Hemiplegia boleh berlaku pada usia muda, berikut adalah gejalanya

, Jakarta - Membuat penderita tidak dapat menggerakkan satu sisi tubuhnya, hemiplegia adalah gangguan neurologi yang keparahannya dapat bervariasi. Keadaan yang disebabkan oleh kerosakan atau gangguan pada sistem kawalan otak boleh berlaku pada orang muda, anak-anak, dan bahkan bayi di dalam rahim.

Berdasarkan kapan ia terjadi, hemiplegia terbahagi kepada 2 jenis, iaitu:

 • Hemiplegia kongenital . Berlaku kerana kecederaan atau kerosakan otak semasa bayi dalam kandungan, semasa melahirkan, atau selepas bersalin sehingga bayi berusia 2 tahun.

 • Mengidap hemiplegia . Jenis ini berlaku semasa anak sudah dewasa. Salah satu keadaan yang boleh mencetuskan hemiplegia jenis ini adalah strok.

Baca juga: Insomnia Tidur Bolehkah Gejala Hemiplegia?

Secara amnya, gejala yang disebabkan oleh hemiplegia adalah:

 • Kehilangan keseimbangan.

 • Kesukaran berjalan, menelan, dan bercakap.

 • Mati rasa, kesemutan, dan kehilangan sensasi di satu sisi badan.

 • Kesukaran mencengkam objek atau objek.

 • Ketepatan pergerakan berkurang.

 • Keletihan otot.

 • Kekurangan koordinasi.

Sekiranya anda atau si kecil menunjukkan beberapa gejala ini, anda harus segera membincangkannya dengan doktor mengenai permohonan tersebut , atau gunakan aplikasi untuk membuat janji temu dengan doktor di hospital, untuk mendapatkan diagnosis dan rawatan yang pasti. Jadi, jangan lupa muat turun dan pasang aplikasi di telefon anda.

Pelbagai Keadaan Yang Boleh Menyebabkan Hemiplegia

Secara amnya, hemiplegia berlaku kerana pendarahan serebrum atau strok hemoragik dan strok iskemia, yang merupakan penyakit saluran darah pada serebrum dan batang otak yang mengganggu bekalan darah ke otak. Keadaan otak lain yang juga boleh mencetuskan hemiplegia adalah trauma atau kecederaan kepala.

Baca juga: Nampaknya, ini adalah penyebab utama hemiplegia

Hemiplegia juga boleh berlaku kerana tumor atau kecederaan pada otak, abses otak, sklerosis berbilang , meningitis dan ensefalitis. Apabila kerosakan otak menyebabkan hemiplegia, bahagian otak yang rosak menyebabkan lumpuh pada bahagian tubuh yang bertentangan.

Contohnya, sekiranya kerosakan berlaku di bahagian kiri otak, bahagian kanan badan akan lumpuh dan sebaliknya. Dalam beberapa kes yang agak jarang berlaku, hemiplegia boleh disebabkan oleh penyakit berjangkit akibat poliovirus atau poliomyelitis, gangguan sel saraf motorik pada saraf tunjang, batang otak, dan korteks motor.

Walaupun dapat terjadi pada semua orang, pada usia berapa pun, ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang terkena penyakit ini, yaitu:

 • Mempunyai sejarah penyakit jantung, seperti serangan jantung, kegagalan jantung, atau jantung yang membesar.

 • Pernah mengalami trauma semasa melahirkan, kesukaran membuang bayi semasa melahirkan, dan berlakunya strok perinatal pada bayi dalam masa 3 hari selepas kelahiran.

 • Mengalami masalah atau kecederaan pada otak, seperti strok, kecederaan otak traumatik, atau tumor otak.

 • Menghidap jangkitan, terutamanya ensefalitis dan meningitis.

 • Menghidap diabetes.

 • Mengalami tekanan darah tinggi (darah tinggi).

Baca juga: Masih Muda, Juga Boleh Mengalami Strok

Komplikasi yang bersembunyi dengan Hemiplegia

Kerana keadaan yang berkaitan dengan kecederaan atau trauma pada otak, biasanya bukan hanya sistem motor yang mengalami masalah. Umumnya, penghidap hemiplegia juga mempunyai masalah perubatan yang lain, seperti:

 • Epilepsi . Ia boleh berlaku apabila fungsi dan aktiviti otak tiba-tiba terganggu.

 • Perubahan tingkah laku dan emosi . Komplikasi ini paling kerap berlaku pada kanak-kanak dan remaja. Kecederaan pada otak boleh menyebabkan beberapa fungsi otak terjejas, sehingga tingkah laku dan emosi penghidapnya dapat terganggu. Beberapa gejala yang muncul adalah mudah marah, impulsif, agresif, mengalami perubahan mood, dan bahkan terdedah kepada kemurungan.

 • Gangguan visual . Hemiplegia juga merupakan keadaan yang boleh mempengaruhi penglihatan. Ini kerana penglihatan manusia juga bergantung pada fungsi otak. Jadi, apabila terdapat gangguan pada fungsi otak, kemampuan untuk melihat penghidapnya mungkin terganggu. Komplikasi visual yang mungkin berlaku pada orang dengan hemiplegia adalah astigmatisme (mata melintang), rabun (rabun jauh), hiperopia (rabun jauh), dan kesukaran menggerakkan bola mata.

Rujukan:
Saraf tunjang. Diakses pada tahun 2019. Hemiplegia.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2019. A hingga Z: Hemiplegia.