk yang boleh mencetuskan hernia. Jangan lupa untuk sentiasa menjaga berat badan yang ideal dengan makan makanan sihat dan bersenam.

Baca juga: 7 Jenis Ujian untuk Mengesan Sakit Pelvis

Terdapat banyak keadaan perubatan lain yang dicirikan oleh sakit panggul, seperti batu ginjal, jangkitan buah pinggang, radang usus buntu, sistitis, dan lain-lain. Sekiranya anda mengalami sakit pelvis yang tidak hilang, anda harus segera berjumpa doktor.