Cara Mengatasi Keletihan Kerana Terlalu Lelah Dengan Kerja

, Jakarta - Tekanan berterusan di tempat kerja dapat membuat anda mengalami terbakar keletihan melampau. Terbakar adalah keadaan keletihan emosi, fizikal, dan mental yang disebabkan oleh tekanan yang berlebihan dan berpanjangan.

Ini berlaku apabila anda merasa terharu, lemah emosi, dan tidak dapat memenuhi permintaan yang berterusan. Apabila tekanan berterusan, anda mula kehilangan minat dan motivasi yang membuat anda teruja di tempat kerja. Lebih banyak mengenai terbakar boleh baca di bawah!

Mengenal Burnout

sebenarnya terbakar dapat mengurangkan produktiviti dan menguras tenaga, membuat anda merasa lebih tidak berdaya, putus asa, sinis, dan kesal. Akhirnya, anda mungkin merasa tidak mempunyai alasan untuk menikmati apa yang anda lakukan.

Kesan negatif keletihan di tempat kerja boleh merebak ke setiap bidang kehidupan termasuk rumah, tempat kerja, dan kehidupan sosial. Keletihan juga boleh menyebabkan perubahan jangka panjang dalam tubuh yang membuat anda mudah terkena penyakit, seperti selsema dan selesema. Kerana banyak akibatnya, adalah mustahak untuk mengatasi masalah keletihan di tempat kerja.

Baca juga: Orang dewasa juga rentan terhadap Mangsa Buli Siber

Berikut adalah beberapa tanda bahawa anda akan mengalami keletihan:

  1. Setiap hari adalah hari yang buruk.
  2. Melakukan pekerjaan atau kehidupan di rumah adalah pembaziran tenaga.
  3. Rasa penat sepanjang masa.
  4. Sebahagian besar hari dihabiskan untuk menyelesaikan tugas yang membosankan atau berlebihan.
  5. Rasa tidak melakukan apa-apa yang membuat perbezaan atau dihargai.

Terbakar adalah akibat tekanan yang tidak henti-hentinya, tetapi ia tidak sama dengan tekanan. Tekanan secara umum, melibatkan banyak perkara, termasuk mengalami banyak tekanan dengan tuntutan, baik secara fizikal dan mental.

Baca juga: Inilah sebab mengapa psikologi warga tua sama seperti kanak-kanak

Namun, orang yang tertekan masih dapat membayangkan bahawa jika mereka dapat mengawal semuanya, mereka akan baik-baik saja. Sangat berbeza dengan keadaan terbakar , keletihan yang dirasakan memicu kekosongan dan keletihan secara mental, tidak bermotivasi, dan tidak peduli. Orang yang mengalami terbakar selalunya tidak melihat harapan akan perubahan positif dalam keadaan mereka.

Sekiranya anda merasakan gejala ini dan memerlukan cadangan pakar, segera gunakan aplikasi tersebut . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Cara Mengatasi Keletihan

Terdapat beberapa langkah positif yang boleh anda ambil untuk mengatasi terbakar dan mengembalikan keseimbangan hidup. Berikut adalah beberapa petua yang disyorkan:

  1. Membuka

Anda boleh melakukan ini kepada orang terdekat atau orang yang anda percayai. Cuba jangan memikirkan apa yang membuat anda merasa letih dan meluangkan masa dengan orang tersayang menjadi lebih positif dan menggembirakan.

  1. Bersosial

Cuba bergaul dengan rakan sekerja lebih banyak lagi. Dengan menjalin persahabatan dengan rakan sekerja, anda dapat menjadikan pekerjaan lebih menyenangkan dan mengelakkan tekanan terbakar .

Sebagai contoh, semasa rehat, bukannya mengarahkan perhatian kepada WL , cuba libatkan diri anda dalam perbincangan dengan rakan sekerja di tempat kerja.

  1. Hadkan hubungan dengan Mereka yang Mempengaruhi Pengaruh Negatif

Bergaul dengan orang berfikiran negatif yang tidak melakukan apa-apa selain mengeluh hanya akan menjatuhkan anda mood dan pandangan anda mengenai kehidupan. Sekiranya anda harus bekerjasama dengan orang negatif, cubalah hadkan jumlah masa yang anda habiskan bersama.

  1. Berhubung dengan Komuniti Positif

Cuba cari hubungan dengan komuniti yang boleh memberi kesan fizikal dan psikologi yang positif. Ini dapat membantu anda mengatasi tekanan atau juga membuat rakan baru. Mencari rakan baru dapat memberi anda perspektif baru dan mengembangkan rangkaian anda.

Rujukan:
Panduan Bantuan. Diakses pada tahun 2020. Pencegahan dan Rawatan Burnout.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Penyelesaian kerja: Cara melihatnya dan mengambil tindakan.