Inilah Kepentingan 1000 Hari Pertama dalam Kehidupan Anak Kecil Anda

Jakarta - Para pakar mengatakan, untuk melahirkan anak yang sihat dan cerdas, langkah pertama yang harus diambil oleh ibu adalah dengan memenuhi kecukupan pemakanan anak-anak sejak usia dini. Yaitu sejak di dalam kandungan atau yang dikenali sebagai 1000 Hari Kehidupan Pertama. Seribu hari ini bermula dari fasa kehamilan (270) hari sehingga anak kecil anda berumur dua tahun (730) hari.

Lalu, apa kepentingan 1000 Hari Pertama Hidup dan perkara apa yang harus anda perhatikan?

1. Penting untuk Pembangunan Otak

Pada asasnya, otak dewasa rata-rata beratnya 1.300-1.400 gram. Jauh lebih berat daripada otak bayi yang baru lahir, iaitu 400 gram (kira-kira 30 peratus berat purata otak orang dewasa). Namun, lama-kelamaan berat otak si Kecil akan meningkat. Pakar mengatakan, ketika berusia 18 bulan, otak bayi dapat menimbang hingga 800 gram. Sementara itu, ketika berusia tiga tahun, otaknya telah mencapai 1,100 gram (kira-kira 80 peratus berat otak orang dewasa).

Baca juga: Kami Mudah Meningkatkan Kecerdasan Bayi

Oleh itu, menjaga pengambilan makanan dan keperluan pemakanan kanak-kanak dalam 1000 Life Pertama adalah kunci utama untuk perkembangan otak. Selain itu, pengambilan nutrien yang baik juga akan menjadikan sistem saluran pencernaan lebih baik. Sistem pencernaan yang baik ini akan mendorong penyerapan nutrien dari makanan menjadi lebih optimum dan meningkatkan sistem imun anak. Pendek kata, anak kecil anda tidak mudah sakit.

2. Perhatikan pemakanan semasa mengandung

Semasa mengandung, ibu juga perlu memperhatikan pengambilan nutrien untuk dirinya dan janin. Ingatlah, selama 270 hari ini bayi memerlukan pelbagai pengambilan nutrien untuk perkembangannya dalam kandungan. Pakar mengatakan, ketika anda hamil, itu tidak bermaksud bahagian makanan ibu meningkat dua kali ganda. Sebenarnya, anda hanya perlu menambahkan sekitar 300 kalori tambahan. Lebih kurang sama dengan pisang dan semangkuk bijirin dengan susu rendah lemak.

Baca juga: Mahukan Ibu & Bayi yang Sihat? 6 Nutrien Penting Ini Untuk Wanita Hamil

Di samping itu, ibu juga mesti memilih makanan yang sihat dengan berhati-hati. Sebagai contoh, jangan lupa pengambilan asid folik untuk mengelakkan risiko kecacatan kongenital. Pakar mengatakan, asid folik adalah nutrien penting dalam pembentukan sel otak. Suplemen pranatal (tempoh sebelum kelahiran) dengan asid folik, penting untuk kecerdasan si Kecil walaupun dalam kandungan.

Penemuan pakar di Jurnal Persatuan Perubatan Amerika katakan, Ibu yang mengambil asid folik empat minggu sebelum kehamilan dan lapan minggu selepas kehamilan, dapat mengurangkan risiko autisme pada bayi sebanyak 40 peratus. Anda boleh menjumpai makanan yang kaya dengan asid folik dalam sayur-sayuran hijau seperti brokoli, bayam, dan kubis.

3. Susu ibu yang tidak boleh diganti

Banyak pakar mengatakan bahawa tidak ada pengambilan yang lebih baik daripada susu ibu untuk bayi. Susu ini mengandungi nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. Komposisinya, seperti vitamin, protein, karbohidrat, dan lemak, lebih mudah dicerna daripada susu formula.

Oleh itu, ibu harus memenuhi hak anak mereka untuk mendapatkan penyusuan susu ibu secara eksklusif, sekurang-kurangnya enam bulan. Lebih baik lagi jika ibu dapat memberikannya sehingga si kecil berumur dua tahun. Apa yang membuatnya lebih menarik adalah bahawa penyusuan susu ibu bukan hanya istimewa untuk kesihatan fizikal anak-anak, tetapi juga dapat mencegah anak-anak dari gangguan keperibadian. Macam mana boleh jadi?

Baca juga: Mitos dan Fakta Mengenai Penyusuan Ibu

Para pakar mengatakan, proses penyusuan atau penyusuan susu ibu bukan hanya proses penyusuan. Menyusukan bayi adalah satu bentuk pencurahan kasih sayang ibu terhadap anaknya. Semasa menyusu, bayi akan dipeluk dan dipandang ke matanya dengan penuh kasih sayang. Nah, pada masa ini anak akan merasa damai sehingga ia tumbuh menjadi orang yang penyayang di masa depan.

Sekiranya anda masih keliru tentang bagaimana menjalani 1000 hari pertama kehidupan dengan baik, anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonannya . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!