Waspadalah terhadap Gejala Penderaan Kanak-kanak Emosi pada Kanak-kanak

Jakarta - Parut dan lebam dapat dilihat, tetapi bekas luka penderaan emosi pada kanak-kanak atau penderaan kanak-kanak yang beremosi tidak selalu kelihatan. Walaupun tidak ada kecederaan yang menyebabkan seorang kanak-kanak dikejarkan ke hospital, kesannya penderaan kanak-kanak yang beremosi boleh merosakkan mental dan bertahan lama.

Lebih-lebih lagi, penderaan emosi lebih sukar dikesan daripada bentuk penderaan kanak-kanak yang lain. Jadi, bagaimana anda mengenal pasti simptomnya? penderaan kanak-kanak yang beremosi pada kanak-kanak?

Baca juga: Seberapa Besar Pengaruh Mindset Ibu terhadap Anak?

Berikut adalah Gejala Penderaan Kanak-kanak Emosi pada Kanak-kanak

Seorang kanak-kanak yang mengalami penderaan kanak-kanak yang beremosi mungkin menunjukkan tingkah laku yang boleh menjadi tanda penyalahgunaan, termasuk:

 • Gementar.
 • Percubaan untuk mengelakkan situasi tertentu (seperti pergi ke aktiviti atau rumah orang lain).
 • Penurunan prestasi di sekolah.
 • Perkembangan emosi yang tertangguh.
 • Kemurungan.
 • Keinginan untuk sengaja merosakkan diri sendiri atau orang lain.
 • Sangat mencari kasih sayang dari orang dewasa yang lain.
 • Kemajuan regresi (mis. Membasahi tidur, walaupun sebelumnya kita telah berjaya untuk tidak basah lagi).
 • Kerap mengadu sakit kepala, sakit perut, atau gejala somatik lain yang tidak diketahui sebabnya.
 • Kehilangan minat dalam aktiviti sosial.
 • Rasa rendah diri.

Ibu mungkin menganggap bahawa anak yang didera dengan cara apa pun tidak akan terikat dengan orang dewasa yang mendera dia, tetapi ini tidak selalu berlaku. Anak-anak sering tetap setia kepada ibu bapa atau penjaga yang mendera mereka kerana mereka takut apa yang akan berlaku sekiranya mereka mendedahkan penderaan itu.

Baca juga: Usia yang tepat untuk memulakan pendidikan seks pada kanak-kanak

Contoh Penderaan Kanak-kanak Emosional Yang Boleh Berlaku Pada Kanak-kanak

Penderaan penderaan kanak-kanak boleh berlaku dalam beberapa bentuk. Ini boleh menjadi penghinaan dengan kata-kata atau tindakan yang meremehkan, atau diabaikan hingga menyebabkan hilangnya emosi. Ini boleh berlaku berkaitan dengan penderaan atau pengabaian fizikal atau seksual.

Pengasuh yang mendera emosi sering menggunakan kata-kata, tetapi tindakan mereka juga boleh mengganggu. Apabila ibu bapa atau pengasuh tidak menunjukkan kasih sayang kepada anak dan tidak membuat mereka merasa diinginkan, selamat, dan berharga, itu adalah bentuk penderaan kanak-kanak yang beremosi .

Mereka juga dapat menahan kasih sayang fizikal atau sentuhan penyayang. Kedua-duanya penting untuk perkembangan emosi kanak-kanak. Setiap orang dewasa dalam kehidupan kanak-kanak boleh melakukan penderaan kanak-kanak yang beremosi dalam pelbagai bentuk, seperti:

 • A pengasuh bayi sentiasa menjerit kepada kanak-kanak dan membuat ancaman.
 • Seorang kanak-kanak mengalami keganasan rumah tangga di rumah.
 • Seorang datuk enggan berinteraksi dengan anak-anak ketika mereka melawat dan sebaliknya menonton televisyen.
 • Orang tua dengan gangguan penyalahgunaan alkohol akan menjadi marah ketika mereka minum, sering berteriak dan menjerit sepanjang malam.
 • Ibu bapa tiri mereka mengatakan bahawa mereka berharap anak mereka tidak ada.
 • Seorang guru mengejek anak di hadapan kelas apabila mereka menghadapi masalah membaca dengan kuat.
 • Selepas perceraian, ibu bapa meminta anak-anak mereka berbohong kepada hakim mengenai ibu bapa yang lain untuk memastikan bahawa mereka akan mendapat hak penjagaan penuh.

Baca juga: Hubungan antara ayah dan anak adalah renggang, ibu melakukan ini

Itu sedikit penjelasan mengenai penderaan kanak-kanak yang beremosi yang dapat dialami oleh kanak-kanak. Sekiranya anda mengesyaki bahawa kanak-kanak mengalami penderaan emosi, laporkan ke perkhidmatan perlindungan kanak-kanak. Seorang kanak-kanak yang mungkin didera mungkin perlu dinilai oleh perkhidmatan sosial.

Sekiranya anda seorang ibu bapa dan merasakan anak anda dianiaya secara emosional oleh orang lain, seperti guru, pengasuh, atau pelatih, ambil langkah untuk campur tangan. Ibu mungkin perlu meminta pertolongan profesional untuk menjaga keselamatan anak.

Bekerja dengan ahli terapi boleh bermanfaat bagi anak dan keluarga. Gunakan aplikasinya untuk membuat temu janji dengan psikiatri di hospital, untuk menjalani kaunseling, jika anda merasa memerlukan bantuan menangani kesan psikologi yang berlaku.

Rujukan:
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Tanda Amaran Penderaan Kanak-kanak Emosional.
Talian Bantuan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Memahami Penderaan Emosi Kanak-kanak.