10 Gejala Strok Hemorrhagic

, Jakarta - Jangan bingung apabila anda mendengar istilah stroke hemorrhagic dan non-hemorrhagic stroke, kerana pada dasarnya, stroke dibahagikan kepada dua jenis. Strok hemoragik yang akan dibincangkan hari ini adalah penyakit yang berlaku akibat pemberhentian bekalan darah ke otak akibat pendarahan. Kenali simptom-simptom berikut, jadi anda tidak salah mendiagnosis jenis strok yang anda alami.

Baca juga: Mengapa Pesakit Strok Dapat Mengalami Kesedaran Berkurang?

Berikut adalah gejala yang muncul pada orang yang mengalami strok hemoragik:

Gejala yang muncul pada setiap pesakit akan bergantung pada berapa banyak tisu yang terjejas, seberapa parah keadaan pendarahan, dan lokasi strok. Gejala umum keadaan ini termasuk:

 1. sawan;

 2. sakit kepala yang teruk;

 3. Rasa mual dan muntah;

 4. Pengsan;

 5. Rasa lemah di bahagian badan yang terjejas;

 6. Bahagian satu bahagian badan lumpuh;

 7. Mengalami gangguan pertuturan;

 8. Mata tidak dapat bergerak ke arah tertentu;

 9. Gangguan visual, seperti penglihatan berganda;

 10. Kelihatan keliru.

Gejala di atas yang berlaku di kawasan mata biasanya berlaku sebelum pecahnya saluran darah. Setelah saluran darah di kawasan mata pecah, gejala termasuk penglihatan kabur, sakit di wajah dan sekitar mata, kekakuan leher, dan penurunan kesedaran. Lebih teruk lagi, simptom-simptom ini boleh bertambah buruk setelah 24 jam tanpa rawatan.

Pendarahan dan kehilangan kesedaran yang berlaku akan berlaku secara tiba-tiba, jadi orang dengan keadaan ini mesti segera mendapatkan rawatan perubatan yang tepat. Kerana jika tidak, risiko koma, bahkan kehilangan nyawa dapat terjadi sebelum dirawat oleh pegawai perubatan. Untuk itu, jika anda merasakan gejala yang hilang dan timbul, segera berbincang dengan doktor anda untuk mengelakkan komplikasi.

Baca juga: Tanpa pandang bulu, 6 orang terkenal ini meninggal dunia akibat strok

Bagaimana untuk mengetahui jika seseorang mengalami strok?

Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengetahui sama ada seseorang mengalami strok atau tidak, iaitu:

 • Minta mengangkat kedua tangan. Sekiranya sebelah tangan sukar diangkat, itu bermakna dia mengalami strok.

 • Minta senyum. Sekiranya satu bahagian wajahnya kelihatan lemah, itu bermakna dia mengalami strok.

 • Minta mengulangi ayat. Sekiranya cara dia bercakap terdengar aneh, atau struktur ayatnya tidak kemas, itu bermakna dia mengalami strok.

Rawatan sangat diperlukan untuk orang yang mengalami stroke hemoragik. Untuk itu, anda boleh berbincang dengan doktor pakar mengenai permohonan tersebut untuk mengetahui apa langkah yang harus anda ambil. Gejala bagi setiap penghidap akan berbeza, segera berbincang dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan perubatan lebih lanjut yang berkaitan dengan masalah kesihatan yang anda alami.

Baca juga: Strok Menyebabkan Bengkak Otak, Inilah Sebabnya

Jangan biarkan, kerana ia akan menyebabkan komplikasi berikut

Strok hemoragik boleh menyebabkan kecacatan sementara atau bahkan kekal. Keadaan bergantung pada bahagian otak mana yang dipengaruhi oleh kekurangan aliran darah. Komplikasi yang akan timbul termasuk:

 • Kesukaran bercakap dan menelan. Ini berlaku kerana strok boleh mempengaruhi kawalan otot-otot mulut dan tekak.

 • Lumpuh. Ini berlaku kerana strok boleh menyebabkan beberapa bahagian badan mengalami lumpuh.

 • Masalah emosi. Penghidap strok mengalami kesukaran untuk mengawal emosi, sehingga mereka mudah mengalami kemurungan.

 • Kesukaran berfikir dan hilang ingatan.

Selain beberapa perkara di atas, penderita mungkin merasa sakit, kesemutan, hingga sakit pada bahagian badan tertentu. Selain itu, orang yang mengalami strok juga mungkin mengadu sesuatu yang aneh di beberapa bahagian badan mereka kerana perubahan suhu panas atau sejuk.