Ketahui Kesan Sampingan Yang Boleh Berlaku Ketika Mensterilkan Anjing

, Jakarta - Pensterilan anjing peliharaan sering digunakan sebagai pilihan untuk mengatasi beberapa masalah, seperti mencegah kehamilan dan menjaga kebersihan rumah. Kerana, ini dapat membantu menghilangkan kebiasaan anjing "menandakan wilayahnya". Ia juga dikatakan bermanfaat untuk kesihatan haiwan peliharaan.

Selain membawa faedah, pensterilan anjing juga dikatakan mempunyai kesan sampingan. Katanya, ada beberapa kesan yang boleh timbul setelah anjing disterilkan. Adakah betul? Apakah kemungkinan kesan sampingan pensterilan anjing? Lihat jawapannya dalam artikel berikut!

Baca juga: Ketahui masa terbaik untuk anjing jantan disterilkan

Apa Yang Berlaku Selepas Pensterilan Anjing

Setelah disterilkan, anjing peliharaan biasanya akan mengalami beberapa perubahan. Satu perkara yang pasti, ini akan mempengaruhi kehidupan seks anjing. Kerana, salah satu tujuan proses pensterilan adalah untuk mencegah kehamilan pada anjing betina dan mengurangkan risiko hamil pada anjing jantan. Dengan pensterilan, kemungkinan kehamilan yang tidak terkawal pada anjing dapat dielakkan.

Salah satu tujuan pensterilan adalah untuk mengatasi tingkah laku agresif anjing, terutama dalam kehidupan seksual. Nah, salah satu perubahan yang dapat muncul setelah prosedur ini adalah perubahan tingkah laku seksual pada anjing, termasuk menjadi lebih tenang dan kelihatan kurang bersemangat. Anjing yang telah dikebiri biasanya berkeliaran lebih jarang.

Walau bagaimanapun, tidak semua anjing yang telah dikebiri akan mengalami ini. Di beberapa anjing peliharaan, perubahan tingkah laku sering kali tidak dapat dilihat atau bahkan meningkat. Anjing yang telah dikebiri sebenarnya masih boleh menunjukkan tingkah laku agresif, seperti menyalak, aktif, atau hanya mencuri makanan.

Baca juga: Ini adalah 5 Cara Mengekalkan Selera Anjing Kanan

Kesan sampingan lain yang boleh muncul selepas pensterilan anjing adalah risiko kegemukan atau berat badan berlebihan. Pada anjing yang telah disterilkan, terdapat perubahan dalam metabolisme badan. Ada kajian yang mengatakan pengambilan kalori yang diperlukan oleh anjing setelah disterilkan akan menurun hingga 25 peratus. Malangnya, pemilik anjing sering tidak menyedari ini dan terus memberi makan seperti biasa.

Sekiranya demikian, risiko kegemukan akan meningkat kerana anjing yang dikebiri biasanya mempunyai kadar metabolisme yang lebih rendah. Obesiti pada anjing tidak boleh dipandang ringan kerana boleh membuat anjing menjadi lebih malas, dan menyebabkan peningkatan risiko masalah kesihatan. Obesiti juga boleh menjadikan anjing peliharaan lebih mudah diserang penyakit.

Walau bagaimanapun, perlu diketahui bahawa tidak semua anjing yang dikebiri akan mengalami kesan sampingan yang sama. Terdapat beberapa perbezaan yang dapat muncul. Di samping itu, faedah prosedur ini dapat mengatasi kesan sampingan yang mungkin berlaku. Oleh itu, tidak ada yang salah dengan pemilik anjing yang memutuskan untuk mensterilkan haiwan kesayangan mereka sekiranya mereka merasa perlu.

Sekiranya anjing peliharaan anda mula menunjukkan beberapa gejala atau tanda bahawa ia perlu dikumuhkan, anda harus segera membawanya ke klinik veterinar terdekat. Biasanya, salah satu tanda bahawa anjing peliharaan perlu disterilkan ialah anjing menjadi lebih agresif, garang, dan sering hamil atau mengandung. Untuk mengatasinya, pemilik boleh membawa anjing itu ke doktor haiwan untuk tindakan yang diperlukan.

Baca juga: Ini adalah Mitos Di Sekitar Anjing yang Salah

Boleh menggunakan aplikasi untuk perbincangan lanjut dengan doktor haiwan. Tanpa masalah, anda boleh bercakap dengan doktor haiwan anda bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Suara / Panggilan video . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Kawan Anjing. Diakses pada tahun 2021. Pensterilan.
Inkontinensia Anjing. Diakses pada tahun 2021. Mengasingkan anjing yang lebih tua - Kesan sampingan.
Haiwan Satu Cara. Diakses pada tahun 2021. Adakah Pensterilan Baik untuk Anjing?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found