Kanak-kanak Lebih suka Makan Makanan Segera, Apa Yang Harus Dilakukan Ibu?

“Makanan segera sering mengandungi bahan pengawet dan melalui proses penyampaian yang tidak sihat. Walaupun begitu, makanan ini sangat popular dan digemari ramai, termasuk kanak-kanak. Ibu pastinya risau sekiranya si kecil lebih suka makan makanan segera daripada makanan sihat. Penting bagi ibu-ibu untuk mengetahui sebab-sebabnya dan mengambil langkah-langkah supaya anak-anak mereka lebih suka makanan sihat daripada makanan segera. "

, Jakarta - Makanan segera, atau makanan segera semakin popular dan disukai oleh banyak orang, tanpa kecuali kanak-kanak. Ibu sering merasa pening kerana si kecil tidak mahu makan makanan selain makanan segera . Ibu mesti tahu, bahawa makanan siap makan mengandungi bahan pengawet, disertai dengan proses penyampaian yang tidak sihat.

Sebenarnya, penggunaan diet yang sihat sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan si Kecil. Selain itu, sistem kekebalan si Kecil yang masih rentan juga harus menjadi pertimbangan agar tidak makan secara sembarangan.

Penggunaan makanan segera untuk kanak-kanak sebenarnya dibenarkan, asalkan tidak berlebihan kerana tidak baik untuk kesihatan anak. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa petua yang boleh dilakukan oleh ibu untuk menangani anak-anak yang ketagih makanan segera . Ingin tahu apakah petua? Mari cari di sini!

Baca juga : Adakah berbahaya bagi kanak-kanak untuk makan durian terlalu banyak?

Ketahui Punca Kanak-kanak Lebih Suka Makan makanan segera

Umumnya, rasa yang enak dan penampilan makanan yang menarik adalah sebab mengapa kanak-kanak sangat menyukai makanan siap makan. Kanak-kanak juga sering berfikir bahawa makanan sihat seperti sayur-sayuran, rasanya tidak enak, sukar dimakan dan kelihatan tidak menarik bagi mereka. Kesannya, kanak-kanak lebih berminat untuk memakan makanan segera atau makanan segera . Ciri-ciri makanan siap makan yang rangup dan berwarna juga menarik perhatian kanak-kanak.

Sementara itu, beberapa kanak-kanak yang dimasukkan ke hospital juga mempunyai risiko ketagihan makanan segera . Ini berkaitan dengan aspek psikologi kanak-kanak, iaitu trauma akibat makanan di hospital yang mereka anggap hambar dan tidak sedap.

Hasilnya, si kecil anda menganggap bahawa semua makanan yang sihat terasa sama. Kanak-kanak yang pernah mengalami trauma, akan sering histeris atau menangis sekiranya melihat sayur-sayuran hijau seperti brokoli di pinggannya.

Baca juga : 4 Pengganti Makanan ringan yang Sihat untuk Makanan Sampah

Bagaimana mengatasinya?

Pengambilan makanan segera yang berlebihan pastinya berbahaya bagi perkembangan Si Kecil. Namun, ibu tidak perlu risau, kerana langkah-langkah ini dapat diambil untuk mengatasinya, termasuk:

1. Tunjukkan Penggunaan Makanan Sihat

Menunjukkan pengambilan makanan sihat boleh menjadi salah satu cara untuk mengatasi kebiasaan ini. Sebagai contoh, tunjukkan bahawa ibu sedang makan pisang, kemudian jelaskan kepada si kecil bahawa pisang itu terasa manis, dan menjadikan tubuh seseorang kuat dan sihat. Walaupun tidak memberi kesan langsung, ini akan membuatkan si kecil anda ingin mencubanya. Anda juga boleh mencampurkan pisang dengan makanan ringan si kecil, atau dengan bijirin sarapannya.

2. Menghidangkan Makanan Sihat

Ibu boleh mencari makanan si kecil dengan menghidangkan makanan sihat bersama makanan segera kegemaran mereka. Makanan boleh dihidangkan dalam bahagian kecil terlebih dahulu. Jelaskan kepada anak kecil anda bahawa dia tidak perlu memakannya, tetapi itu boleh menjadikan tubuhnya sihat.

Secara amnya, anak-anak akan penasaran dan mula makan makanan sihat yang dihidangkan. Sekiranya anak kecil anda sudah mula menyukainya, ibu boleh menambah sebahagian makanan sihat ini, dan perlahan-lahan mengurangkan pengambilan makanan siap makan.

