Ketahui faktor risiko bagi wanita yang mengalami barah vulva

, Jakarta - Kanser Vulvar adalah sejenis barah yang menyerang permukaan luar kawasan kemaluan wanita. Malangnya, masih belum diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan keadaan ini berlaku. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dikatakan dapat meningkatkan risiko terkena barah vulva pada wanita. Ada apa-apa?

Kanser boleh menyerang hampir semua bahagian tubuh manusia, termasuk vulva, yang merupakan bahagian organ seksual luaran wanita yang mengelilingi uretra dan vagina. Kanser jenis ini dicirikan oleh munculnya benjolan atau luka di kawasan vulvar. Faktor usia dikatakan sebagai salah satu pencetus, kerana barah vulva lebih kerap menyerang wanita yang sudah tua dan mengalami menopaus.

Baca juga: 3 Penyakit Kulit Yang Boleh Menyerang Kemaluan

Faktor Risiko Kanser Vulvar

Secara umum, barah vulva terbahagi kepada dua bergantung kepada lokasinya. Kedua-dua jenis barah ini, iaitu kanser melanoma vulva dan karsinoma sel skuamosa vulvar. Vulvar melanoma adalah sejenis barah yang terbentuk pada sel penghasil pigmen pada kulit vulva. Walaupun karsinoma sel skuamosa vulva ( karsinoma sel skuamosa vulva ) adalah barah yang terbentuk di sel nipis yang melapisi permukaan vulva.

Pemeriksaan akan menentukan jenis kanser vulva yang menyerang dan penting sebagai pertimbangan langkah-langkah rawatan yang harus diambil. Dengan cara itu, risiko penyakit ini berkembang menjadi keadaan yang lebih teruk dapat dielakkan.

Baca juga: Gejala Awal Kanser Vulvar yang Perlu Diperhatikan

Malangnya, sehingga kini punca sebenar barah ini masih belum diketahui. Namun, terdapat beberapa keadaan yang dikatakan dapat meningkatkan risiko barah vulva, salah satunya menderita penyakit kulit di kawasan vulvar, seperti penyakit Lichen Sclerosus. Selain itu, risiko penyakit ini juga meningkat pada orang yang merokok secara aktif.

Faktor usia juga boleh menjadi pencetus seseorang untuk mengalami penyakit ini. Kanser Vulvar dikatakan lebih cenderung menyerang orang yang berumur lebih dari 65 tahun atau telah memasuki menopaus. Sebaliknya, kanser vulva jarang berlaku pada wanita di bawah usia 65 tahun dan belum menopaus. Risiko penyakit ini juga meningkat pada orang yang terkena virus papillomavirus manusia (HPV) dan virus imunodefisiensi manusia (HIV).

Secara umum, barah vulva sering disifatkan oleh gejala gatal yang sangat menjengkelkan di kawasan vulvar. Selain itu, penyakit ini juga dapat mencetuskan pendarahan yang bukan dari haid.

Kanser Vulvar juga menyebabkan kulit menjadi lebih tebal atau berubah warna, tahi lalat muncul di kawasan vulva yang boleh berubah bentuk dan warna, rasa sakit atau kepekaan terhadap rasa sakit di kawasan pelvis, terutama semasa hubungan seks. Penyakit ini juga boleh menyebabkan rasa terbakar dan sakit ketika membuang air kecil atau kencing.

Baca juga: Benjolan Jadi Tanda Awal Gejala Kanser?

Kanser Vulvar adalah penyakit yang tidak boleh dipandang ringan. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom yang disebutkan. Atau jika anda ragu-ragu, tanyakan dan bincangkan mengenai gejala yang muncul dengan doktor dalam aplikasi tersebut . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kanser Vulvar.
Penyelidikan Kanser UK. Diakses pada tahun 2020. Mengenai barah vulva.
NHS UK. Diakses pada tahun 2020. Kanser Vulval.