6 Cara Menambah Berat bagi Orang dengan HIV dan AIDS

, Jakarta - Seseorang yang menghidap HIV sebenarnya akan mengalami gejala sesuai dengan perkembangan virus di tubuhnya. Gejala akan dirasakan secara beransur-ansur. Bermula dari demam, muntah, hingga gejala yang lebih teruk, iaitu penurunan berat badan. Keadaan ini menyebabkan orang yang hidup dengan HIV / AIDS atau ODHA terikat pada gambaran badan yang kurus dan kurang berat badan.

Baca juga: Harus Tahu, HIV dan AIDS berbeza

Jadi, apa yang menyebabkan keadaan ini berlaku? Penurunan berat badan atau gangguan yang dialami oleh orang yang hidup dengan HIV / AIDS bukan tanpa sebab. Terdapat pelbagai faktor yang menyukarkan penambahan berat badan bagi penghidap HIV / AIDS. Ayuh, lihat alasannya di sini dan cari beberapa cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan berat badan pada orang dengan HIV / AIDS!

Sebab-sebab Orang dengan HIV / AIDS Sukar Menambah Berat Badan

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menyukarkan penambahan berat badan bagi penghidap HIV / AIDS. Ini mengakibatkan kebanyakan orang dengan HIV / AIDS akan mempunyai badan yang kurus dan kekurangan kandungan.

Umumnya, penurunan berat badan yang berlaku pada orang dengan HIV / AIDS disebabkan oleh penurunan selera makan. Gejala seperti loya dan muntah dan pelbagai jenis penggunaan ubat dapat mengurangkan selera orang yang hidup dengan HIV / AIDS.

Keadaan tekanan dan kemurungan yang dialami oleh orang yang hidup dengan HIV / AIDS juga berpotensi untuk meningkatkan kehilangan selera makan. Bukan hanya itu, keletihan membuat orang dengan HIV / AIDS tidak mempunyai masa untuk menyediakan makanan sihat yang diperlukan oleh tubuh.

Selain itu, virus HIV di dalam tubuh mengganggu rasa, jadi makanan yang dimakan cenderung kurang menyelerakan. Virus HIV juga boleh menyebabkan kerosakan pada dinding usus. Ini mengakibatkan penyerapan nutrien dari makanan yang dimakan tidak optimum.

Apabila pengambilan nutrien tidak dipenuhi dengan betul, tubuh akan menggunakan simpanan tenaga dari lemak dan protein dari otot. Sekiranya keadaan ini berlaku dalam jangka masa yang lama, otot akan kehilangan jisim dan menyukarkan penghidap HIV / AIDS bagi penghidap berat badan.

Baca juga : Siapa yang berisiko dijangkiti HIV dan AIDS?

Cara Membesarkan Tubuh Orang dengan HIV / AIDS

Lalu, adakah cara yang dapat dilakukan untuk meningkatkan berat badan orang yang hidup dengan HIV / AIDS? Sudah tentu anda boleh! Anda boleh menggunakan dan tanyakan terus kepada doktor mengenai diet yang tepat bagi orang yang hidup dengan HIV / AIDS.

Bukan itu sahaja, anda boleh melakukan cara berikut untuk menambah berat badan:

1. Meningkatkan Pengambilan Kalori

Perkara pertama yang harus anda perhatikan adalah meningkatkan pengambilan kalori yang masuk ke dalam badan.

2. Makan Bahagian Kecil

Kadang kala, makan makanan dalam jumlah besar menjadikan pencernaan tidak selesa. Untuk itu, makan dalam bahagian yang lebih kecil. Namun, lakukan dengan kekerapan yang lebih kerap.

3. Elakkan Makanan dengan Rasa Yang Kuat

Anda harus mengelakkan makan makanan dengan rasa yang kuat, seperti pedas, masam, atau terlalu manis. Makan makanan dengan rasa biasa. Selain itu, elakkan makanan berlemak, mengandungi kafein, dan alkohol.

4. Makanan dengan Tekstur Lembut

Pastikan anda makan makanan dengan tekstur lembut. Makanan keras menjadikannya lebih sukar untuk diproses oleh badan.

5. Perhatikan kandungan serat

Jangan lupa untuk memenuhi keperluan serat dalam badan. Ini untuk membantu meningkatkan fungsi saluran pencernaan.

6. Tingkatkan Air

HIV / AIDS boleh menyebabkan gangguan pencernaan yang menyebabkan cirit-birit. Minum banyak air untuk mengelakkan masalah kesihatan yang lebih teruk, seperti dehidrasi.

Baca juga: Berhati-hati, ini adalah 5 komplikasi yang disebabkan oleh HIV dan AIDS

Itulah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menambah berat badan. Selain itu, jangan lupa untuk banyak berehat dan minum ubat seperti yang disyorkan oleh doktor. Penjagaan dan rawatan yang betul pastinya menjadikan orang yang hidup dengan HIV / AIDS dapat hidup normal. Dengan cara itu, orang yang hidup dengan HIV / AIDS akan mempunyai kualiti hidup yang baik.

Rujukan:
Hidup Baik dengan HIV / AIDS. Diakses pada tahun 2020. Manual mengenai Penjagaan Pemakanan dan Sokongan untuk Orang yang Hidup dengan HIV / AIDS.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. HIV dan Diet Anda: Mengatasi Penurunan Berat Badan.