8 Nutrien Yang Harus Diisi Semasa Ibu Hamil Berpuasa

, Jakarta - Wanita hamil yang memilih untuk terus berpuasa, tentunya penting untuk memperhatikan pengambilan nutrisi. Oleh itu, bekalan nutrien yang terhad semasa berpuasa boleh menyebabkan hasil yang lebih buruk di kemudian hari. Puasa semasa mengandung boleh menyebabkan sesuatu yang disebut "kelaparan dipercepat".

Ini berlaku apabila hormon yang mengatur glukosa terganggu, sehingga jumlahnya dapat turun dengan mendadak. Proses ini telah dikaitkan dengan fungsi kognitif yang buruk semasa kecil, dan beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa perubahan ini dapat mempengaruhi perkembangan sistem saraf.

Baca juga: Sudah Hamil, Trimester Ini Selamat Berpuasa

Puasa juga terbukti menyebabkan pengambilan kalori yang lebih rendah pada wanita hamil, sebanyak 500-1000 kalori di bawah had normal. Beberapa bukti juga menunjukkan bahawa gangguan bekalan nutrien semasa kehamilan boleh menyebabkan bayi berat lahir rendah.

Dehidrasi juga boleh menjadi risiko sekiranya wanita hamil memilih untuk berpuasa. Oleh itu, wanita hamil mesti sangat berhati-hati, terutama jika Ramadan berlaku pada musim panas.

Pemakanan untuk Wanita Hamil Semasa Berpuasa

Wanita hamil yang masih memilih untuk berpuasa, beberapa petua ini dapat membantu menjaga kesihatan ibu dan ibu yang berpuasa. Petua ini memberi tumpuan kepada nutrien yang perlu dipenuhi oleh wanita hamil semasa sahur atau iftar. Inilah penjelasan penuh.

1. Memenuhi Pengambilan Karbohidrat

Adalah sangat penting untuk memperhatikan menu pemakanan yang seimbang untuk wanita hamil yang ingin berpuasa. Karbohidrat termasuk dalam pengambilan yang mesti dipenuhi. termasuk makanan yang mengandungi karbohidrat. Sebagai gantinya, pilih karbohidrat kompleks, seperti beras perang, roti gandum, pasta gandum, oatmeal, dan kacang, serta makanan yang mengandungi serat, seperti sayur-sayuran dan buah-buahan, kacang-kacangan, gandum dan biji-bijian.

Ini kerana karbohidrat kompleks memerlukan masa yang lama untuk dicerna. sehingga dapat menjadikan ibu hamil kenyang lebih lama. Serat juga membantu ibu untuk mencegah atau merawat sembelit.

3. Memenuhi Pengambilan Protein

Selain karbohidrat, protein juga sama pentingnya dalam membantu pemenuhan pemakanan ibu dan bayi. Perbanyakkan pengambilan makanan yang mengandungi banyak protein, seperti daging, ikan, telur, dan kacang-kacangan. Protein dalam kuantiti yang banyak berfungsi untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan janin.

4. Hadkan gula-gula

Wanita hamil harus mengelakkan makan makanan yang terlalu manis ketika ingin berpuasa. Kerana makanan manis dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dengan cepat. Ini menjadikan wanita hamil mudah lemah dan lemah dan cepat merasa lapar. Tahap gula darah yang tinggi juga boleh mencetuskan diabetes kehamilan yang cenderung dialami oleh wanita hamil.

Baca juga: 5 Syarat Berpuasa untuk Wanita Hamil Trimester Lewat

5. Penggunaan Buah-buahan

Nah, untuk menggantikan makanan manis, wanita hamil boleh memakan buah-buahan yang mengandungi gula semula jadi, seperti kurma. Selain sangat sesuai untuk dimakan sebagai makanan untuk berbuka puasa, ternyata kurma juga mempunyai banyak faedah untuk wanita hamil!

Kurma dipercayai dapat mencegah sembelit, mencegah anemia, dan bahkan memudahkan proses kelahiran. Makan buah-buahan tertentu juga mengandungi serat yang dapat membantu menjaga perut kenyang lebih lama dan memberi tenaga tambahan kepada wanita hamil.

6. Hadkan Makanan Berlemak

Selain mengehadkan makanan manis, wanita hamil juga perlu menghadkan makanan yang tinggi lemak. Contoh makanan berlemak tinggi yang harus dielakkan adalah makanan goreng, kek, donat, makanan segera, daging berlemak, kulit ayam, dan lain-lain. Ibu boleh menggantinya dengan makanan yang mengandungi lemak baik, seperti alpukat, kacang, minyak ikan, ikan, keju, dan lain-lain.

7. Meningkatkan Kalsium

Perbanyakkan makanan yang mengandungi kalsium, seperti susu, keju, yogurt, sayur-sayuran hijau, ikan dengan tulang, dan lain-lain. Makanan berkalsium tinggi berguna untuk membantu pembentukan tulang dan gigi bayi.

8. Memenuhi Pengambilan Cecair Badan

Memenuhi cecair untuk wanita hamil adalah perkara yang paling penting. Wanita hamil disarankan minum sekitar 1.5-2 liter air sehari untuk mengelakkan dehidrasi. Sumber cecair lain juga boleh diperoleh melalui buah, susu, sup dan lain-lain. Walau bagaimanapun, air masih merupakan sumber cecair terbaik.

Baca juga: Mengapa Ibu Menyusu Tidak Disarankan Berpuasa?

Bagi wanita hamil yang memilih untuk terus berpuasa, jangan lupa untuk terus memenuhi nutrien di atas. Sekiranya anda mengalami masalah kehamilan semasa berpuasa, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Gunakan ciri Bercakap dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video . Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!