Adakah ukuran zakar dipengaruhi secara genetik?

Jakarta - Dikatakan bahawa ukuran zakar menentukan kepuasan seorang wanita ketika melakukan persetubuhan. Namun, kenyataannya, menurut tinjauan dari majalah wanita, faktor utama yang menyebabkan ketidakpuasan adalah disfungsi ereksi dan ejakulasi dini. Hmm, Sesungguhnya, terdapat banyak faktor yang dapat mempengaruhi kepuasan hubungan intim, baik untuk lelaki dan wanita. Oleh itu Mengenai organ pembiakan lelaki ini, benarkah ukuran zakar dipengaruhi secara genetik?

"Warisan" dari Ibu Bapa?

Sebenarnya, keadaan kesihatan yang banyak disebabkan oleh faktor genetik. Sebut saja barah, diabetes, tekanan darah tinggi, kepada Parkinson. Lalu, adakah benar bahawa gangguan Mr P seperti ukurannya yang sangat kecil juga "diwarisi" dari ibu bapanya?

Pakar mengatakan, genetik memang sesuatu yang dapat menentukan ukuran zakar seseorang. Berita buruknya adalah, anda tidak boleh mengganggu genetik anda. Bukan hanya Mr P, sebenarnya, semua benda di badan anda dari kepala hingga kaki juga dapat dipengaruhi oleh faktor genetik.

Berdasarkan kajian dari Jabatan Pertanian AS, sekitar 70 peratus ukuran zakar dipengaruhi oleh keturunan. Walau bagaimanapun, kajian ini hanya terbatas pada biri-biri, dan tidak ada kajian yang dilakukan pada manusia. Di tempat lain, terdapat juga kajian mengenai ejakulasi dini dan disfungsi ereksi pada kembar yang sama dan kembar yang tidak dikenali. Hasilnya, didapati bahawa 30-42 peratus gangguan pada organ vital dipengaruhi oleh genetik. Jadi apa dong penyelesaian?

Baca juga: Berikut adalah 7 kebaikan hubungan intim untuk kesihatan

Baiklah, bagi anda dan pasangan anda yang menginginkan anak-anak dilahirkan secara sihat, cubalah menerapkan diet yang sihat semasa hamil. Contohnya, pengambilan keperluan zink yang mencukupi. Pakar mengatakan, kekurangan nutrien ini dapat mempengaruhi perkembangan organ pembiakan yang optimum.

Di luar Faktor Gen

Walaupun gen memainkan peranan penting dalam menentukan ukuran zakar seseorang, ada juga faktor lain yang boleh mempengaruhi ukuran organ pembiakan ini. Nah, inilah penjelasannya.

1. Dipengaruhi oleh Race Factor

Ternyata faktor ini juga dapat menentukan ukuran zakar seseorang. Sebagai contoh, bangsa Negroid umumnya mempunyai ukuran zakar yang lebih besar daripada bangsa Mongoloid. Terdapat penyelidikan menarik dari ahli urologi di Royal Hallemshire Hospital di Leeds, England, yang telah meneliti ukuran purata zakar lelaki Britain dari keturunan Kaukasia. Menurut penyelidikan, terdapat hasil yang konsisten dari ukuran zakar rata-rata.

Menurut pakar, ukuran penis lelaki Inggeris yang tegak itu berkisar antara 14-16 cm dengan diameter 4.8 cm. Menurut perhitungan pakar, seseorang mempunyai keadaan mikropenis (Mr P kecil) jika ukurannya kurang dari 7 cm ketika dia tegak.

Baca juga: Inilah yang berlaku pada tubuh ketika anda jatuh cinta

Bagaimana dengan perlumbaan Negroid? Selidik telah menyiasat, ukuran zakar mereka 1.5-3 cm lebih besar daripada bangsa Kaukasia. Sementara lelaki Asia, kira-kira 1.5-3cm lebih kecil daripada bangsa Kaukasia.

2. Kegemukan

Pakar mengatakan kegemukan juga boleh mempengaruhi ukuran zakar seseorang. Lol, bagaimana boleh? Sebenarnya, ukuran zakar tidak berubah, hanya bahagian zakar yang diliputi oleh lemak perut. Pada lelaki yang sangat gemuk, lemak perut ini bahkan boleh menutup hampir seluruh batang Mr P, lo. Akibatnya, hanya hujung kepala yang dapat dilihat.

3. Pemakanan

Pemakanan di sini lebih kepada makanan ruji. Contohnya, pengambilan makanan utama orang Indonesia, iaitu nasi. Sebenarnya, dalam tempoh pertumbuhan seseorang perlu makan lebih banyak makanan protein, bukan makanan yang mengandungi banyak karbohidrat. Lebih-lebih lagi, karbohidrat ini adalah unsur yang dapat melambatkan penyerapan zink. Nah, kekurangan zink boleh mempengaruhi perkembangan organ pembiakan.

4. Pembedahan Prostat

Kesan sampingan dari operasi ini juga dapat menjadikan ukuran zakar mengecil. Pakar mengatakan, hampir 70 peratus ukuran zakar mengecil setelah pulih dari pembedahan untuk membuang kelenjar prostat. Hingga kini, para pakar tidak mengetahui dengan pasti apa yang menyebabkan Mr P menyusut selepas pembedahan. Namun, pengecutan otot yang tidak normal yang berlaku di pangkal paha dipercayai menyebabkan batang zakar didorong ke dalam. Nah, inilah yang menjadikan zakar kelihatan lebih kecil.

Baca juga: Inilah sebab-sebab mengapa wanita menyukai lelaki yang lebih muda

Anda juga boleh kamu tahu membincangkan pendidikan seks kanak-kanak dengan doktor melalui aplikasi tersebut. Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!