Ini adalah Ujian untuk Mendiagnosis Sindrom Asperger

Jakarta - Keadaan kesihatan pada wanita hamil mempengaruhi perkembangan dan pertumbuhan janin di dalam rahim. Wanita hamil yang mengalami jangkitan semasa mengandung menimbulkan risiko kesihatan bayi ketika dilahirkan. Salah satu masalah kesihatan yang dialami oleh kanak-kanak adalah sindrom Asperger.

Baca juga: Sindrom Asperger Berbeza dengan Autisme, Inilah Penjelasannya

Sindrom Asperger adalah keadaan neurologi atau gangguan neurologi yang tergolong dalam kategori spektrum autisme. Gangguan spektrum autisme adalah gangguan neurologi yang mempengaruhi kemampuan seseorang untuk berkomunikasi dan berinteraksi dengan orang lain.

Ketahui Gejala Sindrom Asperger

Terdapat beberapa perbezaan antara sindrom Asperger dan gangguan spektrum autisme. Orang dengan gangguan spektrum autisme biasanya mengalami penurunan kecerdasan dan kekurangan kemahiran berbahasa. Pada orang dengan sindrom Asperger, kanak-kanak akan mahir dan fasih berbahasa atau komunikasi, tetapi mereka menghadapi kesukaran atau merasa canggung ketika berkomunikasi dan berinteraksi dengan orang di sekitar mereka.

Adapun gejala lain yang merupakan tanda sindrom Asperger pada kanak-kanak. Tidak ada yang salah dengan mengetahui gejala yang dialami oleh kanak-kanak dengan sindrom Asperger sehingga ibu dapat mengatasinya dengan betul.

1. Sukar Berinteraksi

Kanak-kanak dengan sindrom Asperger mengalami kesukaran untuk berinteraksi. Mereka berasa canggung ketika berinteraksi dengan orang di persekitaran mereka. Bukan hanya orang di sekitarnya, malah mereka sukar berinteraksi dengan keluarga. Kanak-kanak dengan sindrom Asperger biasanya juga mengelakkan sentuhan mata.

2. Tidak Ekspresif

Kanak-kanak dengan sindrom Asperger mengalami kesukaran untuk menunjukkan ekspresi mereka. Ekspresi wajah dan ekspresi badan jarang ditunjukkan oleh kanak-kanak dengan sindrom Asperger. Selain itu, nada suara ketika bercakap tidak rata.

3. Kurang Sensitif

Kesukaran berinteraksi menyebabkan kanak-kanak dengan sindrom Asperger hanya menumpukan perhatian pada dirinya sendiri. Keadaan ini menyebabkan kanak-kanak tumbuh dan berkembang menjadi individu yang kurang peka terhadap persekitarannya. Kanak-kanak dengan sindrom Asperger tidak merasa bosan melakukan aktiviti yang mereka gemari selama berjam-jam.

4. Gangguan Motor

Umumnya, kanak-kanak dengan sindrom Asperger mempunyai masalah motor. Keadaan ini menyebabkan kanak-kanak mengalami kelewatan dalam perkembangan motor mereka. Gejala lain mungkin dialami oleh penghidap sindrom Asperger, anda harus segera mengunjungi hospital terdekat untuk mengetahui punca gejala yang anda alami.

Baca juga: Ketahui Punca Sindrom Asperger

Ketahui Pemeriksaan Kanak-kanak dengan Sindrom Asperger

Umumnya, kanak-kanak dengan sindrom Asperger mengalami keadaan ini sehingga mereka dewasa. Selain melihat simptomnya, terdapat beberapa pemeriksaan yang dapat dilakukan untuk memastikan keadaan kesihatan anak.

Biasanya, kanak-kanak dengan sindrom Asperger dilihat ketika anak berkomunikasi dan berinteraksi dengan persekitaran. Keluarga dan sekolah dapat melihat perbezaannya. Tidak ada salahnya melihat perkembangan anak dari semasa ke semasa.

Doktor akan melakukan pemeriksaan lain untuk membantu mendiagnosis keadaan kesihatan anak dengan memeriksa kemahiran interaksi sosial anak, perhatian anak ketika berkomunikasi, penggunaan bahasa, ekspresi wajah ketika bercakap, dan koordinasi dan tingkah laku otot.

Tidak menyakitkan untuk mengelakkan penyebab sindrom Asperger pada kanak-kanak seperti keadaan berjangkit pada kehamilan ibu dan pendedahan kepada faktor-faktor yang boleh mencetuskan perubahan janin. Wanita hamil harus memperhatikan kesihatan kehamilan dan meningkatkan pengambilan makanan berkhasiat sehingga keperluan pemakanan janin dipenuhi. Pemakanan yang mencukupi membantu perkembangan dan pertumbuhan janin dalam rahim menjadi optimum.

Baca juga: Adakah Langkah-langkah Berkesan untuk Mencegah Sindrom Asperger?

Rujukan:
Web MD (Diakses pada tahun 2019). Sindrom Asperger
Talian Kesihatan (Diakses pada 2019). Sindrom Asperger
Autisme (Diakses pada 2019). Sindrom Asperger