6 Penyakit Yang Dapat Dikesan Melalui Pemeriksaan Spirometri

, Jakarta - Untuk mengesahkan diagnosis penyakit, pemeriksaan fizikal asas sering kali tidak mencukupi. Ujian tambahan seperti spirometri diperlukan, terutama dalam mengesan penyakit paru-paru. Pemeriksaan spirometri ini berguna untuk mengukur kapasiti dan fungsi paru-paru, serta mendiagnosis penyakit tertentu di paru-paru.

Namun, penyakit apa yang dapat dikesan melalui pemeriksaan spirometri? Sudah tentu penyakit yang berkaitan dengan paru-paru. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai penyakit paru-paru atau spirometri, anda boleh menggunakan ciri-cirinya Bercakap dengan Doktordalam aplikasi . Melalui ciri Berbual atau Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual secara langsung dengan pakar paru yang anda mahukan, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: Harus pergi ke doktor, ini adalah cara untuk mendiagnosis fibrosis paru

Selanjutnya, penyakit apa yang dapat dikesan dengan pemeriksaan spirometri? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Penyakit Pulmonari Obstruktif Kronik (COPD)

COPD adalah penyakit paru-paru yang disebabkan oleh keradangan kronik yang menyebabkan aliran udara tersumbat, menyebabkan batuk, sesak nafas, dan mengi. Orang dengan COPD perlu menjalani spirometri bermula sejak penyakit ini didiagnosis hingga sepanjang rawatan dan kawalannya. Ujian ini juga dapat mengesan COPD, walaupun pada peringkat awal sebelum gejala yang jelas muncul. Ujian spirometri biasanya dilakukan setiap 1-2 tahun untuk menilai fungsi pernafasan pada orang dengan COPD.

2. Asma

Asma adalah penyakit kronik saluran pernafasan yang dicirikan oleh penyempitan dan radang saluran udara, menyebabkan sesak nafas dan batuk. Gejala asma biasanya muncul ketika terdapat jangkitan, alergi, terdedah kepada pencemaran, hingga penderita dilanda kecemasan.

3. Fibrosis Sista

Cystic fibrosis adalah penyakit keturunan di mana paru-paru dan sistem pencernaan tersumbat oleh lendir tebal dan melekit.

4. Fibrosis paru

Fibrosis paru adalah keadaan yang berlaku apabila tisu paru-paru rosak dan tisu parut terbentuk di tisu paru-paru. Tisu parut ini kemudian menjadikan paru-paru kaku, sehingga mengganggu pernafasan.

Baca juga: Inilah Proses Melakukan Pemeriksaan Spirometri

5. Emfisema

Penyakit paru-paru ini berkembang dalam jangka panjang yang biasanya menyebabkan sesak nafas. Sekiranya anda sering mengalami sesak nafas atau lebih dikenali sebagai sesak nafas, ada baiknya anda menjalani pemeriksaan spirometri untuk mengesahkan kehadiran emfisema.

6. Bronkitis Kronik

Bronkitis kronik adalah sejenis bronkitis yang disebabkan oleh jangkitan bronkus dan boleh bertahan sekurang-kurangnya tiga bulan dalam satu tahun dan berulang pada tahun berikutnya. Bronkitis kronik lebih kerap berlaku pada orang dewasa berusia lebih dari 40 tahun. Gejala yang perlu anda perhatikan termasuk batuk, lendir putih atau hijau, sesak nafas, dan ketidakselesaan dada.

Bagaimana Ujian Spirometri Berfungsi

Sebenarnya, spirometri adalah salah satu ujian fungsi paru-paru terbaik dan yang paling sering digunakan oleh pasukan perubatan. Alat yang digunakan untuk melakukan ujian spirometri disebut spirometer, yang merupakan mesin yang dapat mengukur seberapa baik fungsi paru-paru anda, merekodkan hasilnya , dan paparkan dalam bentuk grafik.

Semasa menjalani pemeriksaan ini, anda akan diminta bernafas melalui spirometer, kemudian doktor akan menilai fungsi paru-paru anda. Ujian spirometri biasanya dapat dilakukan di hospital atau pejabat doktor, yang hanya memakan waktu sekitar 15 minit. Ujian ini akan menunjukkan keadaan paru-paru anda, termasuk berapa banyak udara yang dapat anda hirup dan hembuskan.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan 5 Penyakit Paru-paru yang Biasa

Pemeriksaan spirometri juga dapat membantu doktor untuk melihat seberapa serius atau tahap kerosakan paru-paru seseorang, serta menilai tindak balas terhadap rawatan untuk tubuh. Oleh itu, jika anda mempunyai masalah paru-paru atau bernafas, berbincanglah dengan doktor anda mengenai kemungkinan ujian spirometri untuk memeriksa penyakit paru-paru.

Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital melalui permohonan , kamu tahu. Setelah melakukan pemeriksaan spirometri, doktor akan menerangkan hasil pemeriksaan dan dapat memberikan rawatan lebih lanjut.