Kehamilan Cahaya, Lebih Cantik ketika Hamil. Mitos atau Fakta?

, Jakarta - Kehamilan boleh menyebabkan banyak perubahan berlaku. Salah satu perkara yang paling ketara ialah ukuran perut yang membesar. Nampaknya, perubahan dalam tubuh wanita hamil bukan hanya itu. Wanita hamil mungkin mengalami cahaya kehamilan .

Cahaya kehamilan diketahui menjadikan wanita hamil mempunyai aura yang lebih berseri daripada biasa. Namun, adakah ini benar-benar berlaku? Inilah perbincangan mengenainya!

Baca juga: Lebih Cantik, Inilah Sebab Wanita Hamil Tampak Menarik

Cahaya Kehamilan Termasuk Mitos atau Fakta?

Pada wanita yang hamil, terdapat banyak perubahan fisiologi dan gejala lain, seperti mual, keletihan, hingga bengkak di badan. Walaupun begitu, kesan positif yang boleh berlaku pada wanita yang sedang hamil adalah: cahaya kehamilan .

Ini adalah salah satu momen yang dinantikan oleh wanita ketika mereka hamil. Cahaya kehamilan berlaku kerana perubahan fisiologi yang menjadikan kulit kelihatan lebih cerah dan berlaku kerana peningkatan hormon. Wanita yang hamil boleh menjadikan diri mereka lebih menarik bagi pasangannya.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai cahaya kehamilan, tanyakan kepada doktor di . Tanpa kerumitan, komunikasi dengan doktor dapat dilakukan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam Kedai Apl atau Kedai mainan untuk mendapatkan semua kemudahan! Di samping itu, anda juga boleh membeli ubat tanpa perlu meninggalkan rumah dengan aplikasi ini.

Baca juga: 8 Petua Wanita Hamil Menjaga Kecantikan

Cahaya Kehamilan, Apa yang Menyebabkannya?

Perkara yang boleh menyebabkan seorang wanita mengalami cahaya kehamilan tidak dapat dipastikan secara terperinci. Walau bagaimanapun, beberapa penemuan menunjukkan bahawa ia berkaitan dengan perubahan fisiologi yang berlaku semasa kehamilan. Oleh itu, perubahan kulit menjadi lebih cerah berlaku. Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan seorang wanita mengalami: cahaya kehamilan :

  1. Peningkatan Aliran Darah

Salah satu faktor yang boleh menyebabkan cahaya kehamilan Apa yang berlaku adalah peningkatan aliran darah. Seseorang yang hamil akan mengalami peningkatan aliran darah. Ini berlaku kerana aliran darah di dalam badan akan meningkat sekitar 50 peratus. Sebilangan besar orang yang mengalami peningkatan aliran darah dan peredaran darah akan mengalami wajah yang lebih cerah.

  1. Turun naik hormon

Punca lain yang dialami oleh wanita cahaya kehamilan adalah turun naik hormon. Peningkatan jumlah hormon yang dilepaskan semasa kehamilan dapat membuat kulit seseorang kelihatan memerah, sehingga memberikan penampilan yang berseri. Hormon ini merangkumi estrogen, progesteron, dan gonadotropin korionik manusia .

  1. Menambah Minyak pada Kulit

Kulit wanita hamil menjadi lebih ringan kerana kemasukan hormon yang boleh menyebabkan kelenjar tubuh menghasilkan lebih banyak minyak yang dapat menjadikan wajah lebih berseri. Di samping itu, lebih banyak jumlah darah dapat meningkatkan rembesan minyak. Walaupun ini boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti jerawat yang muncul secara tiba-tiba.

Baca juga: Rawatan Kecantikan yang Dilarang untuk Wanita Hamil

Adakah Cahaya Kehamilan Berlaku pada Setiap Wanita Hamil?

Setiap wanita hamil akan mengalami turun naik hormon secara semula jadi semasa kehamilan, tetapi tidak semua wanita akan mengalami hal ini cahaya kehamilan . Sekiranya ini tidak berlaku, ini bermaksud bahawa tidak ada yang salah dengan badan anda. Ini bermaksud bahawa kulit anda bertindak balas secara berbeza terhadap turun naik hormon.

Tidak jelas berapa lama perkara ini berlaku untuk wanita itu. Walau bagaimanapun, seorang wanita lebih cenderung mengalami peristiwa yang lebih indah ini di puncak perubahan dalam badan, iaitu pada trimester kehamilan kedua. Ini boleh hilang setelah wanita itu melahirkan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Kulit Berkilau Semasa Kehamilan: Mengapa Berlaku
Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2019. Kehamilan Kehamilan