Adakah Kesan Sampingan Melakukan Pemeriksaan Treadmill?

, Jakarta - Treadmill atau mesin senaman untuk berjalan dan berlari di tempat juga boleh digunakan sebagai alat untuk melakukan pemeriksaan jantung, anda tahu. Pemeriksaan treadmill atau apa yang juga dikenali sebagai ujian tekanan adalah pemeriksaan yang dilakukan oleh doktor untuk mengetahui bagaimana jantung anda bertindak balas terhadap tekanan semasa melakukan aktiviti fizikal.

Ini kerana aktiviti fizikal dapat membuat jantung mengepam darah lebih keras dan cepat. Pemeriksaan ini sangat berguna untuk mengesan penyakit yang berkaitan dengan jantung. Walau bagaimanapun, sebelum melakukan pemeriksaan ini, adalah baik untuk mengetahui kesan sampingan peperiksaan treadmill .

Mengenal Pemeriksaan Treadmill

Tujuan utama pemeriksaan treadmill adalah untuk mengesan kehadiran gangguan jantung. Melalui pemeriksaan ini, dapat dilihat berapa banyak tekanan yang dapat ditanggung jantung sebelum jantung mengalami gangguan (misalnya, irama jantung menjadi tidak normal atau mula menunjukkan tanda-tanda iskemia, kerana otot jantung tidak mendapat aliran darah yang cukup).

Namun, selain mengesan masalah jantung, pemeriksaan fizikal treadmill Ia juga mempunyai banyak faedah lain, termasuk:

 • Lihat apakah jantung menerima cukup oksigen dan aliran darah, seperti semasa bersenam.

 • Lihat sejauh mana injap jantung berfungsi.

 • Nilai kadar denyutan jantung dan tekanan darah.

 • Mengetahui tahap kecergasan fizikal.

 • Mengesan keabnormalan irama jantung dan aktiviti elektrik di jantung.

 • Kaji keparahan penyakit arteri koronari yang dihidap oleh pesakit.

 • Tentukan had latihan fizikal yang selamat sebelum memulakan program pemulihan jantung kerana serangan jantung atau pembedahan jantung.

 • Nilai sejauh mana keberkesanan rancangan rawatan jantung.

 • Tentukan prognosis seseorang yang mengalami serangan jantung atau mati akibat penyakit jantung.

Baca juga: Sebab bagi Penyakit Jantung Perlu Pemeriksaan Treadmill

Prosedur Pemeriksaan Treadmill

Sebelum pemeriksaan treadmill Untuk memulakan, anda akan disambungkan ke mesin elektrokardiogram (ECG) melalui beberapa pelekat yang melekat pada kulit anda. Kemudian, doktor atau jururawat akan memeriksa degupan jantung dan pernafasan anda sebelum anda mula bersenam. Doktor anda juga mungkin meminta anda menyedut tiub untuk menguji kekuatan paru-paru anda. Selepas itu, anda akan diminta berjalan perlahan treadmill , yang kepantasan dan kesukarannya akan terus ditingkatkan.

Semasa pemeriksaan ini, doktor akan memantau EKG, degupan jantung, dan tekanan darah anda. Doktor anda juga akan menilai berapa lama anda boleh berjalan atau berlari di treadmill dan sama ada anda mengalami sakit dada atau perubahan irama jantung pada EKG, yang menunjukkan bahawa jantung anda tidak mendapat cukup darah.

Namun, jika anda mengalami kesukaran, terutamanya sakit dada, kelemahan, atau keletihan, anda boleh meminta untuk menghentikan ujian. Apabila doktor berpuas hati dengan hasilnya, anda juga akan diminta berhenti bersenam. Denyut jantung dan pernafasan akan terus dipantau sebentar selepas itu.

Baca juga: Terlalu Lelah, Hati-hati dengan Gagal Jantung

Treadmill Periksa Kesan Sampingan

Pemeriksaan treadmill l adalah jenis pemeriksaan yang diklasifikasikan sebagai selamat. Ini kerana pemeriksaan ini dilakukan di bawah pengawasan profesional perubatan terlatih. Namun, masih ada beberapa risiko yang mungkin terjadi, seperti:

 • Sakit dada

 • Kejatuhan

 • Pengsan

 • Serangan jantung

 • Denyutan jantung tidak teratur.

Walau bagaimanapun, risiko di atas sangat jarang berlaku, kerana doktor akan memeriksa kesihatan fizikal anda sebelum memulakan prosedur pemeriksaan ini. Biasanya, orang yang mempunyai penyakit jantung koronari atau perokok yang sangat aktif tidak digalakkan menjalani ujian ini.

Baca juga: Berhenti Merokok, Penyakit Jantung Koronari mengintai!

Nah, itulah kesan sampingan dalam peperiksaan treadmill apa yang anda perlu tahu. Sekiranya anda mengalami gejala masalah jantung, berbincanglah dengan doktor anda mengenai kemungkinan menjalani pemeriksaan treadmill . Anda juga boleh membincangkan masalah kesihatan yang anda alami dengan menggunakan aplikasi tersebut , kamu tahu. Hubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.