Walaupun pahit, ini adalah 6 faedah melon pahit untuk kesihatan

Jakarta - Pare adalah sejenis buah yang identik dengan rasa pahit. Sebilangan besar orang biasanya mencampurkan tembikai sebagai sayuran yang diproses atau menjadikannya ubat, terutama bagi penghidap diabetes.

Baca juga: 4 Khasiat tembikai pahit untuk mencegah barah

Khasiat tembikai pahit untuk kesihatan

Buah dan biji yang baik mempunyai manfaat kesihatan. Berikut adalah enam kebaikan pahit untuk kesihatan yang perlu anda ketahui:

1. Mengatasi Diabetes

Makan tembikai dipercayai dapat membantu mengatasi diabetes jenis-2. Sebabnya adalah kerana rasa pahit tembikai pahit mampu mengaktifkan enzim kinase, sehingga dapat meningkatkan penyerapan gula. Keadaan ini boleh mempengaruhi kadar gula darah di dalam badan.

2. Merawat Sembelit

Sama seperti buah-buahan lain, tembikai pahit juga mengandungi banyak serat. Jadi, memakan buah tembikai boleh melancarkan sistem pencernaan badan, termasuk mengatasi masalah sembelit.

3. Mencegah Masalah Kulit

Labu pahit kaya dengan vitamin C. Ini adalah antioksidan semula jadi yang dapat menghilangkan radikal bebas pada kulit, sehingga memperlambat proses penuaan. Ia juga melindungi kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh sinar UV matahari. Selain itu, memakan buah tembikai dipercayai dapat merawat penyakit kulit atau jangkitan, seperti eksim dan psoriasis.

4. Menambah Selera

Walaupun rasanya pahit, memakan tembikai juga dapat meningkatkan selera makan. Ini kerana tembikai pahit mengandung momordicin yang berfungsi untuk meningkatkan selera makan dan meningkatkan fungsi pencernaan.

5. Membersihkan Darah

Pare adalah antimikrob dan antioksidan. Sifat ini dipercayai dapat mengatasi kulit, gangguan darah, dan membuang toksin dari badan. Masalah kulit yang dapat diatasi termasuk ruam kulit, jerawat, psoriasis, dan bisul.

6. Jantung Sihat

Makan tembikai juga boleh menyihatkan jantung. Ini kerana tembikai pahit dipercayai dapat menurunkan kadar kolesterol LDL ( lipoprotein berketumpatan rendah / LDL) yang menyumbat dinding arteri. Sudah tentu, ini dapat membantu membersihkan darah dan menurunkan risiko penyakit jantung.

Cara Mengurangkan Kepahitan di Pare

Sesiapa sahaja boleh mengambil tembikai pahit, tetapi tidak untuk wanita hamil dan ibu yang menyusui. Sebabnya adalah kerana tembikai pahit boleh mencetuskan kontraksi dan menyebabkan pendarahan pada wanita hamil. Pada ibu menyusu, biji tembikai pahit boleh menjadi toksik kepada si kecil.

Sekiranya anda ingin mendapatkan faedah melon pahit, berikut adalah cara mengurangkan rasa pahit tembikai:

  • Semakin besar ukuran peria, semakin pahit rasanya. Jadi, pilihlah peria kecil atau sederhana.
  • Pilih tembikai pahit dengan kulit hijau gelap. Kerana, tembikai pahit hijau muda biasanya hampir masak atau tua, jadi rasanya mungkin lebih pahit dan pahit.
  • Masukkan peria ke dalam garam / air gula, kemudian uli selama beberapa minit sehingga peria menjadi layu. Setelah itu, bilas peria dengan air mengalir, toskan, dan masak mengikut selera. Anda boleh memproses tembikai sebagai jus atau diproses menjadi makanan tertentu. Jangan lupa menambah perasa sehingga rasa pahit tembikai semakin pudar.

Itulah enam faedah melon pahit untuk kesihatan. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai faedah melon pahit, tanyakan kepada doktor anda . Melalui aplikasi tersebut Anda boleh meminta doktor yang dipercayai bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Sembang, Panggilan Suara / Video. Jadi jomlah muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!