Punca Jerawat Batu di Muka

“Jerawat batu tidak seperti jerawat biasa. Jerawat jenis ini dicirikan oleh lebam besar, berisi cecair dan merah. Walaupun disentuh, jerawat boleh menyakitkan. Keadaan ini berlaku apabila pori-pori wajah tersumbat dan meradang. "

, Jakarta - Jerawat adalah masalah kulit yang paling biasa, tetapi tidak dengan jerawat sista. Jerawat jenis ini sukar dikeluarkan dan kadangkala menyakitkan. Jerawat kistik berlaku apabila liang pori di kulit tersumbat, menyebabkan jangkitan dan keradangan.

Walaupun boleh muncul di mana-mana bahagian badan, jerawat sista lebih kerap terjadi di kawasan muka. Faktor terbesar yang menyebabkan jerawat sista adalah perubahan hormon semasa remaja. Semasa akil baligh, tahap androgen meningkat secara mendadak, mencetuskan pengeluaran sebum yang berlebihan.

Baca juga: Inilah perbezaan antara jerawat batu dan jerawat biasa

Pelbagai Punca Jerawat Batu

Bukan hanya masalah hormon pada usia muda. Sebenarnya, terdapat banyak faktor lain yang boleh mencetuskan kemunculan jerawat kistik, seperti berikut:

 • Perubahan hormon ketika memasuki kitaran haid, kehamilan, pil kawalan kelahiran, terapi hormon, dan tekanan.
 • Penggunaan kosmetik, pembersih atau losyen berminyak.
 • Kurangnya kebersihan wajah.
 • Kelembapan dan peluh yang tinggi.
 • Faktor genetik pada sesetengah orang.
 • Penggunaan ubat atau bahan kimia, seperti kortikosteroid, litium, fenitoin, dan isoniazid, yang boleh memburukkan atau menyebabkan letusan seperti jerawat.

Terdapat banyak mitos mengenai penyebab jerawat yang belum terbukti secara saintifik, seperti makan coklat atau kacang dan makan makanan berminyak atau pedas.

Bagaimana Merawatnya?

Rawatan jerawat sista berbeza dengan jerawat biasa. Ubat jerawat over-the-counter tidak cukup berkesan untuk merawat jerawat sista. Anda mungkin perlu berjumpa doktor kulit untuk mendapatkan preskripsi ubat. Rawatan jerawat cystic juga memerlukan masa yang lebih lama, iaitu sehingga lapan minggu. Nah, berikut adalah beberapa jenis ubat yang sering diresepkan oleh doktor:

1. Isotretinoin

Ubat preskripsi ini sering dianggap sebagai rawatan yang paling berkesan untuk jerawat sista. Isotretinoin mengandungi dos vitamin A yang cukup kuat yang tersedia dalam bentuk tablet. Walaupun keberkesanannya, terdapat beberapa risiko serius yang berkaitan dengan isotretinoin. Itulah sebabnya, anda tidak boleh menggunakannya secara sembarangan dan mesti mendapatkan nasihat doktor.

2. Antibiotik oral

Penyebab utama jerawat kistik adalah jangkitan bakteria yang menjadikan kulit meradang. Itulah sebabnya doktor sering menetapkan antibiotik oral untuk merawat jerawat sista yang semakin berleluasa. Antibiotik berfungsi dengan mengurangkan bakteria dan keradangan. Walau bagaimanapun, antibiotik tidak mengurangkan kelebihan minyak dan sel kulit mati.

3. Krim Retinoid

Retinoid juga berasal dari vitamin A dan sering terdapat dalam bentuk krim untuk merawat jerawat. Krim retinoid berfungsi dengan menarik folikel rambut untuk menghilangkan dan mencegah jerawat. Kadang kala, retinoid digunakan bersama dengan krim antibiotik untuk menjadikannya lebih berkesan.

Baca juga: Berikut adalah 6 Jenis Jerawat yang Perlu Anda Ketahui

4. Pil kawalan kelahiran

Pada sesetengah wanita, pil kawalan kelahiran mungkin diresepkan oleh doktor untuk merawat jerawat sista. Kaedah ini mungkin ditujukan untuk wanita yang mengalami jerawat kistik kerana peningkatan hormon. Pil kawalan kelahiran mengandungi estrogen, yang dapat membantu mengatur tahap hormon secara keseluruhan, sehingga mengurangkan jerawat.

Petua Merawat Wajah dengan Batu Jerawat

Selain menggunakan ubat yang diresepkan oleh doktor, anda juga diminta untuk menjaga kebersihan wajah agar tidak memburukkan lagi jerawat cystic. Berikut adalah petua untuk menjaga kebersihan wajah ketika mengalami jerawat sista:

 • Cuci muka dengan kerap. Gunakan pembersih yang menghilangkan kotoran dan minyak berlebihan, tetapi tidak mengeringkan kulit anda. Elakkan menggunakan gosok yang boleh merengsakan kulit. Pastikan anda mencuci muka ketika anda bangun dan pada waktu tidur dan selepas bersenam.
 • Elakkan menyentuh kulit. Menyentuh kulit anda dapat memindahkan lebih banyak bakteria, membuat anda berisiko memperburuk jangkitan.
 • Pilih produk solek yang berlabel "bukan komedogenik"dan"bebas minyak. Produk solekan ini dapat menyumbat liang pori, menjadikan jerawat lebih teruk.
 • Gunakan pelindung matahari setiap hari. Pelindung matahari membantu mencegah terbakar sinar matahari, yang boleh memburukkan lagi jerawat.
 • Menguruskan tekanan. Cuba cari cara untuk mengurangkan tekanan kerana tekanan boleh menjadikan jerawat menjadi lebih teruk.
 • Elakkan makanan yang mempunyai kadar glisemik tinggi. Ini termasuk roti putih, pasta, dan nasi, serta makanan bergula.

Baca juga:5 Cara Menghilangkan Jerawat Secara Semula Jadi dan Tanpa Parut

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai jerawat sista, hubungi doktor anda melalui aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja anda memerlukan. Muat turunaplikasinya sekarang!

Rujukan:

WebMD. Diakses pada tahun 2021. Jerawat kistik.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Jerawat Kistik dan Bagaimana Ia Diubati ?.