Berikut adalah 4 Gejala Gangguan Keperibadian Sempadan BPD yang perlu diperhatikan

, Jakarta - Gangguan keperibadian sempadan (BPD) adalah salah satu gangguan mental yang paling biasa di kalangan remaja. Keadaan ini juga dikenali sebagai gangguan keperibadian sempadan. Secara amnya, BPD sering dicirikan oleh perubahan mood yang sangat tidak menentu. Tidak jarang, perubahan mood ini juga memberi kesan pada imej diri yang selalu berubah juga. Gangguan ini sering membuat penghidap melakukan perkara yang impulsif.

Baca juga: 5 Tanda Gangguan Keperibadian, Berhati-hati dengan Satu

Gangguan ini biasanya muncul pada masa sebelum usia atau semasa remaja dan berlanjutan hingga dewasa. Gejala yang muncul biasanya dicirikan oleh tanda-tanda ringan, tetapi lama-kelamaan ia boleh menjadi lebih parah daripada yang dibayangkan. Terdapat pelbagai gejala yang sering muncul sebagai tanda penyakit ini, termasuk:

1. Suasana Tidak stabil

Pada mulanya, remaja dengan BPD akan menunjukkan simptom dalam bentuk keadaan mood atau suasana tidak stabil. Kadang kala, keadaan ini boleh bertahan beberapa jam atau dalam jangka masa yang lama. Perubahan mood sering membuat penderita, seperti merasa kosong atau hampa dan sukar mengawal kemarahan.

2. Gangguan dalam Mindset

Selanjutnya, gejala yang akan berlaku adalah gangguan dalam pola pemikiran dan persepsi, seperti tiba-tiba merasa sangat buruk sehingga mereka tidak layak untuk hidup. Penghidapnya juga sering dipenuhi dengan ketakutan untuk tidak diendahkan dan memaksanya melakukan perkara-perkara yang tidak wajar dan impulsif. Berita buruknya adalah bahawa tingkah laku ini sebenarnya boleh membahayakan diri sendiri, kerana tindakan yang dilakukan boleh sangat melulu, tidak bertanggungjawab, dan bahkan mencederakan diri sendiri.

Baca juga: 4 Gangguan Mental Yang Berlaku Tanpa Tahu

3. Bertindak Impulsif

Orang yang mengalami keadaan ini cenderung mempunyai cara berfikir, pandangan, dan perasaan yang berbeza daripada orang lain. Bukan itu sahaja, gangguan keperibadian sempadan juga boleh membuat penghidap bertindak secara impulsif. Keadaan ini sering menimbulkan masalah dalam menjalankan kehidupan seharian dan boleh mengganggu hubungan dengan orang lain.

4. Hubungan Sosial yang tidak stabil

Masalah juga boleh timbul di tengah-tengah persahabatan dan hubungan dengan orang-orang yang mengalami gangguan mental yang satu ini. Orang dengan BPD dapat menjalin hubungan yang kuat, tetapi tidak stabil.

Faktor Risiko untuk Gangguan Keperibadian Sempadan

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko remaja mengalami gangguan ini. Salah satunya adalah genetik atau keturunan. Terdapat sebilangan kajian yang mengatakan bahawa faktor genetik boleh menjadi salah satu penyebab seseorang mengalami gangguan ini. Kerana, ada kemungkinan gangguan keperibadian dapat diwarisi secara genetik.

Keadaan ini juga dapat dipengaruhi oleh persekitaran di sekitarnya dan juga menjadi penyebab terkuat seseorang yang mengalami gangguan keperibadian. Dihidupkan gangguan keperibadian sempadan , faktor persekitaran negatif sering disyaki sebagai pencetus kepada remaja untuk mengalami gangguan ini. Contohnya, merasa tidak diingini dalam kalangan rakan, pernah mengalami penderaan atau penyiksaan semasa kecil, kerana telah diabaikan atau dibuang oleh orang terdekat, seperti ibu bapa dan keluarga.

Dalam beberapa kajian, orang dengan BPD dikatakan mengalami perubahan struktur dan fungsi otak, terutama di daerah yang mengatur impuls dan emosi. Tidak hanya itu, gangguan keperibadian ambang ini juga menyebabkan kelainan fungsi di otak, iaitu penemuan keabnormalan fungsional bahan kimia otak atau neurotransmitter yang berperanan dalam mengatur emosi.

Baca juga: Watak yang Membuat Ramai Orang Menjauh

Mempunyai faktor risiko dan gejala gangguan? Jangan ragu untuk bertanya kepada doktor di aplikasi . Kirim aduan mengenai keadaan mental atau masalah kesihatan lain melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan petua dan maklumat lengkap dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!