Matahari Ini Memerlukan 6 Cara Mengeringkan Bayi

, Jakarta - Salah satu tabiat wajib yang harus dilakukan untuk menjaga kesihatan si Kecil adalah "mengeringkannya" setiap pagi. Ya, sinar matahari dapat memberikan banyak manfaat untuk bayi baru lahir, salah satunya adalah mencegah penyakit kuning. Walau bagaimanapun, walaupun mempunyai banyak faedah, ingatlah jika kulit bayi masih sensitif dan tipis. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa mengeringkan bayi:

1. Berjemur Dalaman

Untuk melegakan penyakit kuning, disarankan untuk mengeringkan si kecil selama 10 minit dari dalam bilik. Caranya adalah dengan berdiri di depan tingkap, supaya anak kecil anda tidak langsung terkena cahaya matahari. Lakukan sekali, antara 07.30-08.00 PAGI WIB ketika matahari masih panas (tidak panas) selama 10 minit.

2. Tidak Seluruh Badan

Untuk mengeringkan bayi, tidak bermaksud ibu harus meninggalkan semua bahagian kulit bayi yang terdedah kepada cahaya matahari. Untuk mengeringkan anak kecil anda, sekurang-kurangnya 20 peratus permukaan kulit terdedah kepada cahaya matahari.

3. Pelindung matahari

Sekiranya bayi anda berumur enam bulan, anda boleh menggunakan pelindung matahari untuk si kecil anda. Sebaliknya, pilih pelindung matahari dengan SPF 15 atau lebih seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Sekiranya anak kecil anda berusia di bawah enam bulan, dapatkannya dengan memakai pakaian dan seluar lengan panjang. Ini dilakukan untuk melindunginya dari cahaya matahari langsung.

4. Pelindung Matahari untuk Bayi Pramatang

Sebaiknya jangan gunakan pelindung matahari pada kulit bayi yang dilahirkan sebelum waktunya. Ini kerana stratum corneum, yang merupakan lapisan paling luar epidermis, yang lebih kurus daripada bayi yang dilahirkan normal, sebenarnya dapat menyerap lebih banyak bahan pelindung matahari.

5. Sentiasa Memakai Pakaian

Jangan berfikir untuk mengeringkan bayi dan kemudian membuatnya terdedah kepada cahaya matahari tanpa pakaian, okey? Si ibu masih harus menggayakan si kecil, kerana hanya 20 peratus tubuhnya yang terdedah kepada cahaya matahari. Jadi, tidak ada salahnya memberi topi untuk melindungi kepala dan mata si kecil, yang masih sensitif.

6. Bayi Di Bawah 6 Bulan

American Academy of Pediatrics (AAP) mengesyorkan agar bayi di bawah usia enam bulan memakai kemeja lengan panjang dan seluar panjang ketika mengeringkan. Ini dilakukan untuk mengelakkan kulit sensitif terbakar sinar matahari. Mengenai penggunaan pelindung matahari, menurut cadangan AAP, ini diberikan sesedikit mungkin dengan minimum SPF 15. Tetapi untuk bayi berusia lebih dari enam bulan sahaja. Sementara itu, kawasan yang diberi pelindung matahari adalah bahagian yang terdedah.

Sangat penting untuk melindungi kulit bayi yang baru lahir dari cahaya matahari. Benar bahawa si kecil anda memerlukan cahaya matahari, tetapi tidak terlalu banyak. Kerana kulitnya masih tipis dan sensitif, dia memerlukan perawatan tambahan agar tidak merengsa dan terbakar. Oleh itu, ibu harus selalu berbincang dengan doktor mengenai kesihatan bayi yang baru lahir. Sekiranya anda bersusah payah keluar dari rumah untuk pergi ke hospital untuk menanyakan perkara asas mengenai menjaga bayi, anda tidak perlu risau lagi. Ibu boleh menggunakan aplikasinya .

Dengan , ibu boleh bercakap secara langsung dengan pakar pediatrik yang akan membantu ibu mengenai cara menjaga bayi. Dan jika anda memerlukan cadangan rawatan atau lawatan doktor ke hospital, doktor boleh memberikannya kepada ibu. Untuk bercakap terus dengan doktor boleh dilakukan melalui Panggilan Suara / Video dan Berbual. Di samping itu, ibu juga boleh membeli produk kesihatan yang mereka perlukan dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.