Gaya Hidup Sihat bagi Penghidap Pneumonia

, Jakarta - Pneumonia adalah jangkitan paru-paru yang dapat menyebabkan penderita mengalami sejumlah gejala yang berkaitan dengan pernafasan yang tidak selesa. Penyakit serius ini hanya dapat diubati dengan rawatan perubatan. Namun, menjalani gaya hidup sihat dapat membantu mengurangkan gejala. Ayuh, lihat lebih banyak di bawah.

Sepintas lalu Pneumonia

Pneumonia adalah keradangan yang boleh berlaku pada satu atau kedua paru-paru. Penyakit ini boleh disebabkan oleh pelbagai organisma, seperti bakteria, virus, jamur, dan parasit. Apabila anda menghidap radang paru-paru, kantung udara kecil di paru-paru anda yang disebut alveoli menjadi penuh dengan nanah dan cecair lain. Kesannya, penghidap akan sukar bernafas.

Sebilangan besar orang mendapat radang paru-paru akibat dijangkiti dari orang lain atau melalui jangkitan virus yang sudah ada, seperti virus yang menyebabkan selesema. Biasanya, sistem ketahanan badan dapat melawan jangkitan dengan organisma ini. Namun, jika jumlah kuman yang dijangkiti adalah besar, maka mereka boleh mengambil alih dan menyebabkan penyakit.

Gejala pneumonia yang paling biasa adalah:

 • Batuk.

 • Susah bernafas.

 • Sakit dada.

 • Demam.

 • Menggigil.

 • Keletihan dan sakit otot.

Kadang-kadang, gejala tambahan juga dapat terjadi, seperti batuk yang berlanjutan sehingga menyebabkan sakit kepala.

Baca juga: Apakah Perbezaan Antara Pneumonia dan Pneumonia Bakteria?

Rawatan dan Rawatan Pneumonia

Pneumonia adalah penyakit serius yang memerlukan rawatan perubatan. Rawatan untuk radang paru-paru mungkin melibatkan pemberian ubat antivirus, antibiotik, atau antijamur, bergantung pada penyebab jangkitan paru-paru anda. Doktor juga boleh menetapkan ubat untuk menghilangkan rasa sakit atau demam yang anda alami, jika diperlukan. Ubat-ubatan ini, seperti aspirin, ibuprofen, dan acetaminophen. Ubat batuk juga sering digunakan untuk merawat gejala batuk yang menjengkelkan, sehingga penghidapnya dapat berehat.

Baca juga: Bolehkah Pneumonia Disembuhkan Hanya Dengan Mengambil Ubat?

Selain mengambil ubat, penderita juga perlu menjalani gaya hidup sihat yang dapat melegakan gejala sambil membantu proses pemulihan. Berikut adalah gaya hidup sihat yang dapat dijalani oleh penderita radang paru-paru:

 • Rehat yang cukup. Tubuh yang sakit memerlukan banyak rehat untuk pulih. Oleh itu, elakkan melakukan aktiviti fizikal sebentar dan berehat secukupnya untuk memberi masa kepada badan untuk memperbaiki diri.

 • Banyak minum. Selain menjaga kesihatan badan anda, minum banyak cecair dapat menenangkan sakit tekak anda, yang tidak selesa kerana batuk. Air, teh herba, sup, dan kaldu ayam adalah pilihan cair yang boleh anda gunakan untuk sembuh dari radang paru-paru.

 • Makan makanan yang sihat. Makan pelbagai makanan berkhasiat dapat memberi anda pelbagai nutrien penting yang baik untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh, sehingga radang paru-paru dapat sembuh dengan cepat.

Rawatan Semula jadi Pneumonia

Selain menerapkan gaya hidup sihat di atas, anda yang menghidap radang paru-paru juga boleh mencuba ubat semula jadi berikut untuk melegakan gejala yang mengganggu:

 • Untuk Melegakan Batuk

  • Teh herba

Satu kajian yang diterbitkan dalam Element-Based Complementary and Alternative Medicine mendapati bahawa herba, seperti pudina dan kayu putih memberikan kesan menenangkan pada kerongkong orang dengan saluran pernafasan atas. Selain itu, ramuan herba ini juga dapat membantu menipis lendir dan mengurangkan kesakitan dan keradangan yang disebabkan oleh radang paru-paru.

  • Berkumur dengan air garam

Mukus di tekak dan dada boleh menyebabkan batuk dan kerengsaan yang lebih teruk. Air garam berkumur dapat membantu menghilangkan lendir atau kuman di kerongkong anda, yang dapat melegakan.

 • Untuk Mengatasi Sesak Nafas

Menghirup udara panas dan lembap dapat membantu melonggarkan pernafasan anda. Oleh itu, anda dapat mengatasi sesak nafas dengan mandi air hangat atau menyedut wap secawan teh suam.

 • Untuk Mengatasi Sakit Dada

Kesakitan dada boleh berlaku kerana batuk yang berterusan. Oleh itu, sakit dada dapat diatasi dengan merawat batuk. Namun, minum teh suam yang dicampur dengan halia segar atau kunyit juga dapat mengurangkan sakit dada.

Baca juga: Berikut adalah 6 Cara Menjaga Kesihatan Paru

Itulah gaya hidup sihat yang perlu dijalani oleh penghidap radang paru-paru. Sekiranya anda mengalami gejala yang serupa dengan radang paru-paru, berjumpa doktor dengan segera. Anda juga boleh membincangkan gejala kesihatan yang anda alami dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Adakah terdapat ubat rumah untuk radang paru-paru?
Garis Kesihatan. Diakses pada 2020. Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Pneumonia.