Mengetahui Peranan Bapa dalam Pertumbuhan Bayi

, Jakarta - Sejauh ini, pandangan yang masih melekat pada masyarakat umum adalah bahawa peranan ayah hanya sebagai pencari nafkah. Peranan menjaga dan menjaga bayi hanyalah tanggungjawab ibu. Sebenarnya, bapa juga memainkan peranan penting dalam pertumbuhan dan perkembangan bayi sekiranya anda mahu anak anda membesar menjadi orang yang bukan sahaja sihat secara fizikal tetapi juga mental.

Kelahiran Si Kecil ke dunia membawa kebahagiaan serta perubahan yang signifikan bagi ayah dan ibu. Baiklah, agar ayah dan ibu dapat menyesuaikan diri dengan baik dengan perubahan ini, kerjasama yang seimbang diperlukan untuk menjaga Si Kecil. Oleh itu, si kecil dapat memperoleh kasih dan perhatian yang cukup, serta memenuhi keperluan yang baik untuk pertumbuhan dan perkembangan yang optimum.

Peranan Bapa dalam Perkembangan Anak

Sebenarnya, penglibatan seorang ayah dianggap memberi kesan positif yang signifikan terhadap pertumbuhan dan perkembangan anak-anak. Anak kecil bukan sahaja dapat mendapat kasih sayang dari kedua ibu bapa, penglibatan kedua ibu bapa dalam proses keibubapaan juga memberi perspektif yang lebih luas kepada anak. Kerana, dia dapat melihat bagaimana ayah dan ibunya memberikan kasih sayang dengan cara yang berbeza.

Berikut adalah peranan bapa dalam perkembangan anak:

  • Kesan terhadap Kesihatan Mental

Anak-anak yang membesar dengan bapa yang terlibat dalam proses penjagaan mereka cenderung membesar menjadi lebih yakin dan selamat dari segi emosi. Mereka kurang kewalahan ketika menghadapi pelbagai situasi dalam hidup dan mempunyai kemampuan yang lebih baik untuk mengatasi tekanan dan kekecewaan dalam hidup mereka. Mereka juga cenderung tidak mempunyai masalah dengan rakan sebaya dan lebih cenderung untuk mengelakkan tingkah laku berisiko di kemudian hari.

  • Meningkatkan Kemahiran Sosial

Anak-anak yang ayahnya terlibat secara aktif dalam proses keibubapaan nampaknya mempunyai kemahiran sosial yang lebih baik. Cara seorang ayah berinteraksi dengan anaknya dengan cara yang menyenangkan dapat mendorong kemampuan anak untuk mengatur perasaan dan tingkah laku mereka, yang juga memungkinkan mereka belajar bagaimana menangani dorongan dan kontak fizikal yang agresif. Ini memberi kesan positif terhadap kemampuan mereka menjalin hubungan sosial yang lebih baik.

Baca juga: Ketahui Kepentingan Peranan Bapa dalam Membimbing Perwatakan Anak

  • Kesan Positif terhadap Keupayaan Kognitif

Penyelidikan selama bertahun-tahun menunjukkan hubungan positif antara penglibatan bapa dalam pengasuhan dan kesan terhadap kemampuan intelektual anak-anak dan pencapaian sekolah. Bapa yang terlibat telah ditunjukkan untuk mendorong perkembangan kemampuan kebahasaan dan kognitif yang lebih baik pada seorang anak. Dia juga kelihatan lebih bersedia untuk bersekolah dan lebih mudah bertolak ansur dengan kesukaran atau tekanan di sekolah.

Baca juga: Anak perempuan selalu dekat dengan ayah mereka, inilah sebabnya

Kaedah yang Boleh Dilakukan oleh Ayah untuk Menjaga Bayi

Sekarang, memandangkan peranan ayah tidak kurang pentingnya untuk pertumbuhan dan perkembangan anak, ayah diharapkan dapat menolong ibu dalam menjaga dan menjaga si kecil. Inilah perkara yang boleh dilakukan oleh ayah untuk menjaga anak-anak mereka:

  • Bantu Tenang Bayi

Tidak dapat dinafikan bahawa ibu melakukan sebahagian besar pekerjaan membesarkan anak. Dan semasa bermain dengan bayi yang comel dan kecil boleh menyenangkan, ia juga boleh meletihkan, malah kadang-kadang menyusahkan ibu. Terutama jika bayi tidak mahu berhenti menangis. Sebilangan ibu merasa kecewa dengan keadaan itu.

Nah, di sini bapa boleh melangkah untuk menenangkan bayi. Anda tidak perlu menyusu, bapa boleh menenangkan bayi dengan memeluknya, memeluknya, bergurau atau bermain, dan sebagainya.

  • Bantu Menyusukan Bayi

Mempunyai bayi bermaksud mengurus manusia kecil yang tidak dapat melakukan sendiri. Secara amnya, ibu-ibu inilah yang paling banyak membantu memenuhi keperluan bayi. Kadang-kadang, ini bermakna mereka harus mengorbankan masa untuk menjaga diri mereka sendiri.

Contohnya, kebanyakan ibu akan mengurangkan masa penyusuannya agar dapat memberi makan bayi. Nah, dalam keadaan seperti itu, seorang ayah yang baik dapat mengambil alih tugas memberi makan bayi sehingga ibu dapat makan dengan tenang.

  • Menukar Lampin Bayi

Cuba bayangkan berapa banyak lampin yang harus ditukar bayi sejak dia dilahirkan sehingga dia mendapatnya kemudian latihan tandas . Ayah perlu menolong ibu dengan belajar menukar lampin bayi. Jadi, semasa di rumah, ibu akan menukar lampin bayi, tetapi ketika ayah ada di rumah, giliran ayah untuk menggulung lengan bajunya dan menggantinya.

Baca juga: Untuk bayi baru lahir, pilih lampin kain atau lampin pakai buang?

Masih banyak perkara lain yang dapat dilakukan oleh ayah untuk menjaga dan menjaga bayi. Ingatlah bahawa penglibatan bapa dalam proses menjaga bayi adalah penting untuk perkembangan anak yang optimum.

Sekiranya anak anda sakit, jangan panik. Ayah boleh menggunakan aplikasinya untuk membeli ubat-ubatan yang diperlukan untuk melegakan ketidakselesaan si kecil. Ayuh, muat turun permohonannya sekarang.

Rujukan:
Pampers. Diakses pada tahun 2021. Memahami peranan Bapa dalam keibubapaan.
Babygaga. Diakses pada tahun 2021. 15 Peranan yang Diperhatikan oleh Bapa Semasa Merawat Bayi yang Baru Lahir