Agar Miss V tidak mudah gatal, begini!

, Jakarta - Gatal di kawasan faraj sering terjadi pada wanita. Penyebabnya berbeza-beza dan kebanyakannya tidak berbahaya. Namun, faraj gatal pasti menimbulkan rasa tidak selesa, kerana anda tidak selalu boleh menggaru bahagian yang gatal, terutama ketika anda berada di tempat awam. Oleh itu, lihat di bawah untuk mengetahui cara mengatasi gatal-gatal pada vagina.

Penyebab gatal faraj yang paling biasa adalah BV (Vaginosis bakteria) yang timbul disebabkan oleh ketidakseimbangan bakteria yang sihat dan perubahan pH faraj. BV dapat terjadi pada bila-bila masa semasa perubahan, seperti penggunaan antibiotik, tekanan atau perubahan dalam diet. Untuk mengatasi BV ini, anda boleh menggunakan ubat khas setelah berbincang dengan pakar.

Gatal juga boleh berlaku kerana kerengsaan akibat alergi produk tertentu. Alergi ini boleh didapati dari minyak wangi, kondom, pisau cukur atau cecair yang tidak sesuai untuk kulit anda. Perubahan tahap hormon yang sering berlaku semasa haid, kehamilan, menopaus juga boleh menyebabkan gatal.

Sekiranya gatal berlaku semasa haid, anda boleh mengatasinya dengan memilih dan membeli produk pembalut yang tidak menyebabkan kerengsaan pada kulit melalui aplikasi .

Elakkan menggunakan pembalut atau kertas tandas yang mengandungi minyak wangi, dan cecair pembersih berasaskan bahan kimia dan selalu membersihkan vagina dengan air bersih. Lebih baik tidak membersihkan kawasan wanita lebih dari sekali sehari dan biasakan mengeringkan vagina dari depan ke belakang, bukan sebaliknya sehingga tidak ada pemindahan bakteria dari rektum.

Cara mengatasi miss V yang gatal, selain membeli tuala wanita yang tidak menyebabkan kerengsaan kulit, anda juga boleh terus bertanya kepada doktor pakar melalui panggilan suara / video dan berbual. Di samping itu, anda juga melakukan pemeriksaan makmal yang anda tahu !. Ia mudah, bukan? Ayuh, muat turun di App Store atau Google Play sekarang.