Ketahui Tahap Trigliserida dalam Badan

Jakarta - Trigliserida adalah sejenis lemak yang terdapat dalam darah. Semasa anda makan, badan anda mengubah kalori yang tidak anda perlukan menjadi trigliserida. Trigliserida disimpan dalam sel lemak. Trigliserida akan dilepaskan oleh hormon antara waktu makan untuk memenuhi tenaga dalam badan.

Apabila anda makan lebih banyak kalori daripada yang boleh dibakar oleh badan anda, kadar trigliserida anda meningkat. Mempunyai kadar trigliserida yang tinggi dalam darah meningkatkan risiko penyakit jantung. Penting untuk mengukur kadar trigliserida secara berkala, terutamanya jika anda gemuk atau mempunyai sejarah penyakit jantung.

Baca juga: 5 pantang larang makanan ketika tahap trigliserida tinggi

Cara Mengukur Tahap Trigliserida

Tahap trigliserida dalam darah dapat diukur dengan ujian darah sederhana. Selalunya, trigliserida diukur sebagai bahagian panel lipoprotein, di mana trigliserida, kolesterol, HDL (lipoprotein berketumpatan tinggi) dan LDL (lipoprotein berketumpatan rendah) diukur pada masa yang sama. Sebelum melakukan ujian ini, anda perlu berpuasa selama 8-12 jam sebelum ujian. Sebabnya adalah kerana trigliserida dipengaruhi oleh makan dan pencernaan.

Hasilnya tidak tepat jika ujian darah dilakukan selepas makan. Trigliserida meningkat menjadikan seseorang berisiko terkena aterosklerosis, iaitu penyempitan atau pengerasan arteri. Melancarkan dari Klinik Mayo, Berikut adalah tahap kadar trigliserida yang perlu anda ketahui:

  • Tahap trigliserida normal dalam darah kurang dari 150 miligram per desiliter (mg / dL). Had atas untuk trigliserida adalah antara 150-200 miligram per desiliter.
  • Tahap trigliserida tinggi, lebih daripada 200 miligram setiap desiliter. Tahap trigliserida yang tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko aterosklerosis, penyakit arteri koronari dan diabetes strok .
  • Tahap trigliserida dikatakan sangat tinggi jika melebihi 500 miligram per desiliter. Tahap trigliserida yang sangat tinggi menyebabkan pankreatitis (radang pankreas).

Sekiranya anda merancang untuk mengukur tahap trigliserida, anda memerintahkan pemeriksaan makmal melalui aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, melalui ciri pemeriksaan makmal anda boleh melakukan ujian di rumah. Buka aplikasinya , kemudian tentukan jenis dan masa peperiksaan. Kakitangan makmal akan datang pada masa yang ditetapkan. Ayuh, muat turun sekarang!

Baca juga: Mana Yang Lebih Berbahaya, Trigliserida Tinggi dan Kolesterol Tinggi?

Cara Mengawal Tahap Trigliserida di Badan

Sekiranya anda ingin mengelakkan penyakit yang berkaitan dengan tahap trigliserida yang tinggi, anda mungkin perlu memilih gaya hidup sihat berikut:

  • Bersenam secara berkala . Pastikan anda kerap bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Bersenam secara berkala menurunkan trigliserida dan meningkatkan kolesterol "baik" (HDL). Anda juga boleh menambahkan lebih banyak aktiviti fizikal untuk tugas harian anda, seperti menaiki tangga di tempat kerja atau berjalan-jalan semasa rehat.
  • Elakkan gula dan karbohidrat halus. Karbohidrat sederhana, seperti gula dan makanan yang dibuat dengan tepung putih atau fruktosa, dapat meningkatkan trigliserida.
  • Menurunkan berat badan . Sekiranya anda mempunyai hipertrigliseridemia ringan hingga sederhana, lebih baik menurunkan berat badan dengan cara yang sihat. Mengurangkan kalori secara automatik akan mengurangkan trigliserida.
  • Pilih lemak yang lebih sihat . Lemak tepu yang terdapat dalam daging dapat meningkatkan kadar trigliserida dengan ketara. Oleh itu, pilih lemak sihat yang terdapat di tumbuh-tumbuhan, seperti minyak zaitun dan minyak canola. Kurangkan pengambilan daging merah anda dan gantikan dengan ikan yang mengandungi asid lemak omega-3, seperti salmon.
  • Hadkan pengambilan alkohol. Alkohol tinggi kalori dan gula, jadi mempunyai kesan yang sangat kuat pada trigliserida.

Baca juga: 4 Cara Mencegah Trigliserida Tinggi pada Orang Tua

Itulah gaya hidup sihat yang perlu anda lakukan untuk mengawal tahap trigliserida dalam badan. Jangan lupa untuk memenuhi cecair badan dengan minum sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Trigliserida: Mengapa ia penting ?.
ubat. Diakses pada tahun 2020. Ujian Trigliserida (Menurunkan Trigliserida Anda).