Fahami Risiko Gangguan Dysphoric Pramenstruasi pada Wanita

, Jakarta - Gangguan dysphoric pramenstruasi (PDB) adalah keadaan perubatan yang cenderung dialami wanita sebelum haid. Sindrom pramenstruasi (PMS) mungkin lebih biasa daripada KDNK. Wanita yang mengalami PMS cenderung mengalami perubahan emosi, mengidam makanan, sakit kepala, payudara sensitif, dan perut kembung.

Nah, KDNK adalah keadaan yang serupa dengan PMS. Walau bagaimanapun, wanita yang mengalami KDNK mengalami gejala yang lebih teruk yang mengganggu pekerjaan dan menghalang aktiviti lain.

Baca juga: 7 Tanda-tanda Menstruasi Tidak Normal yang Perlu Anda Perhatikan

Faktor Risiko untuk Gangguan Dysphoric Pramenstruasi

Melancarkan dari Perubatan Hopkins, setiap wanita sebenarnya mempunyai risiko mengembangkan KDNK. Namun, ada beberapa faktor risiko yang meningkatkan kemungkinannya, seperti:

 • Mempunyai sejarah keluarga PMS, KDNK atau kemurungan.
 • Pernah mengalami kemurungan, kemurungan postpartum, atau gangguan mood yang lain.
 • Mempunyai tabiat merokok.

Sekiranya anda mempunyai faktor risiko di atas dan bimbang mengalami KDNK, anda boleh menghubungi doktor anda untuk membincangkan keadaan ini dengan lebih lanjut. Melalui aplikasi , anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Gejala yang Membezakan KDNK dari PMS

Gejala GDP sangat serupa dengan PMS, menyebabkan kembung, kelembutan payudara, keletihan, dan perubahan tabiat tidur dan makan. Walau bagaimanapun, perkara yang membezakannya dengan PMS adalah:

 • Rasa sedih dan putus asa;
 • Kebimbangan atau ketegangan yang berlebihan;
 • Sangat suram;
 • Mudah marah.

Kemurungan dan kegelisahan yang sudah ada diketahui menjadi penyebab utama KDNK pada wanita. Sebabnya ialah perubahan hormon yang mencetuskan haid dapat memperburuk gejala gangguan mood.

Baca juga: Kitaran Menstruasi Tidak normal, Bilakah Anda Perlu Berjumpa Doktor?

Bagaimana mengatasinya?

Dipetik dari Klinik Mayo, Rawatan PDB memberi tumpuan kepada pencegahan atau pengurangan gejala yang boleh berlaku. Rawatan boleh merangkumi:

 • Antidepresan.Perencat pengambilan serotonin selektif (SSRI), seperti fluoxetine dan sertraline dapat mengurangkan gejala emosi, keletihan, keinginan makanan, dan masalah tidur. Pastikan anda berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum menggunakan ubat ini.
 • Pil perancang keluarga . Pil kawalan kelahiran juga dapat mengurangkan gejala PMS dan KDNK pada sesetengah wanita.
 • Nutrisi tambahan. Mengambil 1,200 miligram kalsium dan makanan tambahan setiap hari diketahui dapat mengurangkan gejala PMS dan PMDD pada sesetengah wanita. Vitamin B-6, magnesium, dan L-triptofan juga dapat membantu. Walau bagaimanapun, pastikan anda berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu.
 • Perubahan dalam diet dan gaya hidup. Bersenam secara berkala, mengurangkan kafein, menghindari alkohol, dan berhenti merokok dapat melegakan gejala. Cukup tidur dan gunakan teknik relaksasi, seperti kesedaran dan yoga boleh membantu. Elakkan tekanan dan pencetus emosi dan mulailah belajar pengurusan tekanan.

Baca juga: Jangan ambil ringan, ini adalah 5 penyebab haid tidak teratur

Untuk memastikan seorang wanita mempunyai KDNK, doktor perlu melakukan penilaian perubatan yang menyeluruh. Sekiranya ternyata anda didiagnosis dengan KDNK, doktor anda pasti akan mengesyorkan rawatan khas untuk membantu mengurangkan gejala.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Apakah perbezaan antara gangguan dysphoric pramenstruasi (PMDD) dan sindrom pramenstruasi (PMS)? Bagaimana PMDD dirawat ?.
Perubatan Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Dysphoric Pramenstruasi (PMDD).
Kesihatan wanita. Diakses pada tahun 2020. Gangguan dysphoric pramenstruasi (PMDD).