Kenali Pelbagai Jenis Buta Warna Separa

, Jakarta - Salah satu syarat untuk mendapatkan lesen memandu adalah tidak buta warna. Ini kerana penghidapnya sukar untuk membezakan warna dari tanda lalu lintas yang sangat penting untuk difahami. Namun, bagaimana dengan seseorang yang mempunyai buta warna separa?

Memang, secara amnya, seseorang yang buta warna tidak mengalami kesukaran untuk melihat semua warna, tetapi hanya beberapa. Ini juga dikenali sebagai buta warna separa. Penghidapnya akan mempunyai persepsi warna yang berbeza daripada orang lain. Di samping itu, terdapat beberapa klasifikasi orang dengan buta warna separa. Inilah penjelasannya!

Baca juga: Ini adalah penjelasan mengenai Partial Color Blindness

Jenis-Jenis Buta Warna Separa

Buta warna atau kekurangan penglihatan warna adalah keadaan genetik yang disebabkan oleh gen resesif pada kromosom X, tetapi ia juga boleh disebabkan oleh perkara lain. Gangguan ini lebih berisiko bagi lelaki berbanding wanita. Sebenarnya, buta warna tidak termasuk kebutaan sama sekali, tetapi penurunan kemampuan untuk melihat warna.

Mata setiap orang mempunyai retina yang berguna untuk menangkap cahaya yang terbahagi kepada dua, iaitu sel kerucut dan sel batang. Seseorang yang buta warna, sel kerucutnya sukar membezakan 3 warna asas. Sebilangan warna asas berwarna merah, biru, dan hijau. Dalam kebanyakan kes, kemampuan mata untuk melihat merah-hijau adalah yang paling biasa.

Di samping itu, buta warna separa terbahagi kepada beberapa klasifikasi gangguan. Setiap jenis gangguan mempunyai sebab yang berbeza, dan rawatannya juga akan berbeza. Oleh itu, penting untuk mengetahui pelbagai jenis buta warna separa. Berikut adalah beberapa klasifikasi:

  1. Buta Warna Protan

Salah satu jenis rabun warna yang boleh berlaku adalah protan. Gangguan ini berlaku kerana sel kerucut di mata yang berkaitan dengan warna merah. Dengan gangguan ini, kepekaan spektrum L-kon beralih ke panjang gelombang yang lebih pendek. Akhirnya, mata tidak menerima warna merah yang cukup dan lebih hijau. Dianggarkan bahawa sekitar 25 peratus orang yang menderita rabun warna mengalami jenis ini.

Orang yang mengalami gangguan ini akan sukar membezakan warna hijau, kuning, oren, merah, dan coklat, sehingga mereka berpendapat bahawa warnanya sama. Terutama jika anda melihatnya dalam cahaya rendah. Orang ini akan sukar membezakan warna ungu dari biru dan melihat warna merah jambu sebagai kelabu. Selain itu, warna merah yang dilihatnya akan lebih gelap daripada biasa.

Baca juga: Bagaimana Rasa Orang Buta Separa Warna

  1. Buta Warna Deutan

Jenis buta warna lain yang boleh berlaku adalah deutan. Gangguan ini dikaitkan dengan sel kerucut jenis M, iaitu Cahaya Panjang Gelombang Medium yang dikaitkan dengan warna hijau. Pergeseran medium ke spektrum panjang menyebabkan orang yang bersamanya menerima terlalu banyak warna merah dan terlalu sedikit hijau.

Orang dengan buta warna separa jenis ini mengalami kesukaran untuk membezakan antara warna hijau, kuning, biru, dan ungu. Satu lagi simptom biasa ialah hijau akan kelihatan sangat pucat atau menjadi putih. Selain itu, kesukaran membezakan warna-warna ini juga boleh berlaku antara merah jambu dan kelabu, terutama jika warna merah jambu serupa dengan ungu muda.

Itulah beberapa jenis buta warna separa yang boleh terjadi pada mata. Penting untuk mengetahui kelainannya lebih awal sehingga dapat diatasi secepat mungkin sehingga penglihatan menjadi lebih baik. Di samping itu, penting juga untuk memastikan kesihatan mata anda kepada pakar oftalmologi.

Baca juga: Cara Mengesan Buta Warna Sebahagian

Anda juga boleh meminta doktor dari Terdapat beberapa jenis buta warna separa yang boleh berlaku. Ini sangat mudah, anda hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar penggunaan seharian!

Rujukan:
Enkroma. Diperoleh pada tahun 2020. Jenis-jenis Buta Warna.
Colblindor. Diperoleh pada tahun 2020. Jenis-jenis Buta Warna.