Punca Penglihatan kabur dalam diabetes

Jakarta - Kemunculan diabetes disebabkan oleh kadar gula dalam darah yang tinggi. Malangnya, rawatan yang tidak betul atau lambat boleh menyebabkan banyak komplikasi. Kerana, diabetes adalah sejenis penyakit yang menyerang tubuh melalui saluran darah, sehingga berpotensi menyebabkan kerosakan pada organ tubuh yang lain.

Sebenarnya, glukosa adalah sumber tenaga utama untuk badan. Malangnya, bagi penghidap diabetes, glukosa ini mesti dikawal agar kadarnya tidak terus meningkat. Hormon insulin memainkan peranan penting dalam mengawal gula darah dalam badan yang dibuat oleh pankreas. Walau bagaimanapun, pankreas penderita diabetes tidak dapat menghasilkan insulin seperti yang diperlukan, yang menyebabkan kadar gula darah terus meningkat.

Jadi, apa kaitannya dengan penglihatan kabur?

Persatuan Optometrik Amerika terungkap, diabetes mengganggu kemampuan tubuh untuk menggunakan dan menyimpan gula dalam darah. Apabila terdapat terlalu banyak gula dalam darah, ia boleh menyebabkan kerosakan di seluruh badan, termasuk mata. Tahap gula darah yang tinggi kerana diabetes mempengaruhi kemampuan mata untuk bekerja dengan optimum.

Baca juga: Ini adalah Prosedur Pemeriksaan Retina untuk Memeriksa Retinopati Pramatang

Penglihatan kabur adalah salah satu tanda awal diabetes, diabetes jenis 1 dan diabetes jenis 2. Retinopati diabetes adalah istilah yang menggambarkan gangguan retina yang disebabkan oleh diabetes. Masalah kesihatan mata ini termasuk edema makula dan retinopati proliferatif.

Edema makula berlaku apabila makula membengkak kerana bocor cecair. Makula adalah bahagian retina yang bertanggungjawab untuk memberikan penglihatan pusat yang tajam. Sementara retinopati proliferatif berlaku apabila saluran darah bocor ke pusat mata.

Baca juga: Adakah benar kencing yang kerap adalah tanda diabetes?

Halaman Garis Kesihatan Menurut tulisan, penglihatan kabur juga dapat menjadi tanda glaukoma, penyakit yang terjadi ketika cairan di mata tidak dapat mengalir dengan baik, yang mengakibatkan penumpukan dan tekanan pada bola mata. Malangnya, orang yang menghidap diabetes mempunyai risiko terkena glaukoma dua kali lebih tinggi daripada orang dewasa yang lain.

Inilah sebabnya mengapa anda harus kerap memeriksa kesihatan mata anda, terutama jika anda merasa penglihatan anda mulai kabur dan ada risiko terkena diabetes. Sekiranya anda masih ragu-ragu, anda boleh meminta doktor mata terlebih dahulu melalui aplikasi tersebut . Namun, jika anda ingin segera melakukan pemeriksaan rapi, anda boleh membuat temu janji dengan pakar oftalmologi dengan mudah di hospital terdekat. Cukup muat turun permohonan pada telefon anda.

Tingkatkan Gaya Hidup

Sekiranya anda mengalami masalah penglihatan yang berkaitan dengan diabetes, tentunya langkah pencegahan yang tepat diperlukan untuk melindungi mata anda daripada kesan negatif yang lain. Berita Perubatan Hari Ini terungkap, retinopati adalah keadaan progresif yang akan bertambah buruk jika tahap gula dalam darah masih terlalu tinggi. Walau bagaimanapun, pengurusan kadar gula dalam darah yang betul dapat membantu menurunkan risiko.

Baca juga: Gaya Hidup yang Perlu Hidup Orang yang Menghidap Diabetes Mellitus

Tingkatkan diet anda, kurangkan makanan dan minuman dengan kandungan gula yang terlalu tinggi. Jangan lupa untuk menyeimbangkannya dengan gaya hidup yang sihat, elakkan tidur lewat, merokok, minum minuman beralkohol, dan melakukan pemeriksaan perubatan untuk membantu mencegah retinopati.

Pengawalan gula darah yang betul bukan sahaja membantu anda mengelakkan masalah penglihatan, tetapi juga membantu menjaga tekanan darah anda stabil. Anda perlu tahu, tekanan darah tinggi juga merupakan faktor risiko lain yang berkaitan dengan kesihatan mata. Jadi, selain menjalani pemeriksaan mata secara berkala, mengawal kadar gula dalam darah juga merupakan kaedah terbaik untuk mencegah masalah kesihatan mata.

Sumber:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah Hubungan antara Blurry Vision dan Diabetes?
Persatuan Optometrik Amerika. Diakses pada tahun 2020. Retinopati Diabetes
Diabetes.co.uk. Diakses pada tahun 2020. Penglihatan kabur.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Perlu Anda Ketahui mengenai Diabetes dan Penglihatan kabur.