Jenis-jenis Terapi untuk Rawatan Demensia Badan Lewy

, Jakarta - Otak adalah salah satu organ terpenting untuk tubuh. Terdapat banyak gangguan yang boleh berlaku di otak anda. Salah satu perkara yang boleh berlaku pada otak adalah demensia badan lewy . Penyakit ini boleh menyebabkan gumpalan protein di otak.

Demensia badan Lewy boleh menyebabkan masalah dengan cara berfikir otak anda. Anda mungkin mengalami gangguan ingatan, pergerakan, kemahiran, mood, dan tingkah laku. Ia juga berkaitan dengan demensia, jadi aktiviti anda mungkin terganggu. Terapi boleh dilakukan untuk merawat keadaan ini. Apa jenis terapi yang boleh dilakukan? Inilah ulasannya!

Baca juga: Lewy Body Dementia and Alzheimer, Apa Perbezaannya?

Terapi untuk Demensia Badan Lewy

Demensia badan Lewy adalah gangguan demensia yang paling biasa berlaku selepas penyakit Alzheimer akibat demensia. Deposit protein ini dapat berkembang di sel saraf di otak. Gangguan tersebut boleh mempengaruhi aktiviti harian.

Penyakit yang berkaitan dengan demensia boleh menyebabkan penurunan kemampuan mental secara progresif. Seseorang dengan gangguan ini mungkin mengalami halusinasi dan masalah dengan kewaspadaan. Kesan lain yang boleh berlaku adalah kekakuan otot, pergerakan perlahan, dan gegaran.

Gangguan ini yang menyerang otak anda dapat diubati dengan beberapa cara. Salah satu cara yang boleh anda lakukan adalah terapi demensia badan lewy . Selain ubat, terdapat beberapa terapi yang dapat memudahkan anda menjalankan aktiviti harian anda. Terapi ini merangkumi:

  1. Terapi pekerjaan

Salah satu terapi yang boleh anda lakukan untuk mengatasi demensia badan lewy adalah terapi pekerjaan. Terapi ini boleh berguna untuk mengenal pasti masalah yang berlaku semasa menjalankan aktiviti harian anda. Terapi ini dapat dilakukan oleh semua orang dengan menyesuaikan gangguan yang berlaku.

  1. Fisioterapi

Terapi lain yang boleh dilakukan untuk mengatasi demensia badan lewy adalah fisioterapi. Kaedah ini dapat membantu penghidap mengatasi kesukaran bergerak. Fisioterapi dapat mengembalikan pergerakan dan fungsi tubuh yang cedera, sakit, atau cacat. Ia juga dapat membantu anda mengurangkan risiko kecederaan atau penyakit anda di masa hadapan.

  1. Terapi Psikologi

Rawatan lain yang boleh dilakukan adalah terapi psikologi. Rangkaian rawatan yang dijalankan adalah rangsangan kognitif. Kaedah ini dapat membantu anda meningkatkan ingatan, kemahiran menyelesaikan masalah, dan kemahiran bertutur. Sekiranya anda memerlukan terapi ini di hospital, anda boleh memerintahkannya .

Baca juga: Bolehkah Orang Muda Menghidap Demensia Badan Lewy?

Inilah Cara Mendiagnosisnya

Diagnosis gangguan berkaitan demensia dilihat melalui penurunan kemampuan tubuh anda secara progresif. Gangguan ini boleh mempengaruhi cara berfikir dan fungsi kognitif. Ia juga boleh menyebabkan halusinasi dan disfungsi autonomi pada seseorang.

Beberapa ujian yang dapat dilakukan untuk mendiagnosis gangguan ini adalah:

  1. Pemeriksaan Neurologi dan Fizikal

Kaedah ini dilakukan untuk memeriksa tanda-tanda gangguan. Kerana, demensia badan lewy apa yang berlaku adalah serupa dengan penyakit Parkinson, strok, tumor, atau keadaan lain yang menyerang otak anda. Ujian ini mungkin merangkumi kekuatan, nada otot, pergerakan mata, dan keseimbangan.

  1. Imbasan Otak

Doktor anda mungkin mengesyorkan MRI atau Imbasan CT untuk mengenal pasti gangguan pada otak. Pakar perubatan akan mengkaji sejarah perubatan anda dan pemeriksaan fizikal sebelumnya. Sekiranya diagnosis masih tidak jelas, ujian sokongan lain mungkin dilakukan.

Baca juga: Inilah sebab orang yang menghidap demensia boleh mendapatkan Lewy Body Dementia