Ubat Semula jadi untuk Mengatasi Gejala Asid Perut

Jakarta - Sebenarnya, asid perut sangat diperlukan oleh tubuh untuk membantu mencerna makanan yang masuk. Walau bagaimanapun, kadarnya boleh melebihi had normal atau terlalu tinggi, sehingga mencetuskan masalah pada saluran pencernaan. Asid perut boleh naik ke esofagus kerana injap antara perut dan esofagus tidak berfungsi dengan baik.

Keadaan ini dikenali sebagai GERD atau GERD penyakit refluks gastroesophageal . Apabila ini berlaku, anda mengalami gejala seperti sakit di perut, kesukaran menelan makanan, mulut pahit atau masam akibat kenaikan asid perut ke dalam esofagus. Perut anda juga terasa tidak selesa, seperti tersentak dan hilang selera makan.

Pelbagai Ubat Asli untuk Mengatasi Gejala Asid Perut

Punca sebenar asid perut tidak diketahui. Walau bagaimanapun, dipercayai bahawa terdapat beberapa keadaan yang mencetuskan peningkatan asid perut. Ini termasuk masalah kesihatan (gastritis, esofagitis, atau gastroparesis), gangguan kongenital yang berlaku di perut, merokok, jangkitan H. pylori, kesan sampingan ubat-ubatan dan makanan yang dimakan.

Baca juga: 7 Makanan Sihat untuk Orang yang Mengidap Asid Perut

Namun, gejala asid perut yang dialami sebenarnya dapat diatasi tanpa perlu menggunakan ubat. Terdapat ubat semula jadi untuk asid perut yang mudah anda dapatkan di rumah. Ada apa-apa?

  • Teh Chamomile

Pengambilan teh chamomile membantu meneutralkan kadar asid perut. Anda boleh memakannya dengan kerap setiap kali anda tidur. Bukan hanya untuk mengatasi masalah asid perut, teh ini juga dipercayai dapat membantu menghilangkan tekanan yang boleh menyebabkan asid perut naik. Untuk menjadikan rasanya lebih enak, anda boleh menambah sedikit madu atau jus lemon.

Baca juga: Atasi Asid Perut dengan 7 Rawatan Rumah Ini

  • Halia

Selain teh chamomile, ubat semula jadi untuk asid perut juga boleh menggunakan halia. Bahan rempah satu ini memberikan reaksi gastroprotektif untuk mengelakkan asid perut naik. Bukan hanya itu, halia berkesan melawan jenis bakteria H. pylori yang mencetuskan kenaikan asid perut. Agar rasanya tidak terlalu pedas, anda boleh menambah madu, dan memakannya sekurang-kurangnya 30 minit sebelum anda makan.

  • Minuman keras

punca Glycyrrhiza glabra ini lebih dikenali sebagai licorice atau minuman keras. Tumbuhan ini dipercayai dapat mengatasi masalah yang berlaku pada sistem pencernaan, seperti pedih ulu hati atau pedih ulu hati pedih ulu hati . Kandungan kimia liquorice berkesan dalam mempercepat penyembuhan luka, keradangan, dan mengurangkan kesan negatif pembengkakan.

  • Serbuk penaik

Penggunaan baking soda tidak dimakan secara langsung, tetapi dicampurkan dalam minuman seperti teh suam. Dilaporkan, baking soda dapat membantu menghilangkan rasa sakit di bahagian dada yang berlaku kerana peningkatan asid perut. Namun, perhatikan penggunaannya, sebaiknya tidak lebih dari 7 kali sehari dan maksimum satu minggu. Sebabnya, pengambilan soda penaik yang berlebihan boleh membuat anda merasa mual dan mencetuskan bengkak.

Baca juga: Elakkan 6 Makanan Ini Ketika Asid Perut Meningkat

Walau bagaimanapun, jika ubat asid gastrik semula jadi tidak dapat membantu mengurangkan kenaikan asid perut, inilah masanya anda meminta doktor anda dan meminta preskripsi untuk melegakannya. Cukup gunakan aplikasi , setiap kali anda memerlukan penyelesaian, doktor sedia membantu. Atau jika anda ingin membuat janji temu secara langsung dengan doktor di hospital terdekat, anda juga boleh menggunakan aplikasi ini.

Rujukan:
Sekolah Perubatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Ubat Herba untuk Pedih ulu hati.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Menggunakan Licorice Deglycyrrhizinated (DGL) untuk Merawat Refluks Asid?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Ubat Rumah Asli untuk Pedih ulu hati.