Lindungi Kepala untuk mengelakkan Bengkak Otak

, Jakarta - Edema serebral adalah istilah untuk pembengkakan otak yang terjadi akibat kemalangan atau keadaan perubatan tertentu. Keadaan ini menyebabkan otak lebih mudah rosak kerana berada di rongga kranial tertutup.

Otak mudah membengkak kerana kecederaan atau kecederaan sehingga sangat mustahak untuk melindungi kawasan kepala. Di samping itu, beberapa perkara seperti penyakit, keadaan perubatan tertentu seperti jangkitan, tumor atau strok boleh menyebabkan keadaan ini. Pembengkakan otak berlaku apabila terdapat pengumpulan cecair yang berlebihan di tisu otak. Keadaan ini tidak boleh dipandang ringan, kerana pembengkakan otak boleh menyebabkan kematian.

Baca juga: 5 Makanan Yang Berbahaya untuk Kesihatan Otak

Lindungi kepala anda dari keadaan berikut yang menyebabkan pembengkakan otak

Pembengkakan otak dapat mengelakkan darah mengalir ke otak, dan ini dapat menyekat bekalan oksigen ke otak. Sebenarnya, oksigen diperlukan oleh otak, agar otak dapat menjalankan fungsinya. Bukan hanya itu, pembengkakan otak dapat menyekat cairan lain dari meninggalkan otak, dan membuat otak membengkak lebih teruk lagi.

Beberapa keadaan yang memerlukan anda melindungi kawasan otak untuk mengelakkan pembengkakan otak termasuk:

 • Jangkitan. Jangkitan disebabkan oleh virus, bakteria, dan parasit di otak boleh menyebabkan pembengkakan otak. Contohnya, pada meningitis, abses otak, ensefalitis, dan toksoplasmosis.

 • Kecederaan. Kecederaan otak traumatik (TBI) atau kerosakan otak akibat kecederaan kepala boleh menyebabkan pembengkakan otak. Keadaan ini berlaku kerana kecederaan di kepala seperti terjatuh, kemalangan jalan raya, dilanggar, atau memukul kepala dengan objek. Kecederaan kepala ini boleh menyebabkan pembengkakan otak.

 • Edema Serebral Ketinggian Tinggi (HACE). Ini adalah keadaan maut yang berlaku ketika seseorang mendaki gunung atau berada pada ketinggian 2500-4000 meter. Gejala termasuk gangguan koordinasi pergerakan badan, sakit kepala, keletihan, dan penurunan kesedaran. Keadaan ini adalah bentuk penyakit ketinggian yang paling teruk.

Baca juga: Inilah Yang Berlaku pada Otak Alkohol

Apakah Gejala Pembengkakan Otak?

Gejala edema otak atau pembengkakan berbeza-beza bergantung pada keparahan dan penyebabnya. Biasanya gejala yang boleh muncul termasuk:

 • Sakit kepala.

 • Kekakuan atau sakit di leher.

 • Mual atau muntah.

 • Pening.

 • Pernafasan tidak teratur.

 • Hilang ingatan .

 • Kejang.

 • Kehilangan kesedaran.

 • Penglihatan menjadi kabur.

 • Ketidakupayaan untuk berjalan.

Salah satu komplikasi berbahaya pembengkakan otak adalah herniasi batang otak, ketika tisu otak melambung keluar dari kedudukan normalnya di rongga kepala. Pembengkakan otak memerlukan rawatan perubatan segera di hospital.

Langkah-Langkah Mencegah Pembengkakan Otak

Mencegah pembengkakan otak berfokus untuk mengawal metabolisme dan mencegah berlakunya faktor risiko yang boleh menyebabkan pembengkakan otak. Mengendalikan metabolisme dilakukan dengan menjaga tekanan darah dalam rentang normal, menyesuaikan diet, dan menjalani gaya hidup yang sehat.

Di samping itu, beberapa cara untuk melindungi otak daripada bengkak dengan memakai topi keledar ketika bersenam, meluncur, atau menunggang motosikal / basikal; memakai tali pinggang keledar dengan betul semasa memandu; dan menjalani gaya hidup sihat untuk mencegah tekanan darah tinggi dan penyakit strok .

Baca juga: Berhati-hati dengan Kelumpuhan Otak Yang Boleh Berlaku Kerana Kemalangan

Ternyata, pembengkakan otak dapat dicegah dengan menerapkan gaya hidup dan diet yang sihat. Sekiranya masih ada maklumat lain yang perlu anda ketahui, anda boleh segera meminta doktor melalui aplikasi tersebut . Kekal muat turun aplikasi di telefon bimbit anda, sudah tersedia untuk iOS dan Android.