3. Jangan Paksa Anak Kecil Anda

Ibu mesti menjelaskan kepada anak-anak mereka mengapa mereka harus makan makanan yang sihat. Namun, jangan memaksa atau melarang penggunaan makanan ringan untuk kanak-kanak. Ini boleh membuat si kecil merasa tertekan dan bingung. Akibatnya, si kecil anda mungkin akan merengek dan tidak akan makan sama sekali, sekiranya mereka merasa kesal.

4.Membuat Pengganti Makanan Segera

Anda juga boleh mengganti makanan siap makan dengan pilihan makanan yang lebih sihat di rumah. Seperti menghidangkan burger buatan sendiri dengan ramuan yang lebih segar. Di samping itu, ibu boleh menghidangkan yogurt dengan potongan buah sejuk dan bukannya ais krim. Ini supaya pengambilan nutrisi anak terjaga dan memberi kesan positif terhadap perkembangan tubuhnya.

5. Jemput Si Kecil ke Taman

Mengajak anak kecil anda ke kebun boleh dilakukan dengan cara yang mudah, seperti menanam tomato atau daun selasih di dalam pasu. Beri anak anda tanggungjawab untuk menjaga tanaman. Semasa tanaman dituai, ajak anak kecil anda mengambil buah atau sayur yang dituai.

Selepas itu, ibu dapat memasak dan menghidangkan hasil kebun kepada si kecil sambil memberikan penghargaan bahawa kebun hasilnya sedap. Walaupun kelihatan remeh, ini boleh memberi kesan positif kerana si kecil anda akan penasaran dan akhirnya mencuba buah atau sayur yang ditanamnya sendiri.

Pilihan Sumber Makanan Sihat untuk Kanak-kanak

Dipetik dari halaman Membesarkan Anak, Berikut adalah sumber makanan sihat yang dapat membantu pertumbuhan dan perkembangan anak kecil anda, iaitu:

  • Buah-buahan dan sayur-sayuran

Buah-buahan dan sayur-sayuran dapat memberikan tenaga, vitamin, antioksidan, serat, dan air untuk anak kecil anda. Sumber makanan ini juga membantu melindungi kanak-kanak dari penyakit kronik di kemudian hari, termasuk penyakit seperti penyakit jantung, strok , dan beberapa jenis barah. Itulah sebabnya, penting bagi ibu untuk menanamkan diet yang sihat pada anak-anak mereka sejak usia dini.

  • Bijirin

Makanan yang dibuat dari biji-bijian seperti roti, pasta, mi, bijirin sarapan pagi, beras, jagung, quinoa, polenta, gandum dan gandum dapat memberikan tenaga yang diperlukan anak untuk tumbuh, berkembang, dan belajar. Ibu harus memilih makanan yang dibuat dari biji-bijian dengan indeks glisemik rendah, seperti pasta gandum dan roti. Sebabnya, makanan jenis ini mampu memberi anak anda tenaga yang lebih tahan lama dan membuatnya merasa kenyang lebih lama.

  • Makanan Tenusu

Makanan tenusu seperti keju, kefir dan yogurt kaya dengan protein dan kalsium yang membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Untuk mendapatkan nutrien ini, pastikan ibu menawarkan anak anda pelbagai jenis produk tenusu setiap hari.

  • Protein

Makanan yang kaya dengan protein seperti daging tanpa lemak, ikan, ayam, telur, kacang, lentil, kacang, tahu, dan kacang juga dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan otot si kecil anda. Makanan ini mengandungi vitamin dan mineral lain yang bermanfaat seperti zat besi, zink, vitamin B12 dan asid lemak omega-3. Besi dan asid lemak omega-3 dari daging merah dan ikan berminyak sangat penting untuk perkembangan dan pembelajaran otak anak-anak.

Baca juga: 5 Perkara Yang Membuat Makan Salad Jadi Tidak Sihat

Itulah beberapa petua untuk mengatasi ketagihan makanan segera pada si Kecil. Ibu boleh bertanya kepada pakar pediatrik di , jika bingung bagaimana menangani anak yang sukar makan. Kaedahnya mudah, ibu boleh berbincang bila-bila masa dan di mana sahaja dengan pakar pediatrik pilihan melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
BabyCenter.com. Diakses pada tahun 2021. Masalah Makan: Hanya Makan Makanan Ringan
PsychologyToday.com. Diakses pada tahun 2021. Sekiranya Anda Membiarkan Anak-anak Anda Makan Makanan Ringan?
Membesarkan Anak. Diakses pada tahun 2021. Makanan sihat untuk kanak-kanak usia sekolah: lima kumpulan makanan.