Ketahui Perbezaan antara Penyumbatan Usus Mekanikal dan Halangan Usus Bukan Mekanikal

, Jakarta - Penyumbatan usus adalah keadaan yang berlaku kerana terdapat penyumbatan pada organ usus, baik di usus kecil dan usus besar. Ia kemudian mencetuskan terjadinya gangguan dalam penyerapan makanan dan cecair di saluran gastrointestinal.

Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan dan harus ditangani dengan segera untuk mengelakkan komplikasi berbahaya, bahkan mengancam nyawa.

Penyumbatan yang berlaku di dalam usus boleh menyebabkan penumpukan makanan, cecair, asid perut, dan gas. Walaupun ia boleh berlaku pada sesiapa sahaja, penyumbatan usus adalah perkara biasa pada bayi dan kanak-kanak.

Tumpukan zat atau sisa makanan di dalam usus boleh menyebabkan tekanan yang boleh mencetuskan perkara buruk, salah satunya adalah usus merobek dan mengeluarkan isinya ke rongga perut, termasuk membuang bakteria.

Baca juga: Punca Penyumbatan Usus Boleh Berlaku pada Bayi Baru Lahir

Terdapat beberapa gejala yang sering muncul sebagai tanda penyumbatan usus, mulai dari kekejangan perut yang berselang, kembung perut, sembelit, cirit-birit, mual dan muntah, perut bengkak, hilang selera makan, dan kesukaran mengalirkan gas kerana gangguan usus.

Untuk menentukan sama ada seseorang mempunyai penyakit ini, diperlukan pemeriksaan oleh doktor, termasuk pemeriksaan fizikal, sejarah perubatan, untuk menyokong pemeriksaan untuk memperkuat diagnosis, seperti sinar-x, imbasan CT, atau ultrasound perut.

Jenis Penyumbatan Usus Berdasarkan Sebabnya

Menjaga kesihatan usus adalah perkara penting yang harus dilakukan, untuk mengelakkan penyakit penyumbatan usus. Penyakit ini berlaku kerana penyumbatan yang berlaku di saluran pencernaan. Jika dilihat dari penyebabnya, penyumbatan usus terbahagi kepada dua jenis, iaitu penyumbatan usus mekanikal dan penyumbatan usus bukan mekanik. Apa perbezaannya?

1. Halangan Usus Mekanikal

Jenis penyumbatan usus ini berlaku apabila penyumbatan muncul di usus kecil. Keadaan ini boleh dicetuskan oleh lekatan usus atau lekatan yang biasanya berlaku selepas pembedahan perut atau pelvis. Di samping itu, terdapat beberapa keadaan lain yang juga boleh mencetuskan penyumbatan usus mekanikal, termasuk hernia, kolitis, benda asing yang tertelan, batu empedu, divertikulitis, hingga barah usus besar atau ovari.

Penyakit ini juga boleh berlaku kerana intussusception, iaitu usus yang melipat ke dalam, penyempitan usus besar yang disebabkan oleh keradangan, pengumpulan tinja, ke volvulus atau usus yang bengkok.

Baca juga: 5 Punca Penyumbatan Usus Berlaku pada Kanak-kanak

2. Penyumbatan Usus Bukan Mekanikal

Berbeza dengan penyumbatan usus mekanikal, pada penyumbatan usus tidak mekanikal berlaku pada usus besar dan usus kecil. Dalam keadaan ini, terdapat gangguan pada pengecutan usus besar dan usus kecil. Gangguan yang muncul boleh berlaku sementara disebut ileus, atau dalam jangka panjang disebut ileus halangan pseudo.

Terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan keadaan ini, seperti menjalani pembedahan pada perut atau pelvis, gastroenteritis, radang usus buntu, gangguan elektrolit, gangguan saraf, hipotiroidisme, hingga kesan sampingan ubat-ubatan tertentu.

Kerana boleh membawa maut dan boleh menyebabkan komplikasi, jangan memandang rendah penyakit penyumbatan usus. Segera periksa jika anda merasakan anda mengalami gejala yang menyerupai penyakit ini.

Baca juga: Hati-hati, anda tidak boleh membuang angin dan membuang air besar, gejala penyumbatan usus

Ketahui lebih lanjut mengenai halangan usus dan cara mencegahnya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!