7 Tisu Badan yang Dapat Dikesan Kelainan dengan MSCT

Jakarta - Adakah anda pernah menjalani prosedur MSCT? Pasti ramai di antara anda tidak pernah mendengar kaedah peperiksaan ini. Tomografi Berkira Multi Slice atau MSCT adalah proses mengimbas tomografi komputer menggunakan sinar-X untuk mendapatkan gambar keratan rentas atau kepingan tubuh pesakit. Prosedur ini digunakan untuk memandu pakar bedah ke kawasan tubuh yang sesuai, mengenal pasti tumor yang terdapat di dalam badan, dan mengkaji saluran darah.

Lalu, apa sebenarnya perbezaan dengan imbasan CT? MSCT adalah alat terbaru dari imbasan CT dengan kemampuan memberikan gambar dan maklumat diagnostik yang jauh lebih baik, terutama untuk memeriksa organ yang bergerak, seperti jantung. Kelajuan pemeriksaan alat ini lebih pendek dan resolusi gambar yang dihasilkan lebih tajam dan tepat.

Baca juga: 5 Kaedah Ujian Buta Warna yang Tepat

Apa Tisu Badan atau Organ yang Boleh Dikesan dengan Prosedur MSCT?

Kecanggihan alat MSCT memungkinkan pemeriksaan tisu dan organ pesakit. Dilengkapi dengan peralatan untuk menyokong pemeriksaan diagnostik yang lebih canggih, alat ini dapat mengesan kelainan yang muncul pada organ berikut.

  • Otak, termasuk pendarahan serebrum, jangkitan otak, tumor otak, dan berlakunya penyumbatan vaskular.

  • Telinga, hidung dan tekak, seperti masalah dengan laring, gangguan nasofaring, gangguan sinus paranasal, dan masalah dengan ossikel.

  • Rongga dada, yang merangkumi jangkitan, kelainan yang terjadi di mediastinum, dan tumor.

  • Ortopedik, seperti pemeriksaan sendi yang dinamik, dan visualisasi untuk patah tulang.

  • Jantung, yang merangkumi penyakit jantung koronari.

  • Rongga perut, seperti kelainan yang terjadi pada limpa, hati, pankreas, ginjal, dan saluran empedu.

  • Angiografi, yang merangkumi penyempitan pembuluh darah atau malformasi di bahagian ini.

Bagaimana Prosedur MSCT Dilaksanakan?

Sebelum prosedur dimulakan, pesakit diminta menukar pakaian dan memakai pakaian yang dirancang khusus untuk prosedur ini. Kemudian, pesakit juga diminta membuang semua perhiasan dan logam yang melekat di badan. Sekiranya pesakit sebelumnya mendapat suntikan tertentu melalui vena, akan ada sensasi terbakar, dan rasa logam di mulut yang biasanya hilang dalam beberapa saat.

Baca juga: 6 Jenis Pemeriksaan Yang Penting Sebelum Berkahwin

Semasa proses imbasan, pesakit akan diminta untuk berbaring dengan senyaman mungkin untuk memastikan doktor atau pegawai mendapat gambar bahagian badan yang mereka inginkan. Pesakit juga diminta menahan nafas sebentar. Tidak akan lama, proses ini hanya memerlukan beberapa saat.

Adakah MSCT Berisiko?

Proses pengimbasan MSCT adalah proses pengimbasan yang agak selamat. Risiko komplikasi agak kecil. Walau bagaimanapun, pastikan pesakit memberitahu semua sejarah perubatan kepada doktor atau kakitangan, seperti alkoholisme, sejarah alergi, epilepsi, ketergantungan pada ubat-ubatan tertentu, penyakit jantung kronik, dan hipertensi paru.

Pegawai boleh memberitahu pesakit untuk tidak makan atau minum atau berpuasa selama 4 hingga 6 jam sebelum proses dijalankan, sehingga produk tersebut berkualiti tanpa ada campur tangan, terutama jika berkaitan dengan saluran gastrointestinal.

Baca juga: 6 Ujian Kesihatan Bayi Baru Lahir

Itu adalah tinjauan ringkas MSCT dan tisu dan organ mana yang dapat mengesan kelainan menggunakan prosedur ini. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor apa sahaja keadaan kesihatan yang anda alami sekarang. Ia mudah, hanya muat turun permohonan dari telefon anda dan anda sudah boleh menggunakan semua perkhidmatan dalam aplikasi ini. Ayuh, gunakannya sekarang!