Wanita Perlu Tahu, Ini Komplikasi Kerana Amenorea

, Jakarta - Amenorea adalah keadaan yang menyebabkan wanita mengalami haid. Penyakit ini menyebabkan seseorang tidak mengalami haid, alias haid dan paling kerap berlaku pada wanita berusia lebih dari 16 tahun. Keadaan ini disebut sebagai amenorea primer, iaitu amenorea yang menyebabkan seorang wanita masih belum mengalami haid pertamanya walaupun telah memasuki usia 16 tahun.

Selain amenorea primer, ada juga yang disebut amenore sekunder. Dalam amenore sekunder, seorang wanita yang mengandung anak tidak mengalami haid sama sekali selama 6 bulan.

Sebenarnya, orang itu tidak hamil. Oleh itu, sangat penting bagi wanita untuk segera melakukan pemeriksaan sekiranya mereka tidak mempunyai haid dalam 90 hari dari haid terakhir.

Sebilangan besar kes amenorea primer berlaku kerana ovari tidak dapat menghasilkan atau hanya menghasilkan sejumlah kecil hormon seks, iaitu estrogen dan progesteron. Ini boleh disebabkan oleh beberapa faktor, seperti gangguan makan, gangguan perkembangan, hingga tumor di otak.

Amenorea yang disebabkan oleh gangguan hormon boleh mencetuskan komplikasi, iaitu terjadinya kemandulan. Ini kerana badan tidak menghasilkan hormon seks yang mencukupi. Selain itu, penyakit ini juga boleh menyebabkan komplikasi penurunan kepadatan tulang aka osteoporosis.

Baca juga: Tiada Haid, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Amenorea

Gejala, Diagnosis, dan Pengurusan Amenorea

Selain menyebabkan wanita tidak mengalami haid, gejala lain juga sering muncul sebagai tanda amenorea. Biasanya, gejala yang muncul boleh berbeza-beza dan bergantung kepada penyebab keadaan. Namun, secara umum ada gejala yang muncul sebagai tanda penyakit ini, termasuk sakit kepala, gangguan penglihatan, payudara tidak membesar, suara yang dalam, seperti lelaki, jerawat muncul, dan sakit pelvis.

Dalam beberapa kes, keadaan ini juga boleh menyebabkan susu keluar walaupun anda tidak menyusu. Ini disebabkan oleh peningkatan tahap prolaktin.

Pemeriksaan mesti dilakukan dengan segera untuk menentukan sama ada gangguan kitaran haid berlaku akibat amenorea atau tidak. Dalam mendiagnosis penyakit ini, pemeriksaan biasanya dilakukan terutama di sekitar pelvis. Rangkaian ujian yang boleh dilakukan adalah ujian kehamilan, ujian darah, dan ujian pencitraan dengan ultrasound, CT scan, atau MRI.

Setelah mengetahui puncanya, dapat menentukan jenis rawatan yang diperlukan. Pada dasarnya, rawatan amenore boleh berbeza-beza, bergantung kepada penyebabnya. Apakah kaedah rawatan penyakit ini?

  • Terapi Hormon

Salah satu penyebab amenorea adalah sindrom ovarium polikistik (PCOS). Oleh itu, rawatan yang boleh dilakukan adalah terapi hormon. Kaedah ini bertujuan untuk mengurangkan tahap hormon androgen di dalam badan.

  • Terapi Penggantian Hormon Estrogen

Kaedah ini dilakukan untuk menstabilkan hormon, sehingga mencetuskan kitaran haid. Mengendalikan amenore melalui terapi penggantian hormon estrogen dilakukan dengan memberi "penggantian" bagi hormon estrogen yang tidak dihasilkan oleh ovari. Kerana, hormon ini diperlukan untuk mengatur kitaran haid secara normal.

  • Penggunaan Dadah

Amenorea juga boleh dirawat dengan ubat-ubatan tertentu. Biasanya, penghidap amenore akan dinasihatkan untuk mengambil pil kontraseptif atau ubat hormon yang mencetuskan kitaran haid.

Baca juga: Inilah Perbezaan antara Amenorea Primer dan Amenorea Sekunder

  • Perubahan Gaya Hidup

Kaedah ini dilakukan untuk mengatasi amenorea yang berlaku disebabkan oleh faktor gaya hidup. Perubahan gaya hidup yang perlu dilakukan termasuk menjaga berat badan yang ideal, mengawal tekanan, dan melakukan senaman secara teratur.

Baca juga: Menstruasi lewat, boleh menjadi tanda 6 penyakit ini

Ketahui lebih lanjut mengenai amenorea dan komplikasinya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video dan Suara dan Sembang . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found