3 Fasa Demam Denggi Yang Anda Perlu Tahu

, Jakarta - Dalam beberapa bulan terakhir, kita sering mendengar tentang kes Demam Berdarah Dengue (DHF) yang sering muncul pada musim peralihan, terutama pada bulan Januari. Demam denggi atau juga dikenal sebagai demam denggi adalah jangkitan oleh virus denggi yang menular melalui nyamuk aedes aegypti perempuan. Di mana nyamuk ini akan menyebarkan virus kepada penderita, melalui air liurnya dengan menggigit manusia pada siang hari.

Untuk mengenali gejala demam denggi ringan tidaklah mudah, kerana banyak jenis jangkitan virus denggi mempunyai simptom yang sama. Contohnya, demam tinggi atau demam selama beberapa hari, atau kepala yang berat. Sementara itu, jangkitan yang teruk dari virus denggi akan menyebabkan banyak isyarat dari badan yang berlaku secara tiba-tiba seperti sakit kepala, sakit otot atau sendi dan ruam kulit (bintik merah).

Sekiranya seseorang menghidap demam denggi, biasanya dia akan mengalami 3 fasa demam denggi. Berikut adalah 3peringkat demam denggi yang mesti anda ketahui:

1. Fasa Demam

Fasa pertama demam denggi adalah demam. Seseorang yang dijangkiti virus denggi akan mengalami demam tinggi hingga 39-41 darjah Celsius. Demam tinggi ini akan berlangsung selama kira-kira 3-4 hari, dan biasanya demam ini tidak akan reda dengan menggunakan pengurang demam biasa.

Selain mengalami demam tinggi, penderita akan mengalami keadaan badan yang lemah, sakit kepala dan sakit di sekitar bola mata, sakit sendi dan otot. Ini juga akan memberi kesan kepada kehilangan selera makan, dan mual dan muntah.

Untuk dapat mencegah perkara negatif yang lain, ada baiknya meningkatkan air minum untuk membantu menurunkan suhu badan, dan mencegah dehidrasi dalam badan.

2. Fasa Kritikal

Setelah penghidap demam cukup tinggi, fasa demam denggi seterusnya adalah tempoh kritikal yang berlangsung selama lebih kurang 2 hari. Fasa ini dicirikan oleh demam yang mereda, banyak yang salah faham dalam hal ini. Penurunan suhu badan ke suhu normal tidak berkaitan dengan tempoh penyembuhan. Sebaliknya, penghidap memasuki masa di mana risiko demam denggi tertinggi dapat terjadi.

Tempoh kritikal adalah tempoh di mana saluran darah bocor dengan kesan munculnya tanda-tanda pendarahan pada kulit dan organ lain, misalnya: mimisan, pendarahan gastrousus. Itulah yang sebenarnya menyebabkan suhu badan turun. Pelepasan bintik-bintik merah pada kulit, mempunyai tanda bahawa penghidapnya berada dalam masa kritikal.

Pada fasa ini, pesakit mesti dirawat dengan cepat dan tepat oleh pasukan perubatan, fasa kritikal tidak lebih dari 24-48 jam. Sebilangan besar komplikasi yang timbul semasa fasa ini adalah pendarahan dan boleh menyebabkan kejutan.

3. Fasa Penyembuhan

Akhir fasa kritikal ditandai dengan suhu badan yang normal, maka fasa ini akan ditandakan oleh nadi yang lebih kuat, menghentikan pendarahan dan peningkatan fungsi badan yang lain. Bahkan beberapa penghidap akan mengalami peningkatan selera makan lagi, dan mengurangkan bintik-bintik merah atau ruam pada kulit.

Itu dia 3fasa demam denggi yang mesti diketahui, kerana dalam beberapa kes, demam denggi boleh mengakibatkan kehilangan nyawa seseorang secara tiba-tiba. Memandangkan simptomnyademam denggimempunyai ciri-ciri yang hampir sama dengan jangkitan virus lain, disarankan bagi seseorang yang mengalami gejala demam denggi seperti demam tinggi untuk segera berjumpa doktor untuk rawatan selanjutnya.

Bagi anda yang juga memerlukan nasihat mengenai kesihatan dari doktor, cubalah membincangkan semua soalan anda melalui aplikasi tersebut yang mempunyai beribu-ribu doktor yang terdiri daripada doktor am dan juga pelbagai doktor pakar dan telah berdiri 24/7. Sebagai aplikasi "Mempermudahkan penjagaan kesihatan" selain ciri Hubungi Doktor, juga menyediakan perkhidmatan Penghantaran Farmasi yang memudahkan anda apabila anda ingin membeli ubat melalui telefon pintar. Ayuh, muat turun di App Store dan Google Playsekarang!

BACA JUGA: Lakukan 7 Cara Sihat Ini Dalam 30 Minit