Makanan yang Harus Dielakkan untuk Sugar Glider

"Penjaga gula meluncur mesti menyediakan banyak varian makanan untuk memenuhi pengambilan nutrisi haiwan. Namun, tahukah anda bahawa terdapat beberapa jenis makanan gula glider yang tidak boleh diberikan? Daripada menjadi sihat, memberi makanan tabu sebenarnya mencetuskan masalah kesihatan di kemudian hari. ”

Jakarta - Walaupun glider gula adalah satu-satunya haiwan kesayangan yang anda gemari, makan berlebihan boleh mencetuskan banyak masalah kesihatan di kemudian hari. Memakan glider gula sebenarnya tidak perlu berlebihan, asalkan memiliki keseimbangan vitamin, nutrien, dan mineral penting agar kesihatan tubuh dapat dijaga dengan baik. Jadi, apakah makanan pantang larut gula yang tidak boleh diberikan?

Baca juga: 3 Jenis Makanan Baby Hamster Berdasarkan Umur

Jangan Beri Makanan Ini kepada Sugar Glider

Sekiranya anda tidak mendapat nutrien yang anda perlukan, ia akan mencetuskan masalah kesihatan pada masa akan datang, seperti kelumpuhan kaki kerana pengambilan kalsium dan fosforus yang tidak mencukupi. Selain perlu menyeimbangkan pengambilan, anda dinasihatkan untuk memberikan jumlah makanan yang tepat. Berikut adalah sebilangan makanan pantang gula glider:

 1. Buah-buahan dengan gula tinggi.
 2. Kacang tinggi lemak.
 3. Makanan burung.
 4. Biji jagung.
 5. Selada.
 6. Buah oren.
 7. Ulat.
 8. Babi.
 9. Makanan tinggi lemak.
 10. Makanan rendah kalsium.
 11. Bawang Merah.
 12. Bawang putih.
 13. Coklat.
 14. Kafein.
 15. Biji epal.
 16. Makanan tinggi garam.
 17. Daging mentah.
 18. Telur mentah.
 19. Makanan khas untuk anjing dan kucing.

Menyayangi haiwan peliharaan bermaksud memberi mereka makanan seimbang. Oleh itu, jika anda merasa bersalah kerana mengehadkan pengambilan makanan anda, ingatlah, menunjukkan kasih sayang kepada haiwan kesayangan anda tidak hanya harus bersama makanan. Anda boleh mengajaknya bermain dan berinteraksi secara berkala, atau meluangkan masa bersama.

Baca juga: Cara menjaga anak anjing Siberia Husky dengan betul

Inilah Cara Memberi Makan Sugar Glider

Selain menghindari sebilangan pantang larut gula seperti yang disebutkan, anda juga perlu mengetahui cara memberi makan haiwan itu. Berikut adalah beberapa langkah untuk memberi makan glider gula:

1. Beri dalam Potongan Kecil

Makanan yang diberikan dalam ukuran besar akan menyukarkan mereka mengunyah, memandangkan ukuran mulut mereka sangat kecil. Oleh itu, disyorkan untuk memberi makan secara kecil-kecilan.

2. Hadkan Penggunaan Makanan

Sekiranya anda merasa telah memberi cukup makanan tetapi glider gula masih kelihatan lapar ketika mengunyah, disarankan untuk berhenti memberi makan. Glider gula haiwan peliharaan tidak begitu aktif di alam liar. Sekiranya diberi makanan berlebihan, dia sebenarnya dapat mengalami berat badan berlebihan yang membawa kepada masalah kesihatan.

Walaupun diberikan dalam bahagian kecil, tidak digalakkan memberi makan terlalu kerap. Anda hanya boleh memberi makan 2-3 kali sehari. Untuk waktu sendiri, anda boleh memberikannya pada waktu pagi atau petang, dan pada waktu malam ketika dia bangun. Dosnya hanya satu sudu besar.

3. Makanan Sisa Bersih

Setelah selesai makan, anda disarankan untuk segera membersihkan sisa makanan di dalam bekas atau kandang. Seperti haiwan lain, glider gula tidak akan menyentuh makanan yang tidak kelihatan segar. Oleh itu, disarankan untuk menyediakan makanan kering agar tidak mudah reput.

Baca juga: Berapa kerapkah anda harus memberi makan landak anda?

Itulah beberapa makanan pantang larut gula, bersama dengan cara memberi makan. Di alam liar, glider gula termasuk haiwan nokturnal, yang menggunakan waktu untuk memburu atau mencari makan pada waktu malam, dan pada waktu siang untuk tidur. Jadi mengenai makan, anda boleh menyesuaikan masa. Sekiranya glider gula atau haiwan kesayangan anda di rumah mempunyai masalah kesihatan, sila bincangkannya secara langsung dengan doktor haiwandalam aplikasi .

Rujukan:

Maklumat Sugar Glider. Diakses pada tahun 2021. Makanan yang Harus Dielakkan dari Sugar Glider.

Hospital VCA. Diakses pada tahun 2021. Sugar Glider - Memberi Makan.

PetMD. Diakses pada 2021. Memberi Makan Sugar Glider.