Puasa Berselang, Diet Jennifer Aniston

Jakarta- Salah seorang artis Hollywood, Jennifer Aniston, hingga kini masih kelihatan muda dan cergas. Wanita cantik berusia 50 tahun itu mengakui bahawa rahsia masa mudanya adalah menjalani salah satu program diet, iaitu berpuasa sekejap . Program diet ini dijalani dengan membahagikan tempoh makan selama 8 jam dan berpuasa untuk menahan lapar selama 16 jam.

Sehingga kini, program diet semakin popular dan dijalankan oleh banyak orang. Pakar percaya bahawa berpuasa sekejap adalah makanan yang memberikan banyak faedah seperti membantu mengawal tekanan darah dan membuat umur panjang.

Program diet ini juga boleh menjadi kaedah utama menurunkan berat badan dengan cepat. Malangnya, jika berpuasa sekejap Sekiranya dilakukan dengan cara yang salah, ini pasti boleh menyebabkan pelbagai penyakit dan komplikasi. Lalu, bagaimana seharusnya berpuasa sekejap selesai? Ayuh, cari jalan hidup yang betul i berpuasa sekejap di sini!

Baca juga: Menu Diet Sihat Bebas Kalori

  • Kaedah 16/8

berpuasa sekejap umumnya dilakukan dengan kaedah 16/8 seperti yang dilakukan oleh Jennifer Aniston. Kaedah ini membahagikan masa makan selama 8-10 jam dan kemudian berpuasa (tidak makan) selama 16 jam. Secara sederhana, anda boleh melakukannya dengan tidak makan apa-apa selepas makan malam hingga waktu makan tengah hari. Oleh kerana anda harus berpuasa dari waktu petang hingga waktu makan tengah hari, anda harus melewatkan sarapan agar diet ini dapat berjalan dengan lancar.

Pembahagian masa ini akan sukar pada mulanya, terutama bagi anda yang tidak pernah ketinggalan sarapan. Apabila rasa lapar timbul, anda boleh minum air, kopi, teh, atau jus untuk mengurangkan rasa lapar. Jangan lupa bahawa kaedah ini hanya berpuasa untuk menahan makanan selama 16 jam, anda masih mesti mengambil cukup air sehingga anda tidak mengalami dehidrasi. Selain itu, air juga membantu metabolisme tubuh berjalan lebih lancar, sehingga pengumpulan lemak dapat dikurangkan kerana menjadi simpanan tenaga.

  • Puasa Dua Hari Seminggu

Dikenali sebagai kaedah 5: 2, anda akan makan secara normal selama 5 hari seminggu, kemudian berpuasa untuk menghadkan kalori selama 2 hari. Ini bermakna, dalam 2 hari tersebut, anda hanya boleh makan sesuatu dengan had kalori maksimum.

Ketika puasa dijalankan, sangat disarankan bagi wanita untuk mengambil maksimum 500 kalori. Sementara itu, bagi lelaki disarankan untuk mengonsumsi maksimum 600 kalori. Contohnya, anda makan tanpa mengehadkan pengambilan kalori anda dari hari Isnin hingga Jumaat, pada hujung minggu (Sabtu dan Ahad) anda hanya makan sejumlah kalori (300 kalori untuk lelaki dan 250 kalori untuk wanita) setiap hari ketika berpuasa.

  • Puasa selama 24 Jam

Kaedah ini melibatkan puasa melawan rasa lapar selama 24 jam penuh, dilakukan satu atau dua hari seminggu. Caranya mudah ialah anda makan pada pukul 20.00, maka anda harus menahan makan sehingga jam 20.00 keesokan harinya. Anda boleh minum jus, kopi, dan air untuk mengurangkan rasa lapar, tetapi anda sama sekali tidak boleh makan makanan pejal.

Harap maklum, kaedah ini berbahaya jika dilakukan setiap hari kerana boleh menyebabkan kekurangan zat makanan. Oleh itu, berpuasa selama 24 jam dalam diet berpuasa sekejap hanya disyorkan untuk melakukan satu atau dua hari dalam seminggu.

Baca juga: Rasa kulit ayam goreng, kekerapan boleh membahayakan

  • Puasa Berselang

Anda boleh membahagikan hari dalam seminggu secara bergantian untuk berpuasa melawan rasa lapar. Sebagai contoh, pada hari Isnin anda makan tanpa mengehadkan pengambilan kalori anda, maka pada hari Selasa, anda berpuasa menahan makanan atau menghadkan pengambilan kalori dalam jumlah yang sedikit. Untuk pemula yang baru menjalani diet berpuasa sekejap , kaedah ini tidak digalakkan dilakukan. Sebabnya, badan belum sepenuhnya menyesuaikan diri, sehingga boleh menyebabkan pelbagai gejala perubatan seperti bisul.

  • Diet Askar

Menjaga kecergasan fizikal sambil menurunkan berat badan sebenarnya dapat dilakukan hanya dengan makan besar pada waktu malam. Kaedah ini juga dikenali sebagai Diet Pahlawan . Pelaksanaannya dianggap sebagai cara paling selamat jika dibandingkan dengan cara lain. Anda boleh menjalani diet pejuang ini dengan hanya makan sayur-sayuran dan buah-buahan dari pagi hingga petang, kemudian makan malam dengan kalori tinggi pada waktu petang. Walaupun begitu, jangan terlalu banyak mengambil kalori kerana boleh menyebabkan pengumpulan lemak di dalam badan dan mencetuskan pelbagai penyakit.

Baca juga: Ini adalah resipi kompot yang sihat dan lazat yang sesuai untuk diet

program diet berpuasa sekejap Terdapat banyak cara yang berbeza untuk anda melakukannya. Selain dapat menurunkan berat badan, kaedah diet ini juga dapat menjaga kesehatan dan membantu mengawal tekanan darah. Bagi anda yang ingin menjalani program diet ini, jangan lupa untuk minum air secukupnya agar badan tidak mengalami dehidrasi.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan tentang cara mengikuti diet yang betul dan apa risikonya, anda boleh bertanya kepada pakar pemakanan di . Mengekalkan berat badan, tentu saja, dapat membantu tubuh anda tetap sihat, cergas dan mengurangkan risiko pelbagai penyakit.

Rujukan:
Healthline.com. Diakses pada tahun 2019. 6 Cara Popular untuk Melakukan Puasa Berselang