Ketahui 8 Komplikasi yang Disebabkan oleh Penyakit Tiroid

Jakarta - Ketika seseorang mengalami masalah dengan fungsi atau kelainan kelenjar tiroid, ini menunjukkan bahawa dia menderita penyakit tiroid. Kelenjar tiroid adalah kelenjar yang menghasilkan hormon tiroid yang mengatur metabolisme badan, yang terletak di leher. Gejala yang muncul pada penyakit tiroid itu sendiri akan berbeza-beza, bergantung kepada penyebabnya sendiri.

Baca juga: Sebab Wanita Lebih Mudah Terhadap Penyakit Tiroid

Jenis komplikasi penyakit tiroid berikut boleh berlaku

Penyakit tiroid terbahagi kepada beberapa jenis, dua di antaranya adalah hipotiroidisme, iaitu ketika kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid terlalu sedikit, dan hipertiroidisme, iaitu ketika kelenjar tiroid menghasilkan hormon tiroid terlalu banyak. Sekiranya simptom yang kelihatan dibiarkan, beberapa komplikasi penyakit tiroid akan muncul, termasuk:

 1. Penyakit jantung. Penyakit jantung yang merumitkan hipertiroidisme boleh menjadi strok, yang menyebabkan kegagalan jantung kongestif.
 2. Tulang rapuh. Sekiranya terdapat terlalu banyak hormon tiroid dalam darah, penyerapan kalsium ke dalam tulang akan terganggu. Sekiranya dibiarkan, ini akan menyebabkan osteoporosis.
 3. Gangguan mata. Penyakit mata yang merupakan komplikasi penyakit tiroid adalah: Penyakit kubur , menyebabkan kehilangan penglihatan kekal.
 4. Bengkak dan kemerahan pada kulit. Seperti gangguan mata, bengkak dan kemerahan pada kulit adalah akibat Penyakit kubur .
 5. Thyrotoxicosis. Keadaan ini berlaku kerana peningkatan kadar hormon tiroid dalam darah yang mencetuskan gejala, seperti gegaran, peningkatan kadar jantung, dan penurunan berat badan.
 6. Masalah dengan sistem saraf. Masalah dengan sistem saraf adalah salah satu komplikasi penyakit tiroid yang dicirikan oleh kesukaran berjalan, suara serak, sukar bernafas, dan sakit di tangan dan kaki. Apabila keadaan ini teruk, penyakit ini akan berkembang menjadi sindrom karpal.
 7. Kemandulan. Orang dengan hipotiroidisme biasanya akan mengalami gangguan haid. Sekiranya tidak diperiksa, tidak mustahil penghidapnya akan mengalami kemandulan atau sukar hamil.
 8. Gangguan kehamilan. Apabila penyakit tiroid dialami oleh wanita hamil, mereka akan berisiko mengalami sejumlah masalah kehamilan, seperti preeklamsia, kelahiran pramatang, dan bahkan keguguran.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada tubuh apabila anda menghidap penyakit tiroid

Komplikasi penyakit tiroid boleh timbul kerana penghasilan hormon tiroid yang mengakibatkan ketidakseimbangan tindak balas kimia di dalam badan. Penyakit ini boleh disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria, yang mengakibatkan keradangan kelenjar. Selain jangkitan virus dan bakteria, beberapa perkara adalah faktor risiko untuk keadaan ini, iaitu:

 • Seseorang yang berumur lebih dari 60 tahun.
 • Seseorang yang mempunyai penyakit autoimun.
 • Seseorang yang mempunyai sejarah keluarga dengan penyakit yang sama.
 • Seseorang yang melakukan rawatan atau ubat tertentu.
 • Seseorang yang telah menjalani pembedahan tiroid.
 • Seseorang yang sedang mengandung.
 • Seseorang yang melahirkan bayi dalam tempoh enam bulan terakhir.

Baca juga: Ini adalah penyebab penyakit tiroid mengikut jenisnya

Untuk mengelakkan beberapa komplikasi, segera berjumpa doktor di hospital terdekat apabila anda menemui sejumlah gejala, ya! Gejala penyakit tiroid yang biasa termasuk sembelit atau sembelit, merasa sejuk dalam cuaca panas, mengalami kelemahan otot, penurunan berat badan atau kenaikan, sakit sendi atau otot, merasa tertekan, pucat, rambut menipis, degup jantung yang perlahan, pembengkakan wajah, dan pendarahan haid. jumlah darah lebih banyak.

Pada dasarnya, untuk mencegah berlakunya penyakit tiroid memerlukan diet dan gaya hidup yang sihat. Selain dua perkara ini, anda juga disarankan untuk menjalani diet yang sihat untuk menurunkan berat badan, dan menjaga fungsi kelenjar sehingga dapat menghasilkan hormon yang sesuai dengan keperluan tubuh.

Rujukan:
Kesihatan wanita. Diakses tahun 2020. Penyakit tiroid.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Komplikasi Hipotiroidisme.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Hyperthyroidism.