Untuk Mengelakkan Sindrom CTS, Ikuti Petua Mudah Ini

Jakarta - Sekiranya anda melakukan pekerjaan atau mempunyai hobi yang melibatkan banyak pergerakan tangan, anda harus berhati-hati. Gejala seperti kesemutan atau kebas pada jari mungkin menunjukkan sindrom terowong karpal (CTS).

Sindrom CTS disebabkan oleh tekanan pada saraf median. Apabila saraf median melewati pergelangan tangan, ia melalui laluan sempit, yang merupakan terowong karpal yang terbuat dari tulang dan ligamen. Apabila pergelangan tangan membengkak, terowong dicubit dan mencubit saraf median menyebabkan gejala fizikal yang mengganggu.

Baca Juga : Kenali 5 Perkara Yang Menyebabkan Sindrom Carpal Tunnel CTS

Tidak ada cara yang pasti untuk mencegah sindrom CTS. Berita baiknya adalah, ada banyak perkara lain yang boleh anda lakukan untuk melindungi diri anda dan mencegah gejala sindrom CTS menjadi lebih teruk. Antara lain adalah:

  1. Perhatikan Kekuatan Tangan

Dalam menjalankan aktiviti harian, kita sering terbiasa melakukan sesuatu dengan cara tertentu tanpa memikirkan risiko bahaya. Anda mungkin telah menggunakan lebih banyak kekuatan daripada yang diperlukan untuk menyelesaikan sesuatu pekerjaan. Contohnya, memegang alat terlalu berat atau menekan papan kekunci komputer terlalu kuat. Oleh itu, mulai sekarang, anda harus memperhatikan kekuatan tangan dan mengelakkan aktiviti fizikal yang mencetuskan ketegangan otot tangan.

  1. Rehat sebentar

Sebaiknya berehat dari tempat kerja untuk membengkokkan atau meregangkan tangan sangat disyorkan, sekurang-kurangnya 10-15 minit setiap jam. Tujuannya adalah untuk merehatkan otot dan saraf tangan, terutama bagi pekerja yang mempunyai alat berat yang memerlukan banyak kekuatan dari tangan.

  1. Melakukan Regangan Secara Berkala

Semasa anda berehat dari aktiviti, cubalah meregangkan tangan secara berkala. Contoh peregangan sederhana adalah membuat kepalan tangan, kemudian geserkan jari ke atas sehingga lurus. Ulangi proses 5-10 kali. Anda juga boleh membuat penumbuk, kemudian membukanya dan meregangkannya di antara jari anda. Regangkan seboleh-bolehnya. Regangan ini harus dilakukan 5-10 kali.

Baca Juga : Memegang Tetikus Sepanjang Hari Boleh Menyebabkan Sindrom Carpal Tunnel?

  1. Meneutralkan Pergelangan Tangan

Sebaiknya elakkan pergelangan tangan ke atas atau ke bawah. Pergelangan tangan dalam kedudukan lurus dan neutral berguna untuk melegakan tekanan dari saraf median. Memakai pendakap pergelangan tangan ketika tidur membantu mengurangkan tekanan juga. Selain tidur, memakai pendakap pergelangan tangan semasa melakukan aktiviti juga berguna untuk mencegah gejala sindrom CTS. .

  1. Tukar Kedudukan Tangan

Cuba elakkan pergerakan tangan yang sama berulang kali. Contohnya, jika anda mempunyai tugas yang selalu anda lakukan dengan tangan kanan, beri peluang kepada tangan kiri anda untuk melakukannya.

  1. Perhatikan Postur

Postur yang tidak betul menyebabkan badan memutar bahu ke hadapan. Posisi ini mencetuskan reaksi berantai yang memendekkan otot leher dan bahu, menyebabkan saraf di leher sakit. Sekiranya anda bekerja di hadapan komputer, anda harus menyesuaikan kedudukannya papan kekunci supaya pergelangan tangan anda tidak perlu dibengkokkan semasa menaip. Jauhkan siku ke sisi semasa menaip.

Baca Juga : Sebab Fisioterapi Dapat Mengatasi Masalah Saraf Yang Terjepit

Itulah beberapa petua yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan berlakunya sindrom CTS. Sekiranya anda mengesyaki bahawa anda mempunyai simptom sindrom CTS, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor anda . Gunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found