Hati-hati, terlalu banyak tidur boleh menyebabkan kemurungan dan mati muda

Jakarta - Tidur adalah salah satu aktiviti terbaik untuk mengembalikan kesihatan badan anda setelah seharian melakukan aktiviti. Kekurangan tidur sebenarnya boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan. Namun, menghabiskan terlalu banyak waktu tidur sebenarnya juga memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Baca juga: Mengenal Mikro Mengintai Pengembara

Tidur terlalu lama boleh menjadi tanda penyakit

Tidur berlebihan atau tidur yang lama juga dikenali sebagai hipersomnia. Beberapa kajian mengatakan bahawa hipersomnia kadang-kadang boleh menjadi tanda bahawa tubuh mempunyai kesihatan yang buruk. Selain itu, hipersomnia boleh menjadi tanda penyakit yang agak teruk seperti diabetes, penyakit jantung, bahkan yang paling teruk adalah kematian mendadak.

Tempoh tidur setiap individu berbeza. Kami mengesyorkan agar setiap individu mempunyai waktu untuk tidur selama 7 hingga 8 jam dalam satu hari. Waktu tidur seseorang biasanya dipengaruhi oleh beberapa faktor seperti usia, kesihatan, dan gaya hidup.

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan hipersomnia. Antaranya ialah mengamalkan waktu tidur untuk tidur dan bangun tepat pada waktunya, elakkan kafein pada waktu tidur, dan bersenam secara teratur. Dengan bersenam anda akan mendapat kualiti tidur yang cukup baik, sehingga dapat mengelakkan hipersomnia.

Gangguan Kesihatan yang berkaitan dengan Hypersomnia

1. Kemurungan

Hypersomnia adalah gangguan tidur. Gangguan tidur boleh menjadi tanda kemurungan. Semasa anda tertekan, anda mungkin tidur terlalu sedikit atau terlalu banyak. Walaupun insomnia lebih sering dikaitkan sebagai tanda kemurungan, sebenarnya hipersomnia juga boleh menyebabkan kemurungan. Sebanyak 15 peratus orang yang mengalami kemurungan berlaku kerana terlalu banyak tidur. Tabiat tidur yang teratur sebenarnya cukup penting untuk mengekalkan kesihatan badan dan mental yang sihat.

2. Kematian Mendadak

Beberapa kajian mengatakan bahawa orang yang mempunyai waktu tidur yang berlebihan mempunyai risiko kematian mendadak yang lebih besar dibandingkan dengan orang yang mempunyai waktu tidur normal. Ini masih berkaitan dengan kesan kemurungan yang disebabkan oleh terlalu banyak tidur. Sudah tentu ini harus dielakkan agar tidak memberi kesan negatif kepada kesihatan.

3. Sakit Belakang

Senaman adalah salah satu cara yang dapat dilakukan untuk menjaga kelenturan badan. Tidur terlalu banyak sebenarnya menjadikan badan kurang bergerak. Oleh itu, keadaan ini boleh menyebabkan sakit belakang bagi penghidapnya.

4. Obesiti

Obesiti sebenarnya boleh disebabkan oleh tidur yang berlebihan. Sekiranya anda tidur lebih dari 8 jam sehari, anda cenderung menjadi gemuk. Oleh itu, anda harus menjadi kebiasaan untuk mula tidur dan bangun pada waktu yang tepat.

5. Sakit kepala

Pada hujung minggu, banyak orang menggunakan waktu rehat untuk berehat dan tidur. Tetapi terlalu banyak tidur sebenarnya boleh membuat anda merasa sakit kepala. Tidur yang terlalu banyak boleh mempengaruhi kimia di otak anda, membuat anda merasa sakit kepala. Lebih baik mengisi masa lapang dengan melakukan aktiviti yang bermanfaat.

Baca juga: Petua Mengatasi Kurang Tidur

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, anda harus berjumpa doktor pakar untuk mengatasi masalah tidur. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk bertanya kepada doktor. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh bertanya terus melalui Suara / Panggilan video atau Berbual dengan doktor anda mengenai aduan anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!