Nutrien Diperlukan pada Zaman Pertengahan

Jakarta - Apabila anda semakin tua, badan dan organ anda juga akan bertambah tua. Malangnya, banyak orang sering lupa bahawa proses penuaan juga mempengaruhi kesihatan mereka. Kesannya, jangan terkejut jika munculnya serangkaian masalah kesihatan pada tubuh walaupun anda masih berusia 30-an. Oleh itu, anda jangan sesekali lalai untuk memenuhi keperluan pemakanan berumur 30-an.

Ingin sihat dan cergas pada usia tua sebenarnya tidak sukar. Dengan memenuhi pengambilan nutrien, bersenam secara teratur, dan berehat secukupnya dapat menjauhkan anda dari masalah kesihatan dan mental pada usia tua. Sebelum memasuki usia tua, setiap orang mesti memasuki usia produktif terlebih dahulu. Pakar mengatakan usia antara 30-39 tahun. Nah, jika anda berusia 30-an, sudah tiba masanya untuk menangani keperluan pemakanan dan kesihatan 30-an anda dengan lebih serius. Tujuannya jelas, agar kesihatan dijaga.

Amaran pada Organ Tubuh

Apabila seseorang memasuki usia 30 tahun, pasti semua organ badan akan mengecut. Macam mana boleh jadi? Sebabnya mudah, kerana kandungan air di dalam badan berkurang. Bukan hanya itu, otot juga boleh mengecut kerana pertumbuhan semula sel tidak secepat orang dewasa muda. Otot yang berbeza, tulang yang berbeza. Pada usia ini, kualiti tulang sudah mulai merosot. Contohnya, galas antara vertebra tidak sebaik dulu, jadi boleh menyebabkan masalah sendi.

Apa yang perlu ditekankan, masalah yang akan timbul, bukan hanya otot, tulang, dan kulit. Terdapat banyak lagi kualiti prestasi organ yang akan menurun. Jadi, sekali lagi, anda perlu memperhatikan keperluan pemakanan berusia 30-an, yang disertai dengan senaman dan rehat yang mencukupi.

Lalu, apakah nutrien yang perlu diambil ketika anda berusia tiga tahun?

  1. Kalsium dan Vitamin D

Kedua nutrien ini berperanan menjaga kualiti tulang anda untuk mengelakkan kehilangan tulang. Lama kelamaan, kepadatan tulang akan berkurang, terutamanya jika terdapat riwayat keluarga osteoporosis. Oleh itu, agar ketumpatan tulang tetap terjaga, anda semestinya tidak boleh minum minuman ringan. Sebabnya, kata para pakar, minuman jenis ini sering dikaitkan dengan penurunan jisim dan kekuatan tulang.

Di samping itu, anda juga memerlukan pengambilan kalsium dan vitamin yang mencukupi untuk tulang. Contohnya, dengan memakan makanan kaya kalsium seperti salmon, sayur hijau, badam, atau yogurt. Sekiranya anda tidak pasti bahawa keperluan kalsium anda dapat dipenuhi melalui makanan ini, alternatifnya adalah dengan mengambil makanan tambahan. Oleh itu, pengambilan harian yang disyorkan ialah 1,000 miligram kalsium dan 400 IU vitamin D.

  1. Beta karotena

Apabila anda berusia 30-an, kualiti kulit anda tidak sehebat dewasa muda. Nah, untuk mengekalkan cahaya muda pada kulit, anda perlu makan pelbagai buah dan sayur-sayuran yang mengandungi banyak beta-karoten. Keperluan nutrisi pada usia 30-an, seperti beta-karoten, membantu anda membersihkan kulit sel-sel lama, sambil membantu meningkatkan pertumbuhan semula kulit.

  1. Natrium

Apabila anda semakin tua, tekanan darah anda juga cenderung meningkat. Untuk mengatasinya, anda perlu mencari bahan kalium. Anda boleh mendapatkan bahan ini dalam buah-buahan dan sayur-sayuran. Sekiranya anda keliru, anda boleh memilih pisang yang selalu menjadi pilihan terbaik ketika mencari kalium.

  1. Vitamin B 12

Pakar mengatakan jenis vitamin ini sering diabaikan oleh banyak orang. Sebenarnya, vitamin B 12 diperlukan untuk membuat sel darah dan meningkatkan kemampuan berfikir. Nah, vitamin ini masuk ke dalam badan bersama dengan protein haiwan seperti telur dan daging.

  1. Besi

Pakar mengatakan, secara umum, wanita akan mengalami kekurangan zat besi ketika mereka semakin tua. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia, masalah dengan kehamilan, dan peningkatan degupan jantung yang tidak teratur. Anda boleh mendapatkan zat besi dari daging merah, tiram, hati, hingga kacang soya.

  1. Lutein dan Vitamin A

Kedua-duanya memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan mata. Salah satu kelebihan vitamin A adalah dapat mencegah kerosakan pada retina mata akibat radikal bebas. Nah, untuk mengelakkan masalah penglihatan seperti rabun jauh dan katarak, pengambilan lutein juga perlu ditingkatkan pada usia pertengahan. Anda boleh mendapatkan lutein dari bayam, brokoli, anggur, jeruk, dan lain-lain.

Oleh itu, jika keperluan pemakanan berusia 30-an dipenuhi dan disertai dengan senaman dan rehat yang mencukupi, risiko mendapat masalah kesihatan dapat dikurangkan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi untuk membincangkan mengenainya. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found