4 Makanan Sihat untuk Mencegah Barah Kolon

, Jakarta - Makanan sihat mempunyai banyak definisi. Bukan hanya mempunyai kandungan nutrisi yang baik untuk tubuh, makanan yang sihat mesti menyuburkan sistem pencernaan itu sendiri. Tabiat makan yang buruk boleh menyebabkan penyakit, salah satunya adalah barah usus besar.

Kanser adalah salah satu penyakit yang membunuh kebanyakan orang. mengikut Persatuan Kanser Amerika Pada tahun 2013, barah usus menjadi penyakit yang paling biasa pada lelaki dan wanita selepas barah paru-paru.

Baca juga: 6 Jenis Kanser Paling Popular di Indonesia

Gejala barah usus juga sukar dikesan. Oleh itu, disarankan untuk mengambil langkah pencegahan. Baiklah, menjaga diet adalah cara untuk mencegah barah usus besar.

Kerana barah ini berkembang dari sel-sel yang tidak normal pada lapisan usus besar atau rektum, pengambilan nutrisi berperanan penting dalam meningkatkan atau menurunkan risiko. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai gejala barah usus besar, anda boleh bertanya kepada doktor di aplikasi tersebut melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Untuk mengelakkan barah usus besar, cubalah makan lebih banyak jenis makanan sihat berikut:

  • Keledek

Sebagai salah satu makanan kaya antioksidan, ubi jalar adalah pilihan tepat untuk melawan pelbagai jenis sel barah di dalam badan. Kandungan antioksidan dalam ubi jalar berfungsi dengan meneutralkan kesan negatif yang disebabkan oleh radikal bebas. Beberapa jenis makanan yang kaya dengan antioksidan semula jadi dan sesuai dimakan setiap hari sebagai langkah untuk mencegah barah usus besar termasuk bayam, kangkung, brokoli, dan wortel.

  • Alpukat

Alpukat adalah buah kaya serat yang sesuai untuk mencegah risiko barah usus besar. Walaupun hingga kini belum dijumpai kaitan antara serat dan risiko barah usus besar, tetapi memenuhi pengambilan serat setiap hari secara tidak langsung dapat menjaga kesihatan usus secara keseluruhan. Serat berfungsi untuk memudahkan pencernaan dan mencegah kemunculan polip. Bukan hanya melalui alpukat, beberapa jenis makanan kaya serat yang boleh dicuba adalah biji-bijian, gandum beras merah, dan kacang hitam.

  • Yogurt

Makanan susu yang diperam ini adalah sumber probiotik yang baik untuk kesihatan pencernaan. Makanan ini merangsang usus dan merupakan sumber bakteria baik yang berguna untuk menjaga bakteria dalam usus sihat dan seimbang. Selain yogurt, makanan lain yang kaya dengan probiotik adalah acar, sup miso, dan cuka sari apel.

  • Halia

Rempah seperti halia adalah makanan yang mempunyai fungsi anti-radang yang berguna untuk membunuh sel barah usus besar. Beberapa jenis rempah yang mempunyai fungsi serupa untuk sistem pencernaan termasuk bawang putih, kunyit, oregano, dan bawang merah.

Baca juga: Kenali 12 Punca Kanser Kolon

Tabiat Makan untuk Mencegah Barah Kolon

Bukan hanya dengan lebih kerap makan makanan sihat di atas, untuk mencegah perkembangan barah usus besar, anda harus menghentikan tabiat makan yang tidak sihat, seperti:

  • Makan Daging Merah Terlalu Banyak

Bagi anda yang mengaku suka daging merah, mulailah mengurangkan tabiat tidak sihat ini. Sebabnya, pengambilan daging merah dalam kuantiti yang banyak terbukti dapat meningkatkan risiko barah usus besar. Pengambilan daging merah sebanyak 3 ons sehari untuk lelaki dan sebanyak 2 ons sehari untuk wanita meningkatkan risiko barah usus sebanyak 30-40 peratus.

  • Memasak Daging Sehingga Dibakar

Kebiasaan memasak daging yang tidak betul boleh menjadi penyebab barah usus. Sekiranya anda suka memasak dengan menggoreng, memanggang, atau memanggangnya pada suhu tinggi walaupun ia membakar, ia menyebabkan interaksi antara kreatinin otot dan asid amino. Akibatnya, sebilangan sebatian karsinogenik penyebab barah akan terbentuk.

  • Pengambilan Daging Lemak Tinggi

Pengambilan makanan tinggi lemak menyebabkan sejumlah besar asid hempedu dilepaskan ke saluran pencernaan untuk membantu memecahkan lemak. Asid hempedu ini ditukar menjadi asid hempedu sekunder apabila memasuki usus besar. Dan, ia dapat mendorong pertumbuhan tumor di usus besar. Oleh itu, elakkan makan terlalu banyak daging merah atau daging yang diproses.

Baca juga: Jangan mengabaikannya, barah usus juga menyerang kanak-kanak

Dapatkan lebih banyak maklumat mengenai barah usus dan jenis barah lain di . Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang di Play Store & App Store.