Mesti Tahu, Perkara Yang Perlu Dilakukan Sebelum Memeriksa Najis

, Jakarta - Ada banyak cara untuk memeriksa keadaan kesihatan, terutama masalah pencernaan, salah satunya adalah dengan memeriksa tinja. Pemeriksaan tinja dapat membantu mendiagnosis masalah pencernaan seperti gangguan yang disebabkan oleh bakteria, virus, atau parasit, dan pelbagai penyakit, dari penyerapan nutrien yang buruk hingga barah dapat dikesan.

Untuk menentukan gangguan penyakit, pemeriksaan najis ini menilai pelbagai perkara, seperti konsistensi, warna, bau, dan kehadiran lendir atau tidak. Di samping itu, ujian ini memeriksa sama ada najis mengandungi bakteria, cacing, atau parasit yang menyebabkan jangkitan. Apabila doktor merujuk anda untuk melakukan pemeriksaan najis, anda mesti mengetahui beberapa perkara terlebih dahulu.

Baca juga: Tekstur najis dapat menentukan jenis penyakit, sudah tiba masanya untuk memeriksa tinja

Sebab Perlu Membuat Pemeriksaan Kotoran

Pertama, doktor meminta pesakit melakukan pemeriksaan najis dengan alasan berikut:

 • Membantu mengenal pasti penyakit saluran pencernaan, hati dan pankreas. Enzim tertentu dalam tinja dinilai dalam tinja untuk membantu menentukan seberapa baik pankreas berfungsi.

 • Membantu mencari punca gejala yang mempengaruhi saluran pencernaan, termasuk cirit-birit yang berpanjangan, cirit-birit berdarah, peningkatan gas, loya, muntah, kehilangan selera makan, kembung, sakit perut dan kekejangan, dan demam.

 • Pemeriksaan kanser kolon dengan memeriksa darah tersembunyi.

 • Cari parasit, seperti cacing kremi atau Giardia.

 • Cari penyebab jangkitan, seperti bakteria, kulat, atau virus

 • Pemeriksaan kemampuan tubuh untuk menyerap nutrien oleh saluran pencernaan (sindrom malabsorpsi). Untuk ujian ini, sampel najis dikumpulkan dalam jangka masa 72 jam dan kemudian diperiksa kandungan lemak. Ujian ini dinamakan pengumpulan najis 72 jam atau ujian lemak najis kuantitatif

Baca juga: Perlu mengetahui 5 perkara ini sekiranya najis anda berwarna hitam

Pemeriksaan Tambahan Semasa Memeriksa Najis

Di samping itu, terdapat beberapa jenis pemeriksaan najis tambahan, ini biasanya bergantung pada tujuan dan hasil yang ingin diketahui oleh doktor untuk menilai keadaan pesakit. Ujian tambahan ini merangkumi:

 • Ujian darah tersembunyi. Untuk mengetahui kehadiran atau ketiadaan darah yang dicampurkan di dalam najis, melalui tindak balas kimia.

 • Budaya najis. Bertujuan untuk mencari pertumbuhan bakteria yang tidak normal, yang menyebabkan jangkitan pada saluran pencernaan.

Makluman Pemeriksaan Bangku

Walaupun diklasifikasikan sebagai selamat, tetapi untuk mengelakkan hasil yang salah, anda harus memperhatikan perkara berikut:

 • Jangan periksa najis jika anda mengalami kitaran haid atau pendarahan aktif yang disebabkan oleh buasir.

 • Jangan gunakan sampel najis yang jatuh ke bahagian bawah tandas, terkena air kencing atau peralatan bilik mandi.

 • Beritahu doktor anda jika anda baru-baru ini menggunakan sinar-X yang menggunakan agen kontras barium. Bahan ini boleh mempengaruhi keputusan ujian.

 • Maklumkan kepada doktor anda jika anda baru-baru ini melancong, terutamanya melancong ke luar negara, selama beberapa minggu atau bulan.

 • Sebelum peperiksaan, beritahu doktor anda tentang apa-apa ubat yang sedang anda ambil, termasuk ubat-ubatan preskripsi, ubat-ubatan, ramuan, atau makanan tambahan.

 • Dalam pemeriksaan najis yang bertujuan untuk mencari darah, doktor biasanya akan mencadangkan beberapa jenis makanan yang tidak boleh dimakan selama beberapa hari sebelum pemeriksaan. Di samping itu, beberapa jenis ubat dapat mengubah hasil ujian, termasuk antibiotik, antidiarrheals, anti-parasitics, julap, antasid, dan ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Oleh itu, adalah wajib untuk bertanya kepada doktor mengenai ubat-ubatan yang penggunaannya harus dihentikan.

Baca juga: 4 Tanda Masalah Pencernaan Tidak Dihiraukan

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai pemeriksaan najis, anda boleh meminta doktor dari . Komunikasi dapat dilakukan dengan mudah melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!