Masih Muda, Juga Boleh Mengalami Strok

, Jakarta - Walaupun Anda masih muda, jangan memandang rendah penyakit yang biasanya dialami oleh orang tua. Contohnya, strok, boleh menyerang seseorang yang masih muda. Pada tahun 2010, sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal strok , mendapati bahawa antara tahun 1988 dan 2004, serangan otak meningkat tiga kali ganda pada wanita berusia 35 hingga 54 tahun.

Bahkan pada pertengahan 1990-an hingga awal 2000-an, penyelidikan diterbitkan di Neurologi menunjukkan peningkatan strok sekitar 54 peratus pada orang dewasa berusia 20 hingga 45 tahun. Anda mungkin berfikir bahawa strok tidak akan menyerang seseorang yang masih muda. Mitos ini kini dibongkar.

Harus diingat bahawa jumlah orang yang mengalami stroke pada usia muda meningkat. Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Neurology menunjukkan bahawa pada tahun 1999 dan 2005 di Cincinnati, terdapat penurunan strok pada orang berusia 71 hingga 69 tahun. Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan 13 hingga 19 peratus pada orang berusia 20 hingga 54 tahun. Walaupun ini dipertikaikan oleh Andrew Russman, pakar neurologi dan pakar rawatan strok di Klinik Cleveland.

Andrew mengatakan bahawa beberapa kajian menunjukkan peningkatan strok pada usia muda, tetapi bukti kurang. Kejadian strok telah menurun secara keseluruhan, mungkin ini disebabkan oleh pendidikan untuk mengenali strok dengan lebih baik pada usia muda.

Punca Strok Berlaku pada Usia Muda

Menurut S. Auzim Azizi, MD, ketua jabatan Neurologi dan pensyarah Sekolah Perubatan Universiti Kuil Neurologi di Philadelphia, "Berbanding dengan strok pada orang tua, strok pada usia muda adalah penyakit yang berbeza." Jangkitan, trauma, gangguan jantung, dehidrasi, dan penyakit sel sabit Ini adalah penyebab strok yang paling biasa pada usia muda.

Pengurangan pengambilan atau membekalkan darah ke otak menyebabkan strok. Strok iskemia biasanya merupakan penyebab yang kerap, iaitu disebabkan oleh pembekuan darah di jantung atau saluran darah. Penyebab lain adalah pembedahan vena di leher, yang merupakan pembekuan disebabkan oleh air mata kecil di saluran darah besar dan darah dihantar ke otak.

Migrain, pil kawalan kelahiran, kehamilan dan merokok juga dikenal pasti sebagai penyebab strok pada usia muda. Menurut penyelidik dari Perancis, perubahan hormon yang berlaku pada usia muda, terutama hormon yang menjadikan seseorang itu tinggi, dapat meningkatkan risiko dua hingga lima kali.

Kumpulan Kolaboratif untuk Kajian Strok pada Wanita Muda menunjukkan bahawa pil kawalan kelahiran boleh meningkatkan risiko jika diambil oleh wanita yang mempunyai tekanan darah tinggi atau migrain, terutama jika wanita tersebut adalah perokok berat. Ini kerana pil kontraseptif mengubah agregasi platelet, sehingga meningkatkan aktiviti antitrombin III, dan juga menyebabkan pembekuan pada tahap tertentu. Kehamilan juga dapat meningkatkan sekitar 13 kali risiko strok iskemia pada wanita.

Kardiogenik juga boleh menjadi pemicu, yang meliputi penyakit jantung kardiogenik, kelainan injap jantung, dan kegagalan jantung foramen ovale paten (ini adalah lubang di jantung di sebelah kanan dan kiri). Sebenarnya, kegemukan dan alkoholisme boleh menyebabkan masalah jantung, yang boleh menyebabkan strok. Ubat jenis amfetamin, termasuk kokain, met, dan ganja, adalah perkara yang harus dielakkan.

Mengenali Gejala Strok

Berikut adalah gejala strok pada orang pada usia muda. Sekiranya anda mempunyai gejala berikut, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan:

 1. Sakit kepala yang teruk.
 2. Penglihatan berubah.
 3. Lemah.
 4. Kekeliruan.
 5. Kesukaran bercakap.
 6. Kesukaran untuk memahami
 7. Tingkah laku yang tidak biasa.
 8. Kewaspadaan menurun.
 9. Kesukaran berjalan.
 10. Imbangan buruk.

Strok pada usia muda boleh mengubah hidup. Ketahui lebih lanjut mengenai cara mendapatkan bantuan dan sokongan. Rehabilitasi pasca strok dapat membantu mencapai hasil terbaik yang dapat menghasilkan kehidupan yang bahagia, sihat, dan produktif.

Strok pada usia muda dapat dicegah dengan olahraga teratur, diet yang sehat, memantau tekanan darah, dan menghentikan gaya hidup yang tidak sihat (merokok, dadah, dan alkohol). Sekiranya gejala strok berterusan, anda harus segera membincangkan keadaan anda dengan doktor anda di . Perbincangan dengan doktor akan lebih mudah dan praktikal melalui aplikasi tersebut , kerana komunikasi dapat dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, cepat muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga:

 • 5 Fakta Mengenai Strok Yang Anda Perlu Tahu
 • 4 Kaedah Mengesan Gejala Awal Strok
 • Cegah Awal Ketahui Punca Strok Minor