Menjadikan Sakit Perut dan Kekejangan, Inilah Punca Amebiasis

, Jakarta - Sakit perut adalah penyakit biasa yang dialami hampir semua orang. Penyebab sakit perut berbeza-beza, salah satunya disebabkan oleh parasit seperti yang berlaku pada amebiasis. Amebiasis adalah jangkitan usus besar yang kadang-kadang boleh menjangkiti hati yang disebabkan oleh parasit yang disebut Entamoeba histolytica atau disingkat E. histolytica .

Sekiranya anda menghidap penyakit ini, anda akan merasa sakit dan kekejangan perut yang boleh menjadi lebih teruk sekiranya keadaan semakin teruk. Oleh itu, berhati-hatilah dengan amebiasis dengan mengenali penyebabnya.

Parasit entamoeba yang menyebabkan amebiasis adalah gabungan beberapa parasit tunggal yang mempunyai tekstur seperti jeli. Parasit ini boleh hidup di dalam atau di permukaan kulit manusia dan haiwan. Entamoeba juga boleh bergerak dan menghasilkan semula dengan sendirinya. Secara keseluruhan, terdapat 6 jenis entamoeba, tetapi hanya parasit E. histolytica yang boleh membuat seseorang sakit.

Amebiasis boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, orang yang tinggal atau mengunjungi negara tropika atau kawasan dengan kebersihan yang buruk berisiko lebih tinggi dijangkiti jangkitan parasit ini.

Baca juga: 3 Penyakit Disifatkan oleh Sakit Perut Bawah

Punca Amebiasis

Parasit E. histolytica Ia boleh memasuki tubuh manusia melalui makanan dan minuman yang tercemar. Di samping itu, anda juga boleh terkena parasit yang menyebabkan amebiasis jika anda menyentuh tanah, air, baja, atau tangan orang lain yang terkena najis yang mengandungi parasit. Parasit tersebut kemudian dapat ditularkan kepada orang lain dengan melakukan seks dubur, seks oral, atau menjalani terapi pembilasan atau pengairan kolon.

Secara amnya, parasit E. histolytica adalah parasit yang tidak aktif yang dapat hidup selama berbulan-bulan di kawasan lembap atau kawasan yang telah dicemari najis yang dijangkiti. Apabila parasit ini memasuki tubuh manusia, ia akan segera menetap di usus dan mula aktif (fasa tropozoite). Parasit aktif kemudian akan bergerak ke usus besar. Apabila parasit menyentuh dinding usus, penderita akan mengalami masalah, seperti najis berdarah, cirit-birit, radang usus besar (kolitis), hingga kerosakan pada tisu usus.

Keadaan orang yang dijangkiti amebiasis akan bertambah buruk jika:

 • Pengambilan alkohol yang kerap
 • Kekurangan pemakanan atau kekurangan zat makanan
 • Menghidap barah
 • Adakah mengandung
 • Mengambil ubat kortikosteroid yang dapat menekan sistem ketahanan badan
 • Perjalanan yang kerap ke negara tropika atau persekitaran yang dijangkiti.

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah 4 Komplikasi Amebiasis

Gejala Amebiasis yang Perlu Diperhatikan

Gejala amebiasis biasanya muncul dalam 7-28 hari setelah seseorang dijangkiti parasit. Perlu juga diperhatikan bahawa gejala amebiasis boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Ada yang sama sekali tidak merasakan gejala, tetapi kebanyakan penghidap biasanya akan mengalami gejala ringan, seperti:

 • Sakit hingga kekejangan perut
 • Cirit-birit
 • Menghilangkan angina berlebihan
 • Letih dengan mudah.

Namun, ada juga beberapa kes di mana parasit dapat menembusi mukosa dinding usus dan mencederakannya atau bahkan menyebar ke hati melalui saluran darah sehingga menyebabkan abses hati. Orang yang mengalami keadaan ini, termasuk teruk, biasanya akan mengalami gejala berikut:

 • Perut terasa sakit ketika ditekan
 • Disentri atau cirit-birit dengan najis berdarah
 • Demam panas
 • Muntah
 • Kemunculan lubang di usus (perforasi usus)
 • Bengkak di perut atau hati
 • Jaundis ( penyakit kuning ).

Sekiranya anda mengalami simptom amebiasis di atas, anda harus berjumpa doktor dengan segera agar ia dapat dirawat dengan cepat. Sekarang, dengan mengetahui penyebab amebiasis, anda juga dapat menentukan langkah-langkah yang dapat diambil untuk mencegah penularan parasit yang menyebabkan amebiasis. Anda dinasihatkan untuk menjaga kebersihan diri dan memperhatikan kebersihan makanan untuk mengelakkan parasit ini. Juga, elakkan perjalanan ke tempat-tempat dengan sanitasi yang buruk.

Baca juga: Berikut adalah 3 Petua Mudah untuk Mencegah Amebiasis

Sekiranya anda jatuh sakit semasa bercuti dan memerlukan nasihat doktor, gunakan saja aplikasinya . Anda boleh berbincang dengan doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.