Jangan asli, ini adalah rawatan sekiranya cegukan

Jakarta - Cegukan dikenal sebagai suara "hic" yang muncul secara tiba-tiba, terutama ketika makan dan minum. Bunyi ciri ini berlaku ketika saluran udara ditutup kerana pengecutan diafragma dan otot di sekitar tulang rusuk. Cegukan boleh berlangsung dari beberapa saat hingga lebih dari 48 jam. Tetapi, apa yang membuat seseorang mengalami cegukan? Ini adalah fakta.

Baca juga: Mengapa Cegukan Semasa Meminum Soda?

Mengapa Cegukan Terjadi?

Cegukan yang bertahan sebentar dipicu oleh pelebaran dan kerengsaan perut, yang memberi tekanan pada diafragma dan otot di sekitar tulang rusuk. Penyebabnya adalah pengambilan makanan pedas, makan terlalu cepat, permen karet, menghisap gula-gula, minum alkohol atau minuman berkarbonat, hingga kebiasaan merokok. Pencetus lain adalah perubahan suhu secara tiba-tiba, merasa gugup, terlalu bersemangat, dan tertekan.

Sementara itu, cegukan berpanjangan dipicu oleh kelainan diafragma yang serius. Penyebab lain adalah gangguan gastrousus, sistem saraf pusat, rongga dada, jantung, saluran darah, hingga mental. Kesan sampingan pengambilan ubat (seperti anestetik, ubat penenang, kemoterapi, methyldopa, dan dexamethasone) boleh meningkatkan risiko cegukan yang berpanjangan. Cegukan hanya akan hilang sekiranya masalah perubatan diatasi.

Baca juga: Wajib kepada doktor sekiranya anda mengalami cegukan ini

Cegukan Bukan Cegukan Biasa Anda

Dalam kes yang teruk, cegukan menyebabkan rasa sesak atau sesak di dada, perut, dan tekak. Anda perlu segera berjumpa doktor jika cegukan anda disertai oleh gejala pening, kelemahan, dan kehilangan keseimbangan. Sekiranya anda mengalami cegukan, cubalah ubat berikut:

  • Minum air sejuk atau berkumur dengan air . Kaedah ini dapat merangsang kerongkong dan menghentikan cegukan.

  • Menghisap lemon atau limau nipis . Kandungan vitamin C di dalamnya dapat mengatasi gangguan saraf vagus yang menyebabkan cegukan.

  • Tahan nafas anda . Tarik nafas selama beberapa saat, kemudian hembuskan perlahan-lahan dan ulangi beberapa kali sehingga cegukan hilang.

  • Tarik nafas dalam beg kertas. Kaedah ini unik, tetapi boleh dicuba untuk menghilangkan cegukan. Sebabnya adalah kerana semasa anda menghirup beg kertas, anda menyedut karbon dioksida yang melemahkan penguncupan otot diafragma.

  • Duduk memeluk lutut , kemudian tahan kedudukan ini selama dua minit. Kaedah ini memberi tekanan pada kawasan diafragma, yang dapat membantu mengeluarkan udara yang terperangkap.

  • Urut plexus solar . Otot diafragma terletak di bawah plexus solar, jadi tekanan yang lembut di kawasan itu dapat membantu cegukan. Anda boleh melakukan ini selama 20-30 saat sehingga cegukan hilang.

Kaedah di atas dilakukan untuk mengatasi cegukan jangka pendek. Sekiranya cegukan berlaku secara berterusan, anda boleh mengatasinya dengan mengambil ubat seperti baclofen , klorpromazin , metoklopramida , gabapentin , atau ubat antispasmodik untuk mengendurkan diafragma. Ubat itu mesti diambil seperti yang diarahkan oleh doktor. Cegukan kerana keadaan perubatan tertentu dirawat mengikut penyebabnya.

Baca juga: Cegukan pada Bayi Boleh Menyebabkan Kematian?

Itulah beberapa cara untuk mengatasi cegukan yang boleh anda cuba. Sekiranya cegukan anda tidak hilang, berbincanglah dengan doktor anda untuk mengetahui puncanya. Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor yang wujud di untuk meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!